- Berichten
- 56
Hallo allemaal,
Zondag heb ik voor het eerst een varkenspoot klaargemaakt. Dit stond al een tijdje op de planning (en hij lag ook al een tijdje in de vriezer) en ik vond het er nu wel eens tijd voor. Ik heb dit een keer in Oost Europa gegeten en ik was er toen helemaal weg van. Ik wilde eens kijken of ik het kon benaderen.
Ik heb een recept gevolgd van willjowinki dat al een tijdje op dit forum staat:
www.bbqgenootschap.nl
Ik had een poot van ongeveer een Kilo. Eerst de poot een beetje schoongemaakt en de huid ingesneden. Ik zag dat de vorm van de poot wat anders was dan andere voorbeelden (misschien verschil tussen voor- en achterpoot), en dat de huid niet geheel rondom zat. Dit had ik wel verwacht, maar weet niet of dat terecht is.
Ondertussen had ik al de pekel gemaakt en af laten koelen (volgens het recept). Daar ging de poot in op woensdagavond en kwam hij op zondagmiddag weer uit (3.5 dag).
Vervolgens met wat papier afgedroogd en nog even in de koelkast laten drogen voor 2 uurtjes. Hij zag er niet heel anders uit, maar hij rook wel heel anders
Eigenlijk niet eens heel lekker, vrij sterk naar de pekel. Toch maar gewoon doorgaan 
Ondertussen de Weber opgestookt tot 160 graden roostertemperatuur (minion methode) en de poot indirect op de BBQ. Een alu pakketje snippers kersenhout erbij voor de rooksmaak.
Na ongeveer 3.5 uur zat hij op ongeveer 80 graden en was hij klaar.
Ik vond het nog een goed idee om de huid nog even krokant te bakken op directe hitte. Krokant werd uiteindelijk zwart en oneetbaar, lesje voor de volgende week
Geserveerd met een rucola stampotje.
Met zijn tweeën lekker van gegeten. De smaak was helemaal top (de oneetbare huid daargelaten). Ook een fijn rooksmaakje van het kersenhout. Het was ook leuk om te maken en ik ga het zeker nog een keer doen. Maar dan wel iets beter op de huid letten
Tot de volgende keer
Zondag heb ik voor het eerst een varkenspoot klaargemaakt. Dit stond al een tijdje op de planning (en hij lag ook al een tijdje in de vriezer) en ik vond het er nu wel eens tijd voor. Ik heb dit een keer in Oost Europa gegeten en ik was er toen helemaal weg van. Ik wilde eens kijken of ik het kon benaderen.
Ik heb een recept gevolgd van willjowinki dat al een tijdje op dit forum staat:
Schweinshaxe uit Polen
Omdat men in Polen ook varkens houdt (en slacht) wilde mijn poolse vriend dat eens aantonen en nam een stuk varkenspoot mee. Geheel gespeend van ervaring wat recepten geprobeerd te vinden en goed geslaagd op een duits forum. Goed schoongewassen en het zwoerd (te diep) ingesneden.Maakte op het...

Ik had een poot van ongeveer een Kilo. Eerst de poot een beetje schoongemaakt en de huid ingesneden. Ik zag dat de vorm van de poot wat anders was dan andere voorbeelden (misschien verschil tussen voor- en achterpoot), en dat de huid niet geheel rondom zat. Dit had ik wel verwacht, maar weet niet of dat terecht is.
Ondertussen had ik al de pekel gemaakt en af laten koelen (volgens het recept). Daar ging de poot in op woensdagavond en kwam hij op zondagmiddag weer uit (3.5 dag).
Vervolgens met wat papier afgedroogd en nog even in de koelkast laten drogen voor 2 uurtjes. Hij zag er niet heel anders uit, maar hij rook wel heel anders


Ondertussen de Weber opgestookt tot 160 graden roostertemperatuur (minion methode) en de poot indirect op de BBQ. Een alu pakketje snippers kersenhout erbij voor de rooksmaak.
Na ongeveer 3.5 uur zat hij op ongeveer 80 graden en was hij klaar.
Ik vond het nog een goed idee om de huid nog even krokant te bakken op directe hitte. Krokant werd uiteindelijk zwart en oneetbaar, lesje voor de volgende week

Geserveerd met een rucola stampotje.
Met zijn tweeën lekker van gegeten. De smaak was helemaal top (de oneetbare huid daargelaten). Ook een fijn rooksmaakje van het kersenhout. Het was ook leuk om te maken en ik ga het zeker nog een keer doen. Maar dan wel iets beter op de huid letten

Tot de volgende keer
