Auteur Topic: Easterwood spare ribs  (gelezen 60135 keer)

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.566
Easterwood spare ribs
« Gepost op: 08 augustus 2011, 23:42 »


Dit is het recept van de Spare Ribs waarmee ik in 2010 de barbecue wedstrijd van TvGelderland won.

Ingrediƫnten: voor 2 ribs

Voor de rub:

1 el rietsuiker
1 el paprikapoeder
1 el zout
1 tl mosterdpoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl versgemalen zwarte peper

Voor de glaze:

4 el barbecuesaus
2 el ketjap manis
2 el honing
1 el bruine suiker
eventueel sambal toevoegen voor een extra bite.

Extra: twee handjes Hickory rookhout laten wellen in water (ca. 2 uur)

Werkwijze:

Verwijder het membraam aan de binnenzijde van de rib. Dit doe je door met de achterkant van een lepeltje het membraam een stukje los te maken van het vlees.



Verwijder nu rustig het hele membraam, tip gebruik een stuk keukenpapier zodat het membraam niet uit je handen glipt.



De ribben aan beide zijden bestrooien met de rub en inwrijven. Minimaal zes uur laten trekken.





De kogelbarbecue inrichten met aan twee zijden warme briketten, in het midden een alluminium bak met bijvoorbeeld bier. Het geweelde rookhout, afgieten en op de briketten gooien.

Ribben in het midden boven de bak met bier zetten (dit is de indirecte wijze). De Domethermometer geeft dan 175 C aan de temperatuur op grillhoogte is dan iets lager zeg 160 C. Je kan de temperatuur regelen door de ventilatiegaten onder te openen voor een hogere temperatuur dan wel te bijna te sluiten voor een lagere temperatuur.



Deksel erop en anderhalf uur laten liggen. Gedurende deze tijd niet steeds kijken, Amerikanen zeggen 'If you're looking you ain't cooking.'

Na 90 minuten steken de botjes iets boven het vlees uit, de ribben zijn dan bijna klaar.



De ribs aan beide zijden insmeren met de glaze, en leg ze daarna nog 15 minuten indirect terug op de barbecue.





De suikers in de glaze gaan dan lekker carameliseren.



En klaar!

Bedankt voor het kijken.

theun2969

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 147
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #1 Gepost op: 09 augustus 2011, 14:30 »
MMMMM Spareribs ik ben er wild op, mooi recept!
Groeten Theun

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.566
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #2 Gepost op: 09 augustus 2011, 18:09 »
Theun, dit recept met foto's staat ook in de tweede Fire & Food als lezersrecept.

Spiffs

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • Berichten: 627
    • Spiffs BBQ
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #3 Gepost op: 09 augustus 2011, 18:22 »
Het kwam me al zo bekend voor ;)

Lekker Frits!

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.566
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #4 Gepost op: 09 augustus 2011, 19:11 »
Spiffs, je kent me.... ik ben niet vies van wat kopieren ;).

Lerxst

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #5 Gepost op: 09 augustus 2011, 20:18 »
Lekker, Frits !  ;D

tokugawa

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #6 Gepost op: 09 augustus 2011, 20:54 »
lekker hoor ;) ik heb net ook spareribs op

RoyzRoyz

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #7 Gepost op: 09 augustus 2011, 22:28 »
Mooie reportage Frits! Mooie handleiding voor Spareribs.

Alleen.... Wat ziet jouw rooster er schoon uit... Gebruik je zeker niet zo heel veel he? ;)

maurice70xx

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #8 Gepost op: 09 augustus 2011, 22:39 »
Ziet er weer heerlijk uit Frits, mooi plaatje ook weer, en een perfecte uitleg voor jong en oud zal ik maar zeggen:-)

smokey bandit

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #9 Gepost op: 10 augustus 2011, 00:08 »
Mooi recept, ik weet wat het dit weekend gaat worden hier

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.566
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #10 Gepost op: 10 augustus 2011, 07:49 »
Mooie reportage Frits! Mooie handleiding voor Spareribs.

Alleen.... Wat ziet jouw rooster er schoon uit... Gebruik je zeker niet zo heel veel he? ;)

Roy, ik ben van de schone roosters  ???

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #11 Gepost op: 10 augustus 2011, 17:05 »
Lekkere Ribben.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

jarnos

  • Gast
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #12 Gepost op: 11 augustus 2011, 09:49 »
Hmm bijna 10:00............het zou kunnen! Ziet er heerlijk uit!

BBQ-BURRUN

  • Vuurmaker
  • Berichten: 68
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #13 Gepost op: 27 juni 2012, 13:43 »
Ok, ik weet het, een reactie in een oud topic...

Maar waarom wordt overal gesproken over 3-2-1 en 2-1,5-1 etc methodes (in ieder geval toch minstens zo'n 4 tot 6 uur), en gaan ze er hier maar een goeie 1,5 uur op?

Meest logische verklaring is dat of de temperatuur een stuk hoger is dan bij low-and-slow, of dat de ribs minder mals zijn. Dit laatste lijkt met niet het geval (ze zien er prachtig uit), dus kan iemand mij vertellen hoe het zit?
OTS 57 - WGA - 16" ElCheapo off-set smoker

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Easterwood spare ribs
« Reactie #14 Gepost op: 27 juni 2012, 14:08 »
Ok, ik weet het, een reactie in een oud topic...

Maar waarom wordt overal gesproken over 3-2-1 en 2-1,5-1 etc methodes (in ieder geval toch minstens zo'n 4 tot 6 uur), en gaan ze er hier maar een goeie 1,5 uur op?

Meest logische verklaring is dat of de temperatuur een stuk hoger is dan bij low-and-slow, of dat de ribs minder mals zijn. Dit laatste lijkt met niet het geval (ze zien er prachtig uit), dus kan iemand mij vertellen hoe het zit?


Ik heb hier een linkje,kijk daar maar even.
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=868.0

Mocht je dan nog vragen hebben,stel ze gerust.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers