BasBQ
Beef en Steak

Wildzwijn Bacon.

 
 
 
 
 

Bram

Gerijpt
Berichten
4.966
Beste Genoten,

Een lang gekoesterde wens is afgelopen jaar in vervulling gegaan. Lange tijd dromde ik er van eens bacon te gaan maken van Wild zwijn. Echter is dat niet zo gemakkelijk. Zwijnen hebben wel redelijk veel vet, maar dan net onder de huid. Daarbij komt ook dat wild vaak in het "blad" geschoten wordt. En dat daarbij de ribben en dus het buikspek vaak geraakt worden en zo onbruikbaar zijn. Nu heb ik weer de kans gehad om met m'n Pa en Broer mee op jacht te gaan en tijdens het aanzitten kwam er een roedel varkens voor staan. Geduldig afwachten tot er eentje apart gaat staan en mooi dwars. Na 30min geduld stond er dan ook eindelijk een mooi dwars en kon ik een perfect schot plaatsen. Perfect Blad. Zo perfect dat tijdens het ontwijden al bleek dat de ribben amper geraakt zijn YES !
Nu het trichine onderzoek afwachten en het zwijntje kon mee naar huis. Thuis gelijk het zwijntje (57kg ontweid) gaan slachten. Nu extra werk gemaakt van het onthuiden zodat er mooie stukken buikspek over bleven.

Hierbij de plaatjes. Die zeggen meer

Het slachtoffer
IMG_0241.JPG


De plaatjes van het uitbenen onthoud ik jullie nog even van, Mochten jullie daar wat plaatjes van willen zien kan ik die eventueel later toe voegen.

Wildzwijn bacon OMG wat ben ik hier blij mee. Let vooral op de mooie donkere kleur en de vet marmering. Deze zwijnen hebben zich maanden tegoed gedaan aan maisakkers. Dat heeft het nodige gekost, maar dan heb je ook wat :cool:

IMG_0257.JPG


IMG_0258.JPG


Nu gelijk de pekel maken. Het standaard recept aangehouden en wat extra kruiden toegevoegd. Eetlepel zwarte peper en eetlepel knoflookpoeder.

IMG_0267.JPG


IMG_0266.JPG


Nu lekker een week lang koesteren. Netjes 2x per dag draaien en masseren. Man wat een feest is dat alleen al. Na een week mocht zij uit de verpakking en kon er gerookt gaan worden. Voor deze speciale gelegenheid pakte ik mijn laatste stukje Zweeds kersenhout uit de Foodporn dynasty. En ging het stukje zwijnenbuik op de BGE bij 105gr voor z'n 3u.

IMG_0311.JPG


IMG_0312.JPG


Dat kleurt al heel mooi.. Geduld ouwe gluurder, het is nog lang niet klaar.

IMG_0313.JPG


Even prikken dan... zie je nou wel. Geduld is een schone zaak.

IMG_0314.JPG


En dan eindelijk na 3u geduldig afwachten was het stuk spek dan eindelijk zover. Man man man wat een plaatje.

IMG_0315.JPG


Die mag wel even in de schijnwerpers staan

IMG_0316.JPG


Nu naar binnen met die handel en mooi af laten koelen. Na het koelen in 4 stukken verdeeld en in de vacuüm. Zodat de rook nog mooier kan verdelen.

IMG_0318.JPG


IMG_0319.JPG


Wat een kleur. Geweldig. Jullie snappen natuurlijk wel dat ik hiervan weer helemaal in mijn BBQ Mojo kom :cool:

IMG_0320.JPG


IMG_0322.JPG


IMG_0323.JPG


En dan wordt alle geduld beloond.

IMG_0321.JPG


Wat een heerlijk stuk spek. Heerlijk in blokjes gesneden. Het vet is zo zacht, het lijkt wel gestolde boter. Gelukkig heb ik nog 2 stukken in de vriezer en kan ik er voorlopig even tegenaan. Voor nu is de ultieme borrelhap geboren. Helemaal TOP

Bedank voor het lezen en kijken
Bram.
 
Wat een mooie reportage! Schitterend resultaat. "Mais gevoerd" 😄
 
Mooie rapportage. Jammer van het zwijn. (Ijn er toch teveel van)
Laat lekker smaken.
 
Ziet er heerlijk uit! Is het barbaars om dit op een burger te leggen? 🤪
 
Bram, dit ziet er geweldig uit. Ook weer een fantastisch avontuur.

Rest van zwijntje ook al verwerkt ?
 
Bij dit mooie stukje wild loopt het water uit mijn mond. Ik heb hier net het laatste stuk koud gerookt spek uit de vriezer gehaald en in plakjes gesneden. Zal eens kijken of de Hanos of Sligro ook zoiets moois heeft.
 
Het water loopt me letterlijk in de mond.. ziet er erg goed uit. Is de smaak heel anders?
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Wow Bram, wat prachtig! Ik denk dat je zo'n blokje Zweeds rookhout niet beter kunt gebruiken dan zo!

Diepe buiging en veel respect voor de manier waarop je dit hebt aangepakt. Ik mocht zelf een tijdje geleden bij een goede BBQ Vriend meehelpen (maar vooral meekijken) hoe hij met zwijn en ree om ging. Ik vind het mooi om te zien maar ook wel vrij heftig en confronterend om daar in kleuren maar vooral geuren dicht op te zitten... echt wel iets anders dan een stukje spek uit het vacuum halen en verwerken.

Wij gaan er gedroogde hammen en droge worsten van maken. Het spek hebben we niet apart gehouden maar verdwijnt straks lekker in die worsten. Stoer verslag hoor... voor mij een beetje hetzelfde als die foto's van W.E.S.T. bijvoorbeeld, super gaaf om mee te kijken, maar om het nu ook echt zelf zo te beleven... gelukkig hebben we de foto's nog! ;)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Rest van zwijntje ook al verwerkt ?

Zeker weten is alles netjes verwerkt. We hebben niks weg gegooid. Samen met mijn broertje hebben we van alle snij afval nog Jalapeño cheddar worst gedraaid.
De billen netjes uitgebeend en opgedeeld. Voorpoten voor de Goulash (naar recept van Ewald) Nek, rug, haasjes, enz. alles mooi verpakt. We hebben zelfs de wangen en kinnebak uitgesneden. Wij laten niet graag iets verloren gaan. Zodra het een probleem gaat worden om het wild kwijt te geraken word er ook niks geschoten.
 
Is de smaak heel anders?
Het is heel anders qua structuur en mond beleving. Het vet van wildzwijn is veel zachter dan gewoon varken. Nu was dit zwijntje niet een heel oud varken, maar het heeft duidelijk meer smaak.
 
Wat een ontzettend gaaf project!

Dat heb je heel mooi gedaan, ben stinkend jaloers hier.
 
Wat een mooi verslag! En wat een kleur zeg die bacon 😍
 
Prachtige rapportage. Toevallig zelf ook enige tijd geleden Everzwijn van de BBQ gegeten. Smaakte veel milder dan ik had verwacht.
 
Laatst bewerkt:
Bram bedankt voor het delen. Wat een schitterende rapportage.
 
Wauw! Hoe vet is dit, stinkend jaloers!
Van slacht naar t bord is ultiem.
Ben erg benieuwd naar een draadje, hoe een zwijn te slachten!
 
Toppertje bram
Schitterend stuk vlees. Haast zonde om op te eten.
Ik snap je helemaal. Heerlijk om hiermee te werken. That's bbq!

Geweldige repo ook.
 
Terug
Bovenaan Onderaan