- Berichten
- 949

Ingredient | Hoeveelheid | Percentage |
Varkensbuik | 1000 g | 100% |
zout | 24g | 2,40% |
Zwarte Peper | 19 g | 1,90% |
Bruine suiker | 11 g | 1,10% |
Cure #2 | 2,6 g | 0,26% |
Jeneverbes | 4,3 g | 0,43% |
Laurier | 0,7 g | 0,07% |
Nootmuskaat | 1,9 g | 0,19% |
Droge tijm | 1,2 g | 0,12% |
Knoflook | 1 teentje | n.v.t. |
Pancetta is ??n van de makkelijkste dingen om te maken:
Mix de kruiden en wrijf deze goed in het vlees.
Stop de buik in een ziplock of vacuumzak in de koelkast en draai hem om elke 2 dagen.
Na minimaal een week, haal hem uit de koelkast en spoel de Pancetta goed af, dep hem droog en hang donker weg voor minimaal 2 weken (30% gewichtsverlies) temperatuur 11-15 graden.
Cure#2 zou je kunnen vervangen door colorozo. Om dezelfde hoeveelheid nitriet te krijgen moet je 10x zoveel gebruiken dus 26g en het verschil van de hoeveelheid zout aftrekken. Voor dit recept komt dat neer op per 1000g varkensbuik 26 gram colorozout en 0.6 gram zout.
Je kunt de pancetta oprollen (Pancetta Arrotolata) of vlak laten (stesa). De platte variant wordt vaak gerookt.
Bron: http://curedmeats.blogspot.nl/2008/08/pancetta-easiest-cured-meat-of-all.html, vertaald en toegelicht door BertM.