In de enorme doos die weer eens van beefensteak vandaan kwam, zat ook 2,5kg buikspek. Ongeveer de helft voor later bewaard (denk aan Walchers spek) en de andere helft had als bestemming bacon. Bacon, kan weinig aan fout gaan zou je zeggen, dus een mooie kandidaat om mijn nieuwe heatermeter te proberen.
Wegens voorgaand succes ook deze keer gekozen voor noskos (dit keer de juiste te pakken
) zijn recept voor maple cured bacon. Helaas zonder de maple sugar, maar had nog 3 liter maple syrup, dus ik vond het wel goed.
Allereerst het spek een weekje in de marinade.
Elke dag een keer het ziploc zakje omgedraaid tot het tijd was om het stuk af te spoelen en een dagje te drogen
WSM opgebouwd en meteen het vlees op de bbq gedaan (geen foto van, maar toch gebeurd)
Twee chunks appelhout.
Resultaat na ongeveer 2 uur
En na wat snijwerk:
Kan niet zo goed dunne plakken snijden, toch maar eens kijken naar een snijmachine..
36 plakken/jes en 300gr blokjes voor andere doeleinden.
Uiteraard alvast een dun missnijdseltje opgebakkenn wederom een daverend succes. Rokerig, zoet, vet, precies zoals bedoeld.
Bacon mag een succes genoemd worden.
Echter...
De heatermeter droeg eigenlijk weinig bij aan het geheel. En dat lag niet aan de HM, maar of aan de WSM, of aan mijn gebruik ervan.
Het was de eerste keer dat ik geen water in de pan had en over de twee uur steeg de temperatuur helaas tot 140 graden, terwijl het doel 100 graden was.
Misschien ligt het aan mijn methode, dus verder testen (h? wat jammer
) is nodig.
Zoals ik het nu gedaan heb is de hele kolenring (WSM47) "vol" met kolen en daar ongeveer 20 brandende kooltjes bovenop . Het precieze aantal weet ik niet, dit aantal gebruikte ik altijd voordat ik de HM kreeg. dat inclusief het water gaf een vrijwel constante WSM op 100-110 graden zonder teveel te pielen met de schuifjes.
Ik heb alle schuiven open plus de HM laten werken tot zo'n 30 graden onder de target (100). Daarna alles dicht en je zag de temperatuur initieel redelijk afvlakken rond de 110. Echter helemaal stoppen deed het stijgen niet, met 140 na twee uur als gevolg. De HM heeft dus alleen in de opwarmfase de fan gebruikt, daarna lag het stil.
Heel veel vari?ren kan ik niet, afgezien van eventuele lekken die het zaakje in de war brengen, is het ofwel de hoeveelheid of "vorm" van de briketten in de ring, ofwel het aantal brandende briketten bij de start.
Zaterdag gaan er ribben op, ik denk dat ik begin met wat minder brandende briketten bij de start, had nu een conservenblik vol, straks een stuk of 6-10 minder. Mocht dat ook geen soelaas bieden, dan toch maar weer water, tenzij jullie nog idee?n hebben.
Qua heatermeter op zich, lijkt prima te werken. Raakte een keer de wifi verbinding kwijt. Toevallig (?) toen ik op mijn telefoon de temperaturen bijhield met de app pitdroid en met de telefoonbrowser ook contact maakte. Een reset van de HM zorgde voor de oplossing.
Nog wel een leermomentje, als je klaar bent en je haalt de vlees- plus pitprobe uit de BBQ zodat deze rustig kan afkoelen, zet dan wel de HM uit. Anders voelt deze natuurlijk een te lage pittemp (namelijk de buitenlucht) en zal de fan overuren gaan draaien :-S Dat was nie slim nie...
Wegens voorgaand succes ook deze keer gekozen voor noskos (dit keer de juiste te pakken

Allereerst het spek een weekje in de marinade.

Elke dag een keer het ziploc zakje omgedraaid tot het tijd was om het stuk af te spoelen en een dagje te drogen

WSM opgebouwd en meteen het vlees op de bbq gedaan (geen foto van, maar toch gebeurd)
Twee chunks appelhout.
Resultaat na ongeveer 2 uur

En na wat snijwerk:

Kan niet zo goed dunne plakken snijden, toch maar eens kijken naar een snijmachine..
36 plakken/jes en 300gr blokjes voor andere doeleinden.
Uiteraard alvast een dun missnijdseltje opgebakkenn wederom een daverend succes. Rokerig, zoet, vet, precies zoals bedoeld.
Bacon mag een succes genoemd worden.
Echter...
De heatermeter droeg eigenlijk weinig bij aan het geheel. En dat lag niet aan de HM, maar of aan de WSM, of aan mijn gebruik ervan.
Het was de eerste keer dat ik geen water in de pan had en over de twee uur steeg de temperatuur helaas tot 140 graden, terwijl het doel 100 graden was.
Misschien ligt het aan mijn methode, dus verder testen (h? wat jammer

Zoals ik het nu gedaan heb is de hele kolenring (WSM47) "vol" met kolen en daar ongeveer 20 brandende kooltjes bovenop . Het precieze aantal weet ik niet, dit aantal gebruikte ik altijd voordat ik de HM kreeg. dat inclusief het water gaf een vrijwel constante WSM op 100-110 graden zonder teveel te pielen met de schuifjes.
Ik heb alle schuiven open plus de HM laten werken tot zo'n 30 graden onder de target (100). Daarna alles dicht en je zag de temperatuur initieel redelijk afvlakken rond de 110. Echter helemaal stoppen deed het stijgen niet, met 140 na twee uur als gevolg. De HM heeft dus alleen in de opwarmfase de fan gebruikt, daarna lag het stil.
Heel veel vari?ren kan ik niet, afgezien van eventuele lekken die het zaakje in de war brengen, is het ofwel de hoeveelheid of "vorm" van de briketten in de ring, ofwel het aantal brandende briketten bij de start.
Zaterdag gaan er ribben op, ik denk dat ik begin met wat minder brandende briketten bij de start, had nu een conservenblik vol, straks een stuk of 6-10 minder. Mocht dat ook geen soelaas bieden, dan toch maar weer water, tenzij jullie nog idee?n hebben.
Qua heatermeter op zich, lijkt prima te werken. Raakte een keer de wifi verbinding kwijt. Toevallig (?) toen ik op mijn telefoon de temperaturen bijhield met de app pitdroid en met de telefoonbrowser ook contact maakte. Een reset van de HM zorgde voor de oplossing.
Nog wel een leermomentje, als je klaar bent en je haalt de vlees- plus pitprobe uit de BBQ zodat deze rustig kan afkoelen, zet dan wel de HM uit. Anders voelt deze natuurlijk een te lage pittemp (namelijk de buitenlucht) en zal de fan overuren gaan draaien :-S Dat was nie slim nie...