Barbeknoei
Gerijpt
- Berichten
- 2.716
Sorry, maar ik vind het ontdooien in warm/lauw water gewoon dom.
Eerst gaar je het vlees lichtjes aan de buitenkant, waardoor je vlees taaier wordt. Daarnaast stimuleer je bacteriegroei, hetgeen weer goed is voor de voedselveiligheid.
En dan als laatste zit je nog helemaal verkeerd met je theorie, want warm water koelt namelijk veel harder af dan koud water.
Dat noemen ze ook wel het Mpemba effect. Je bak met warm water zal in het begin warmer zijn, maar daarna snel kouder dan je bak met koud water.
Het ontdooien gaat hierdoor zeker niet sneller, alleen de kwaliteit wordt wel snel minder...
Dit zijn toch een paar basis principes van de keuken. Geen warm eten afdekken en bevroren vlees niet warm ontdooien...
Eerst gaar je het vlees lichtjes aan de buitenkant, waardoor je vlees taaier wordt. Daarnaast stimuleer je bacteriegroei, hetgeen weer goed is voor de voedselveiligheid.
En dan als laatste zit je nog helemaal verkeerd met je theorie, want warm water koelt namelijk veel harder af dan koud water.
Dat noemen ze ook wel het Mpemba effect. Je bak met warm water zal in het begin warmer zijn, maar daarna snel kouder dan je bak met koud water.
Het ontdooien gaat hierdoor zeker niet sneller, alleen de kwaliteit wordt wel snel minder...
Dit zijn toch een paar basis principes van de keuken. Geen warm eten afdekken en bevroren vlees niet warm ontdooien...