- Berichten
- 5.285
Vandaag eens iets voor de wedstrijd. Maar eerst een woordje uitleg. Schweinehaxe is een Duits gerecht dat dus niet specifiek is ontstaan in Tirol, maar er wel met regelmaat op de kaart staat. Blijkbaar wordt in het noorden van Duitsland dit gepekeld en gekookt, terwijl in het zuiden van Duitsland en Oostenrijk dit gebakken wordt. Ik heb de combinatie gedaan van pekelen en traag garen. Een beetje de 3-2-1 methode, maar die 1 is affakkelen.
Woensdag avond de pekel gemaakt en deze een nacht laten afkoelen. Donderdag morgen de schenkel erin voor 24 uren. Vrijdag morgen hem afgedroogd en terug voor 24u de koelkast in om te drogen. Deze voormiddag kruiselings het zwoerd ingesneden en rijkelijk ingestrooid met zeezout. Daarna 3u roken aan 100° indirect. Na die 3u hem ingepakt met bruin bier voor de volgende 2 uren. Dan de Q opgestookt naar 250° en hem rondom rond nog afgefakkelt om lekker krokant zwoerd te krijgen.
Ondertussen de zuurkool op de gasbbq opwarmen. Wilde dit zelf maken, maar dat was me iets te arbeidsintensief en ik had ook niet de juiste pot hiervoor. Dus deze was gekocht. En op de Junior lagen de aardappelen om te poffen, samen met een bolletje look.
Veel werk aan gehad, maar wat heerlijk. Verschoot er wel van, hoe weinig vlees er op een schenkel van 1,5kg zat. Je zag het been zitten, maar met snijden merkte ik pas hoe ver het been overal zat.
In Oostenrijk krijg ik het meestal opgediend in een grote pan, maar die had ik niet. Dus maar op de plank
Woensdag avond de pekel gemaakt en deze een nacht laten afkoelen. Donderdag morgen de schenkel erin voor 24 uren. Vrijdag morgen hem afgedroogd en terug voor 24u de koelkast in om te drogen. Deze voormiddag kruiselings het zwoerd ingesneden en rijkelijk ingestrooid met zeezout. Daarna 3u roken aan 100° indirect. Na die 3u hem ingepakt met bruin bier voor de volgende 2 uren. Dan de Q opgestookt naar 250° en hem rondom rond nog afgefakkelt om lekker krokant zwoerd te krijgen.
Ondertussen de zuurkool op de gasbbq opwarmen. Wilde dit zelf maken, maar dat was me iets te arbeidsintensief en ik had ook niet de juiste pot hiervoor. Dus deze was gekocht. En op de Junior lagen de aardappelen om te poffen, samen met een bolletje look.
Veel werk aan gehad, maar wat heerlijk. Verschoot er wel van, hoe weinig vlees er op een schenkel van 1,5kg zat. Je zag het been zitten, maar met snijden merkte ik pas hoe ver het been overal zat.
In Oostenrijk krijg ik het meestal opgediend in een grote pan, maar die had ik niet. Dus maar op de plank
