Goedenavond,
Zoals beloofd hierbij mijn bouwverslag van m'n UDS. Of eigenlijk, "onze" UDS, want een vriend van me maakt precies dezelfde parallel aan mij. Zoals ik in het voorsteltopic enkele maanden geleden al had verteld (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=13298 ) had ik een alles in ??n bbq gekocht (gas/kolen/smoker) om vervolgens tot de conclusie te komen dat het een geniaal apparaat was, maar dat de smoker functionaliteit nogal matig was. Dun staal, luchtlekken, geen reverse flow (ik wist niet eens wat dat was in het begin), etc. De goedkoopste en leukste oplossing voor dit "probleem" was het bouwen van een UDS. Dat het goedkoop zou worden herinnert mijn vrouw me nu nog wel eens aan
, maar verder heeft ze niets te klagen over de spareribs
.
Dit was de situatie voor de UDS:
En hieronder het bouwverslag. Ik had besloten om de UDS in te bouwen in een rijdbaar onderstel. Ik zag op veel UDS'en op internet overal draadjes uitkomen voor thermometers en kleine bijzettafeltjes voor alle andere dingen die je nodig hebt. Het leek mij handig om dat allemaal in 1 te hebben. Helemaal omdat ik er ook een controller in wilde bouwen. Daarnaast moest het het broertje van de pizzaoven worden
.
De welbekende tonnen van Jaap uit Gouda:
Hier wachten ze nog geduldig op hun toekomstige taak
:
Het hout voor de ombouw:
De kiel is gelegd:
Wielen eronder:
Het frame:
Gat voor de ton en de marmeren steen voor de pizzabereiding (en algemeen werkblad) op z'n plaats
De ton past
. Hier heb ik ook al het scharniermechanisme van huisentuinwinkel aangebracht.
Schoorsteen en handvat erop en even proefpassen (later heb ik het frame omgedraaid en de ton toch links gezet ivm een eventuele toekomstige flexibele afvoerslang op de rookton):
De 30cm kolenmand van huisentuinwinkel op pootjes in een vuurschaal van een cheap-ass bbq als asbak:
Het ophangsysteem voor de roosters. Ik heb twee roosters: een rooster voor het vlees en een rooster voor een deflector/waterbak/whatever. Tot nu toe leg ik hier twee vuurvaste stenen op als deflector en warmtebuffer. Het vleesrooster is verrassend stevig en was 5 euro bij van Cranenbroek. Best een aanrader!
Af en toe een hapje eten
Daarna de ton kaalmaken en spuiten:
Het gat had ik al geboord en daar kon nu mooi het kogelkraantje in (2 in totaal). Deze komen ook van van Cranenbroek (5 euro/st oid). De hoogte van het gat is dusdanig dat de kraan op 1 lijn ligt met de opening tussen de vuurschaal en de onderkant van de kolenmand.
Probe doorvoeren:
Alle onderdelen van de binnenkant heb ik ontdaan van verf, ingesmeerd met Crisco en lekker ingebakken. Hij haalde het maximum van de IKEA fantast (>250 graden dus) met beide kranen en de schoorsteen volledig open. Goed om te weten!
Samen slapen 's nachts
Ingebouwd of niet, zodra hij was ingebakken, gingen de eerste ribs er op
Isolatieplaten voor onder de ton in het frame:
Toch weer honger gekregen:
Isolatieplaat in het frame:
Isolatiewol in de aanslag. Ik heb de ton volledig geisoleerd (op de bovenkant na uiteraard) om te voorkomen wat er met mijn vorige bbq is gebeurd die ik op een houten frame had gebouwd... En om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur en zo min mogelijk kolen te gebruiken.
Achter de kogelkranen een metalen plaat gemaakt om de wol erachter op z'n plek te houden:
Hier staat hij bij z'n nieuwe familie (zonder zijkant nog):
In gebruik:
Ik moet nog een paar dingen aanpassen/maken. ??n ding is een randje maken tussen de ton en het hout zodat je de isolatiewol niet meer ziet. Een ander punt is dat er nu condenswater op het hout lekt als de deksel openstaat en aangezien dat water zwart is en het hout niet, is dat erg lelijk
. Nu leg ik er een krant op zoals je ziet, maar ik wil nog een rand in de deksel maken waar dit dan inloopt. Hetzelfde geld voor de schoorsteen. Condenswater loopt nu langs de schoorsteen naar beneden en druipt dan op het vlees, wat een zwarte vlek achterlaat (te zien op de foto met de spareribs). Dit zijn allemaal geen schokkende dingen. Wat wel irritant is, is (zoals ik in een ander topic in de Rookkamer al schreef) dat de boel stopt met roken na ongeveer een uur nadat alles aan is: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=14725
Ik ga ook nog een controller (de CAC) inbouwen met een ventilator op de kraan die in de kast zit.
Dat was het wel geloof ik
Zoals beloofd hierbij mijn bouwverslag van m'n UDS. Of eigenlijk, "onze" UDS, want een vriend van me maakt precies dezelfde parallel aan mij. Zoals ik in het voorsteltopic enkele maanden geleden al had verteld (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=13298 ) had ik een alles in ??n bbq gekocht (gas/kolen/smoker) om vervolgens tot de conclusie te komen dat het een geniaal apparaat was, maar dat de smoker functionaliteit nogal matig was. Dun staal, luchtlekken, geen reverse flow (ik wist niet eens wat dat was in het begin), etc. De goedkoopste en leukste oplossing voor dit "probleem" was het bouwen van een UDS. Dat het goedkoop zou worden herinnert mijn vrouw me nu nog wel eens aan


Dit was de situatie voor de UDS:

En hieronder het bouwverslag. Ik had besloten om de UDS in te bouwen in een rijdbaar onderstel. Ik zag op veel UDS'en op internet overal draadjes uitkomen voor thermometers en kleine bijzettafeltjes voor alle andere dingen die je nodig hebt. Het leek mij handig om dat allemaal in 1 te hebben. Helemaal omdat ik er ook een controller in wilde bouwen. Daarnaast moest het het broertje van de pizzaoven worden

De welbekende tonnen van Jaap uit Gouda:

Hier wachten ze nog geduldig op hun toekomstige taak


Het hout voor de ombouw:

De kiel is gelegd:

Wielen eronder:

Het frame:


Gat voor de ton en de marmeren steen voor de pizzabereiding (en algemeen werkblad) op z'n plaats

De ton past


Schoorsteen en handvat erop en even proefpassen (later heb ik het frame omgedraaid en de ton toch links gezet ivm een eventuele toekomstige flexibele afvoerslang op de rookton):

De 30cm kolenmand van huisentuinwinkel op pootjes in een vuurschaal van een cheap-ass bbq als asbak:

Het ophangsysteem voor de roosters. Ik heb twee roosters: een rooster voor het vlees en een rooster voor een deflector/waterbak/whatever. Tot nu toe leg ik hier twee vuurvaste stenen op als deflector en warmtebuffer. Het vleesrooster is verrassend stevig en was 5 euro bij van Cranenbroek. Best een aanrader!

Af en toe een hapje eten


Daarna de ton kaalmaken en spuiten:


Het gat had ik al geboord en daar kon nu mooi het kogelkraantje in (2 in totaal). Deze komen ook van van Cranenbroek (5 euro/st oid). De hoogte van het gat is dusdanig dat de kraan op 1 lijn ligt met de opening tussen de vuurschaal en de onderkant van de kolenmand.

Probe doorvoeren:

Alle onderdelen van de binnenkant heb ik ontdaan van verf, ingesmeerd met Crisco en lekker ingebakken. Hij haalde het maximum van de IKEA fantast (>250 graden dus) met beide kranen en de schoorsteen volledig open. Goed om te weten!

Samen slapen 's nachts


Ingebouwd of niet, zodra hij was ingebakken, gingen de eerste ribs er op


Isolatieplaten voor onder de ton in het frame:

Toch weer honger gekregen:

Isolatieplaat in het frame:

Isolatiewol in de aanslag. Ik heb de ton volledig geisoleerd (op de bovenkant na uiteraard) om te voorkomen wat er met mijn vorige bbq is gebeurd die ik op een houten frame had gebouwd... En om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur en zo min mogelijk kolen te gebruiken.



Achter de kogelkranen een metalen plaat gemaakt om de wol erachter op z'n plek te houden:

Hier staat hij bij z'n nieuwe familie (zonder zijkant nog):

In gebruik:

Ik moet nog een paar dingen aanpassen/maken. ??n ding is een randje maken tussen de ton en het hout zodat je de isolatiewol niet meer ziet. Een ander punt is dat er nu condenswater op het hout lekt als de deksel openstaat en aangezien dat water zwart is en het hout niet, is dat erg lelijk

Ik ga ook nog een controller (de CAC) inbouwen met een ventilator op de kraan die in de kast zit.
Dat was het wel geloof ik
