BasBQ
Beef en Steak

Weeralarm ribben

 

Chevy454

Sprokkelaar
Berichten
33
Na het voorstellen moeten we natuurlijk ook laten tonen dat we iets met onze barbecue doen :)
Dit is de tweede keer dat we ribben maakten op onze MT57

Twee weken geleden gekeken op de weer app en een dag geprikt om low and slow ribs te maken, dat was dus gisteren.
Zo gezegd, zo gedaan. Vrouwlief was zaterdagochtend naar de slager gegaan voor spareribs, 3 redelijk mooie stukken meegekregen.

Deze eerst ontdooit en zondagmorgen ontvliest en in de rub gedaan zoals gemeld in dit topic maar gaan we voor een 3-2-1 methode.

full.jpg


De ribben in de rub in de braadslede van de Ikea.
Er kon wat meer vet afgesneden worden van de ribben maar daar letten we de volgende keer wel beter op.

full.jpg

Tussentijds de barbecue ingericht met folie en de braadslede van de Ikea gevuld met warm water.
Het rooster is mooi schoon van de vorige keer. De voorbij lopende jury staat ook op de foto :p

full.jpg

3 uur later in de rub (volgende keer langer!) gingen ze erop met de bekende ribhouder.
Een tweede waterbak erbij voor voldoende luchtvochtigheid en dan begint het wachten.
De getrainde ogen zien vast dat het rooster nu wat vuiler is., de vrouw vroeg om wat spek van de BBQ bij het middag eten.

full.jpg

Het toegevoegde pecan rookhout is mooi aan het roken

En vanaf hier kwam het weeralarm in het spel. De ketel was mooi op 110C voor het eerste uur totdat de regen losbarste.
15km verderop vielen de hagelstenen uit de lucht, bij ons bleef het gelukkig alleen bij regen. Net voordat we voor de regen gingen schuilen de onderste schuif volledig open gegooid. Helaas dropte de temperatuur naar de 85C.

Nadat de regen geminderd was (ruim een uur later) de brikettenstarter aangeslingerd en de ketel zo snel mogelijk naar de 115C te brengen.
Jammer genoeg hebben we de kans niet gehad om de ribben te draaien om een meer egale gaarheid te krijgen maar dat is ook voor de volgende keer als de weergoden ons beter gezind zijn. Maar omdat de temperatuur dus zover gezakt was hebben we besloten om de ribben wat langer erin te houden. Uiteindelijk duurde dit een 3,5 uur.

Hierna de ribben in folie met warm appelsap voor 2 uur. Maar er was een "vreemde" zoete, dropachtige notengeur aan de ribben, alsof het ribbensoep was ipv spareribs. Maar na de 2 uur in de folie hebben we aan de botjes getrokken en het botje kwam zuiver los van het vlees. Het gewenste resultaat bereikt! Maar omdat ribben alleen misschien wat "saai" is hebben we nog wat spek op het rooster gelegd.

Uiteindelijk de ribben daarna in de glaze gezet in het laatste stuk.

full.jpg


Het resultaat waren lekkere ribben die misschien wat te zoet waren maar ze gingen er goed weg.
Het vlees kwam mooi los van de botjes. Volgende keer moeten ze wat langer in de rub, vandaag smaakten ze namelijk beter als gisteren!

Volgende keer gaan we voor een ander recept (verandering van spijs doet eten) en kopen we het vlees een dagje eerder zodat deze ook de tijd krijgt om de kruiden op te nemen. Maar we hebben nu voldoende ribben gehad, we gaan de volgende keer proberen PP te maken.

Groeten,

Chevy454
 
leuk verslag, je ribs zien er lekker uit
 
Altijd vervelend als het weer niet meezit , maar toch mooi dat het gelukt is :)
 
Ribs zijn to h altijd leuk om te doen en heerlijk om te eten. Zien er goed uit die lust ik wel.
 
Lekker hoor
 
Terug
Bovenaan Onderaan