- Berichten
- 62
Het is weer zaterdag en er ligt nog een stukje vlees in de vriezer wat ik niet eerder heb bereid: Oerhammetjes, Pig-wings, varkenskuitjes!
Een kortere variant van de 1-2-3 methode zou hier op zijn plaats zijn had ik her en der gelezen, dus dat ga ik als basis gebruiken.
Eerst is het tijd om de stukjes vlees te ontvliezen en te ontdoen van kleine losse stukjes. Ik merk dat ik toch eens 3 tientjes moet investeren in een goed uitbeenmesje. Mijn goede scherpe mes is hier veel te groot en lomp voor, maar dat ter zijde. Daarna heb ik de "wings" voorzien van een eigen mix rub die ik nog had staan, waarvan de verhoudingen mij even niet meer bekend zijn. In ieder geval: peper, zout, rietsuiker, gerookte paprikapoeder, uienpoeder, mosterdzaad poeder en misschien vergeet ik nog wat. Na een dun filmpje olie als laagje lijm de hammetjes voorzien van een lekker laagje rub.
De Weber stond inmiddels klaar om enkele uren lang te blijven stoken rond een graad of 110. Hiervoor gebruik ik Ecobrasa kokosbriketten in een snake opstelling, beginnend met 18 brandende briketjes en een schaal kokend water om nog iets meer te stabiliseren. Vleesje op het rooster, dekseltje dicht en dan 3 uurtjes wachten.
Tijdens deze eerste fase heb ik mij ook maar eens gewaagd aan zelf gemaakte BBQ saus die ik straks als glaze ga gebruiken. Als je regelmatig experimenteert met koken, puilt de voorraadkast wel eens uit van de flessen en potjes. Ideaal, want hier had ik dus alles voor in huis, op de cola na. Het gehele recept heb ik gepikt van deze site .
Tijd om in te pakken! Om er voor te zorgen dat de hammetjes mooi doorgaren, maar toch mals blijven, wordt ook dit stukje ingepakt in een dubbele laag aluminiumfolie. Hierbij horen uiteraard nog wat smaakmakers. Een klontje roomboter, wat agavesiroop en nog wat rietsuiker. Klaar voor het volgende uur!
Oops, F1 kwalificatie, spannend! Tijd vergeten, dus dat werd 1,5 uur. Geen probleem, in de folie kunnen ze wel wat hebben. De BBQ saus was inmiddels ook wat afgekoeld, geproefd en goed bevonden voor de glaze. Voor nog een ruim half uur zijn ze terug gegaan de Q op. Waarna de glaze mooi was opgedroogd en de geur rond de BBQ mij deed watertanden. Tijd om te smullen!
Wat mij betreft een zeer geslaagd stukje vlees. Een eenvoudige bereiding, maar zeer doeltreffend.
Al voor ik deze had geprobeerd, las ik op het social media kanaal van een lokaal Berkshire varkens boerderijtje dat zij ook weer een nieuwe voorraad vlees hadden. Hier zaten ook oerhammetjes bij! Die heb ik dus al weer besteld. Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil in smaak/kwaliteit. Wordt vervolgd!
Een kortere variant van de 1-2-3 methode zou hier op zijn plaats zijn had ik her en der gelezen, dus dat ga ik als basis gebruiken.
Eerst is het tijd om de stukjes vlees te ontvliezen en te ontdoen van kleine losse stukjes. Ik merk dat ik toch eens 3 tientjes moet investeren in een goed uitbeenmesje. Mijn goede scherpe mes is hier veel te groot en lomp voor, maar dat ter zijde. Daarna heb ik de "wings" voorzien van een eigen mix rub die ik nog had staan, waarvan de verhoudingen mij even niet meer bekend zijn. In ieder geval: peper, zout, rietsuiker, gerookte paprikapoeder, uienpoeder, mosterdzaad poeder en misschien vergeet ik nog wat. Na een dun filmpje olie als laagje lijm de hammetjes voorzien van een lekker laagje rub.
De Weber stond inmiddels klaar om enkele uren lang te blijven stoken rond een graad of 110. Hiervoor gebruik ik Ecobrasa kokosbriketten in een snake opstelling, beginnend met 18 brandende briketjes en een schaal kokend water om nog iets meer te stabiliseren. Vleesje op het rooster, dekseltje dicht en dan 3 uurtjes wachten.
Tijdens deze eerste fase heb ik mij ook maar eens gewaagd aan zelf gemaakte BBQ saus die ik straks als glaze ga gebruiken. Als je regelmatig experimenteert met koken, puilt de voorraadkast wel eens uit van de flessen en potjes. Ideaal, want hier had ik dus alles voor in huis, op de cola na. Het gehele recept heb ik gepikt van deze site .
Tijd om in te pakken! Om er voor te zorgen dat de hammetjes mooi doorgaren, maar toch mals blijven, wordt ook dit stukje ingepakt in een dubbele laag aluminiumfolie. Hierbij horen uiteraard nog wat smaakmakers. Een klontje roomboter, wat agavesiroop en nog wat rietsuiker. Klaar voor het volgende uur!
Oops, F1 kwalificatie, spannend! Tijd vergeten, dus dat werd 1,5 uur. Geen probleem, in de folie kunnen ze wel wat hebben. De BBQ saus was inmiddels ook wat afgekoeld, geproefd en goed bevonden voor de glaze. Voor nog een ruim half uur zijn ze terug gegaan de Q op. Waarna de glaze mooi was opgedroogd en de geur rond de BBQ mij deed watertanden. Tijd om te smullen!
Wat mij betreft een zeer geslaagd stukje vlees. Een eenvoudige bereiding, maar zeer doeltreffend.
Al voor ik deze had geprobeerd, las ik op het social media kanaal van een lokaal Berkshire varkens boerderijtje dat zij ook weer een nieuwe voorraad vlees hadden. Hier zaten ook oerhammetjes bij! Die heb ik dus al weer besteld. Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil in smaak/kwaliteit. Wordt vervolgd!