J
jwbrink
Gast
Zo, het is ervan gekomen: na 3 jaar BGE over naar een Primo XL Oval.
Omdat ik graag veel tegelijk maak, en vooral groente veel plek kan innemen, werd de BGE large zo af en toe te klein.
Toen ik een tijdje geleden voor gasten (binnen) aan het koken was (buiten) en ik in vier keer aan de gang ging met:
- picanha
- pond snijbonen
- pond asperges
- hamburger, kip en wat ander grut voor de jongsten in het gezelschap
bedacht ik dat het anders moet kunnen. En ja, natuurlijk zou ik ook in vier gangen kunnen koken en de oven op de warmhoudstand zetten, maar ja, een over is geen bbq.
Dus bij probbqshop besteld, met teak tafel.
En omdat SpiKey me al een vraag had gesteld over de keuze tussen BGE L of Oval XL bedacht ik hier wat info te geven.
Allereerst: ja, hij is wel groot hoor
Installatie
Eerst de teak tafel met teakolie behandeld en in elkaar gezet. Toen voor de zekerheid nog een laagje olie.
Toen een dag later toen alles lekker droog was de Oval erin getilt. Dat is nog best een klus, en ik heb de tip met de spanbanden gedaan. Twee spanbanden eromheen, twee buurmannen erbij gehaald, toen op de tafel gezet, daarna zachtjes laten zakken op een plankje, toen de keramiek pootjes eronder gezet en de laatste centimeter laten zakken. Zit prima, rijdt lekker.
En omdat die buren er toch waren en een biertje hadden verdiend, heb ik er direct rechtoe rechtaan wat kippevleugeltjes (jumbo, bio, kant en klaar gemarineerd) op gemaakt.
Direct en indirect tegelijk
Vuur aan een kant gemaakt (eerst kolen rechts gelegd, maar links is beter, want daar zit het luchtgat), en met de looftlighter de fik erin.
Dat ging prima, en in no time was het apparaat flink heet. Vergelijkbaar met het ei. En wel direct fijn om een plek te hebben om de kipjes even indirect neer te leggen terwijl er nieuw bier moest komen. (Okee, dat was natuurlijk niet nodig, maar wel leuk).
De volgende dag had ik een dikke tomahawk, die ik indirect liet garen, terwijl er groentjes direct gingen. Dat was wel weer heel fijn. Op het ei wil je dan de plate setter verwijderen op enig moment, en dat hoefde nu natuurlijk niet.
Wel nog even wennen natuurlijk aan hoe snel de temperatuur stijgt, met de BGE heb ik inmiddels goed door hoe ik de schuiven moet zetten voor bepaalde temperatuur, en dat is hier nog zoeken.
Inmiddels twee dagen van gegeten, en bevalt erg goed. Eerste keer met tomahawk steak, beetje kip en wat groentjes (foto volgt zodra ik heb uitgevonden hoe dat werkt) En gisteren zelfgemaakte hamburgers. En wel heerlijk om vier hamburgers en tegelijk vier doorgesneden broodjes te roosteren terwijl er in een hoekje nog een bakje met uienringen aan het pruttelen is.
Kortom: ik ben er erg blij mee.
foto's volgen, als je zelf nog wat weten wilt zijn vragen welkom.
Omdat ik graag veel tegelijk maak, en vooral groente veel plek kan innemen, werd de BGE large zo af en toe te klein.
Toen ik een tijdje geleden voor gasten (binnen) aan het koken was (buiten) en ik in vier keer aan de gang ging met:
- picanha
- pond snijbonen
- pond asperges
- hamburger, kip en wat ander grut voor de jongsten in het gezelschap
bedacht ik dat het anders moet kunnen. En ja, natuurlijk zou ik ook in vier gangen kunnen koken en de oven op de warmhoudstand zetten, maar ja, een over is geen bbq.
Dus bij probbqshop besteld, met teak tafel.
En omdat SpiKey me al een vraag had gesteld over de keuze tussen BGE L of Oval XL bedacht ik hier wat info te geven.
Allereerst: ja, hij is wel groot hoor

Installatie
Eerst de teak tafel met teakolie behandeld en in elkaar gezet. Toen voor de zekerheid nog een laagje olie.
Toen een dag later toen alles lekker droog was de Oval erin getilt. Dat is nog best een klus, en ik heb de tip met de spanbanden gedaan. Twee spanbanden eromheen, twee buurmannen erbij gehaald, toen op de tafel gezet, daarna zachtjes laten zakken op een plankje, toen de keramiek pootjes eronder gezet en de laatste centimeter laten zakken. Zit prima, rijdt lekker.
En omdat die buren er toch waren en een biertje hadden verdiend, heb ik er direct rechtoe rechtaan wat kippevleugeltjes (jumbo, bio, kant en klaar gemarineerd) op gemaakt.
Direct en indirect tegelijk
Vuur aan een kant gemaakt (eerst kolen rechts gelegd, maar links is beter, want daar zit het luchtgat), en met de looftlighter de fik erin.
Dat ging prima, en in no time was het apparaat flink heet. Vergelijkbaar met het ei. En wel direct fijn om een plek te hebben om de kipjes even indirect neer te leggen terwijl er nieuw bier moest komen. (Okee, dat was natuurlijk niet nodig, maar wel leuk).
De volgende dag had ik een dikke tomahawk, die ik indirect liet garen, terwijl er groentjes direct gingen. Dat was wel weer heel fijn. Op het ei wil je dan de plate setter verwijderen op enig moment, en dat hoefde nu natuurlijk niet.
Wel nog even wennen natuurlijk aan hoe snel de temperatuur stijgt, met de BGE heb ik inmiddels goed door hoe ik de schuiven moet zetten voor bepaalde temperatuur, en dat is hier nog zoeken.
Inmiddels twee dagen van gegeten, en bevalt erg goed. Eerste keer met tomahawk steak, beetje kip en wat groentjes (foto volgt zodra ik heb uitgevonden hoe dat werkt) En gisteren zelfgemaakte hamburgers. En wel heerlijk om vier hamburgers en tegelijk vier doorgesneden broodjes te roosteren terwijl er in een hoekje nog een bakje met uienringen aan het pruttelen is.
Kortom: ik ben er erg blij mee.
foto's volgen, als je zelf nog wat weten wilt zijn vragen welkom.