BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me September 2012 - Klassieke Matambre met Chimichurri.

 
 
 
 

Mike v R

Forum Meubilair
Berichten
10.409
Hier is mijn recept voor de maand September.

Kassieke Matambre.

Matambre staat voor hongerdoder.

Dit recept komt uit het boek,fantastische vleesrecepten voor de BBQ.
Blz.73


Voor het vlees.

1 runderstooflap 600 tot 900gr.(dit is ook vervangbaar voor een varkenslap of kalfsborst)
6 dunne repen bacon.(als het goed is hebben de meeste dit na vandaag genoeg in huis)
grof zout en zwarte peper.
1,5 theelepel gedroogde oregano.
1 eetlepel rodewijnazijn.

Voor de vulling.

1 stuk (175 tot 250gr) kielbasa,of andere gekookte worst in dunne repen gesneden.
4 stengels selderij,in de lengte in dunne repen gesneden.
2 grote wortels,in de lengte in dunne repen gesneden.
175gr gerookte ham,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.
175gr Romano kaas,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.(Romano kun je vervangen voor pecorino)
1 rode paprika,in lange dunne repen gesneden.


Het bereiden.

Neem de stooflap en maak een snede in het vlees zo dat je het vlees kan open vouwen als een boek.
Leg een breed vel aluminiumfolie van 60cm op uw werkblad,met de glimmendekant omlaag.
Leg de plakken bacon op de folie in een rij parallel aan de rand van de folie,en plaats de stooflap erboven op.
Bestrooi het met zout,peper en oregano en druppel de azijn erover.

Leg nu een rij kielbasarepen langs de rand van het vlees die het dichtst bij uw is.
Leg er een rij selderijrepen er naast,gevolgd door een rij wortel-,ham-,kaas en paprika repen.
Herhaal dit tot dat alle ingredienten voor de vulling zijn opgebruikt.
Laat de laatste 5cm van het vlees onbedekt.

Begin weer bij de rand die het dichtst bij u is en rol het vlees strak op met het behulp van het aluminiumfolie.
Wikkel de folie rond het vlees en fraai de uiteinden dicht.
Prik met de punt van een mesje gaatjes in de folie,met tussen ruimten van 2cm.
Bind het vlees op verschillende plaatsen vast met slagerstouw.
De matambre kan enkele uren van tevoren tot dit stadium worden voorbereid.
Zet hem dan wel afgedekt weg in de koeling.

Maak de BBQ gereed voor direct grillen en verwarm voor tot matig.
Als u klaar bent om te beginnen,legt u de rol op het rooster en grillt u hem tot hij gaar en het vlees zeer mals is.(kern 70gr)
dat duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur,draai hem om de 20 minuten om.

Leg nu de matambre op een snijplank en laat hem 10 minuten rusten.
Verwijder het touw en folie en snijd de rol in plakken van 1cm.

Serveer het heet of op kamertemperatuur.




De traditionele saus voor matambre is chimichurri.

Voor de chimichurri.

60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes bladpeterselie.
60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes korianderblaadjes.
30g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes muntblaadjes.
6 teenjes knoflook,grof gehakt
2,5 theelepel grof zout.
1 theelepel zwarte peper.
1 theelepel chilivlokken
250ml extra vergine olijfolie
75ml azijn
75ml koud water.

Het bereiden.

Doe de peterselie,koriander,munt en knoflook in een keukenmachine en hak het fijn.
Voeg zout,zwarte peper en chilivlokken toe en meng het door de groene ktuiden.
Voeg olie,azijn en water toe en meng alles tot een dikke saus.
Proef en voeg eventueel zout en azijn toe,de chimichurri moet goed op smaak zijn.
Serveer hem binnen een paar uur.


Eet smakkelijk.
 
Deze is "ergens anders" ook al eens geweest, met een stuk stoofvlees werkt het niet echt, US flank steak of bavette is wat je nodig hebt omdat "ons soort vlees" te taai wordt. Maar US bavette ligt in overvloed bij mijn Makro :D

En Pecorino is toch Romano, de offici?le naam is Pecorino Romano ;)
 
Ik had zelf ook al wat twijfels over de stooflap,ik denk dat een bavette een betere keus is.
Je heb ook nog Pecorino Sardo.
 
Weer wat geleerd, er zijn zelfs 4 soorten. Maar ik ken het voornamelijk uit de Amerikaanse kookboeken en TV en dan is het eigenlijk alleen maar Romano. Ben trouwens blij dat ik een pools winkeltje op het dorp heb, kan ik een mooie kielbasa scoren hoop ik.
 
ik ga weer lekker mee doen Mike, bedankt voor het recept
 
deksel van de bovenbil kan ook heel goed.
heb hem ook eens gemaakt, erg lekker.
 
Klinkt lekker, ga ik zeker proberen, denk volgend weekend.
 
En het is alweer het laatste weekend van de maand dus jullie mogen de resultaten van Steven & Me posten!

Ik moet tot mijn spijt bekennen dat ik er (nog) niet aan toe gekomen ben helaas :(
 
Oeps.....
 
Hier is mijn resultaat van deze maand.

Ik heb voor het vlees een bavette gebruikt,eigen gemaakte bacon en voor de rest van de ingredi?nten heb ik spullen gebruikt die ik zo in de supermarkt kon krijgen.
De bavette heb ik gevlinderd.(viel niet mee)

KassiekeMatambre001.jpg


KassiekeMatambre002.jpg
KassiekeMatambre003.jpg

KassiekeMatambre004.jpg
KassiekeMatambre005.jpg


Het oprollen ging vrij makkelijk.

KassiekeMatambre007.jpg
KassiekeMatambre007.jpg


Met een uurtje op 160graden was het klaar.

KassiekeMatambre009.jpg


Ik vond het leuk om het te maken,het smaakte ook heerlijk.
Ik vind het alleen zonde om er bavette voor te gebruiken.
 
Het ziet er wel heerlijk uit zeg!
 
Wat zou je dan adviseren Mike?
 
Er zal toch we iets anders zijn dan bavette,iets wat goedkoper is.
 
ikmoet tot mijn grote spijt bekennen dat ik er niet aan toe gekomen ben deze maand, leek me juist een heerlijk gerecht.
Sorry Mike
 
Maar ik zal toch niet de enige zijn die het gemaakt heeft deze maand?
 
Vandaag deze gemaakt. Vleeskeuze was wat lastig maar toch gekozen voor runderlappen. Deze wat laten vermalsen door ze wat te platter te slaan.
De slager had niets meer aan 1 stuk dus rijtjes gemaakt van deze lappen.

Nog wel een discussie met de slager gevoerd:
Waar is het voor meneer ?
Voor op de BBQ,
Euh... bbq zegt u ?
Jawel meneer de slager.
Hier moet wel veel vocht bij meneer
Natuurlijk meneer de slager, maar ik ga ze niet koken.
Euh.... weet u dat wel zeker.
Jawel meneer de slager maar toch bedankt voor uw bezorgdheid

Dus alles in elkaar gedraaid op een matje gevormd. Heb gelderse kookworst gebruikt maar voor de rest volgens mij het recept kunnen volgen
DSC02120_DxO.jpg

De uiteindelijke rol
DSC02123_DxO.jpg

Deze op de Q gelegd met wat later een schaal aardappels erbij om de maaltijd wat meer compleet te maken
DSC02130_DxO.jpg

Na grofweg 1:45 van de Q gehaald toen de temp toch al wat hoger was dan ik verwacht had.
Na het uitpakken zag deze er zo uit :
DSC02135_DxO.jpg


Wat vonden we ervan. Op zich was het goed te doen, maar heb ikzelf een domme fout gemaakt door op de domemeter te kijken ipv de temp van het rooster te meten en aan te houden. Alles was gaar maar het rundvlees het er net wat korter op gemogen. Nu was het gaar maar net te. Jammer want de rest was eigenlijk goed gelukt.
Wat zou ikzelf anders doen. Misschien de groenten even kort in bouillon blancheren voor wat meer smaak. Miste hier net iets aan. of ook een andere vleessoort. maar weet niet wat, want verkeerd was de runderlap ook niet echt.
We gaan dit zeker een keer opnieuw maken want we vonden beide dat er zeker meer inzit met een andere bereiding.

Groeten,

Mike
 
Terug
Bovenaan Onderaan