- Berichten
- 949
nadat ik minder te spreken was over mijn eerste BCC heb ik als troost gelijk een paar kippedijen in de tandoori marinade gegooid. ontveld, ingekerfd en twee nachten in de koelkast laten marineren. ik wilde ook graag naan op de barbecue maken want dat had ik al heel lang niet meer geprobeerd.
nu had ik ergens op seriouseats gelezen dat je van je barbecue een aardige tandoor oven kan maken door er een bloempot in te zetten. ik heb dus een bloempot afgewassen en op de barbecue gezet, met de kolen eromheen. helaas kon ik niet meten hoe heet het binnenin werd, zonder de thermometer te roosteren (ha, binnenkort komt daar verandering in)
ik probeerde eerst een broodje tegen de binnenwand van de pot te 'plakken' met water en een tang, maar het was een beetje te heet dus het brood viel op de bodem van de pot. in letterlijk een seconde had ik het brood er weer uitgevist, het was in die korte tijd al zwart en een restje deeg in de pot was in de fik.
??n seconde in de bloempot
kip in de marinade
dus maar twee kippenpootjes in de pot, de spiezen zijn om ze van de bodem van de pot af te houden, als een soort afstandhouder dus. dit ging best aardig, de marinade schroeide wel een beetje maar dat hoort bij tandoori vind ik, en door de extreme hitte wordt de yoghurt marinade snel goed droog en krijg je dat typische tandoori kip buitenkantje aan je vlees.
toen barstte de bloempot. de onderkant was veel veel heter dan de bovenkant, dus de boel is gesprongen. op zich was een gesneuvelde bloempot ingecalculeerd. de manier waarop viel een beetje tegen want door het geweld sprongen er kokendhete stukken bloempot over het balkon. vandaar ook de jackass disclaimer bij dit verhaal, mensen, verwijder de bodem uit een bloempot voor je die op je barbecue zet... :-\
dan maar 'gewoon' op t rooster
met raita (komkommeryoghurt), nigella naan-brood, en een pittig indiaas recept voor linzen met spinazie
Toen ik het terugzocht op seriouseats, kon ik het recept met de bloempot niet meer vinden. wel in mijn history deze link:
http://macgyverisms.wonderhowto.com/how-to/turn-your-charcoal-grill-into-tandoori-oven-using-flowerpot-0135693/
heerlijk hoe het geheugen werkt, de helft van deze pagina gaat erover hoe je de bodem van je bloempot zaagt. ik vind wel dat ik het een stuk sneller opgelost heb...
de pot poten (LOL) waren beter! de houtskool ging er alleen in een moordend tempo doorheen, dus de vergelijking is niet heel eerlijk. toen de tweede set op de grill ging was een deel van de kolen al op en was het minder heet.
maar, beide waren overheerlijk!!! manlief zei gelijk, we kunnen dus nooit meer tandoori bestellen in een restaurant (oftewel de grote dat-kunnen-we-zelf-beter-vloek is weer een stukje uitgebreid : )
de link van seriouseats waar dus geen bloempot bij te pas komt:
http://www.seriouseats.com/2011/08/the-food-lab-how-to-make-tandoori-chicken-without-tandoor-grill.html
de marinade heb ik overigens uit een heel ander indiaas kookboek, deze van seriouseats (hoezeer ik ook fan ben) is niet goed want er zit geen kaneel in
en ik heb het kookboek van heston blumenthal binnen, hij maakt een tandoor oven van zijn barbecue door in het midden een schoorsteen van bakstenen te stapelen met de kolen daar omheen. misschien is dat een veiligere oplossing...
nu had ik ergens op seriouseats gelezen dat je van je barbecue een aardige tandoor oven kan maken door er een bloempot in te zetten. ik heb dus een bloempot afgewassen en op de barbecue gezet, met de kolen eromheen. helaas kon ik niet meten hoe heet het binnenin werd, zonder de thermometer te roosteren (ha, binnenkort komt daar verandering in)
ik probeerde eerst een broodje tegen de binnenwand van de pot te 'plakken' met water en een tang, maar het was een beetje te heet dus het brood viel op de bodem van de pot. in letterlijk een seconde had ik het brood er weer uitgevist, het was in die korte tijd al zwart en een restje deeg in de pot was in de fik.
??n seconde in de bloempot
kip in de marinade
dus maar twee kippenpootjes in de pot, de spiezen zijn om ze van de bodem van de pot af te houden, als een soort afstandhouder dus. dit ging best aardig, de marinade schroeide wel een beetje maar dat hoort bij tandoori vind ik, en door de extreme hitte wordt de yoghurt marinade snel goed droog en krijg je dat typische tandoori kip buitenkantje aan je vlees.
toen barstte de bloempot. de onderkant was veel veel heter dan de bovenkant, dus de boel is gesprongen. op zich was een gesneuvelde bloempot ingecalculeerd. de manier waarop viel een beetje tegen want door het geweld sprongen er kokendhete stukken bloempot over het balkon. vandaar ook de jackass disclaimer bij dit verhaal, mensen, verwijder de bodem uit een bloempot voor je die op je barbecue zet... :-\
dan maar 'gewoon' op t rooster
met raita (komkommeryoghurt), nigella naan-brood, en een pittig indiaas recept voor linzen met spinazie
Toen ik het terugzocht op seriouseats, kon ik het recept met de bloempot niet meer vinden. wel in mijn history deze link:
http://macgyverisms.wonderhowto.com/how-to/turn-your-charcoal-grill-into-tandoori-oven-using-flowerpot-0135693/
heerlijk hoe het geheugen werkt, de helft van deze pagina gaat erover hoe je de bodem van je bloempot zaagt. ik vind wel dat ik het een stuk sneller opgelost heb...
de pot poten (LOL) waren beter! de houtskool ging er alleen in een moordend tempo doorheen, dus de vergelijking is niet heel eerlijk. toen de tweede set op de grill ging was een deel van de kolen al op en was het minder heet.
maar, beide waren overheerlijk!!! manlief zei gelijk, we kunnen dus nooit meer tandoori bestellen in een restaurant (oftewel de grote dat-kunnen-we-zelf-beter-vloek is weer een stukje uitgebreid : )
de link van seriouseats waar dus geen bloempot bij te pas komt:
http://www.seriouseats.com/2011/08/the-food-lab-how-to-make-tandoori-chicken-without-tandoor-grill.html
de marinade heb ik overigens uit een heel ander indiaas kookboek, deze van seriouseats (hoezeer ik ook fan ben) is niet goed want er zit geen kaneel in

en ik heb het kookboek van heston blumenthal binnen, hij maakt een tandoor oven van zijn barbecue door in het midden een schoorsteen van bakstenen te stapelen met de kolen daar omheen. misschien is dat een veiligere oplossing...