Hier is mijn recept voor de maand September.
Kassieke Matambre.
Matambre staat voor hongerdoder.
Dit recept komt uit het boek,fantastische vleesrecepten voor de BBQ.
Blz.73
Voor het vlees.
1 runderstooflap 600 tot 900gr.(dit is ook vervangbaar voor een varkenslap of kalfsborst)
6 dunne repen bacon.(als het goed is hebben de meeste dit na vandaag genoeg in huis)
grof zout en zwarte peper.
1,5 theelepel gedroogde oregano.
1 eetlepel rodewijnazijn.
Voor de vulling.
1 stuk (175 tot 250gr) kielbasa,of andere gekookte worst in dunne repen gesneden.
4 stengels selderij,in de lengte in dunne repen gesneden.
2 grote wortels,in de lengte in dunne repen gesneden.
175gr gerookte ham,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.
175gr Romano kaas,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.(Romano kun je vervangen voor pecorino)
1 rode paprika,in lange dunne repen gesneden.
Het bereiden.
Neem de stooflap en maak een snede in het vlees zo dat je het vlees kan open vouwen als een boek.
Leg een breed vel aluminiumfolie van 60cm op uw werkblad,met de glimmendekant omlaag.
Leg de plakken bacon op de folie in een rij parallel aan de rand van de folie,en plaats de stooflap erboven op.
Bestrooi het met zout,peper en oregano en druppel de azijn erover.
Leg nu een rij kielbasarepen langs de rand van het vlees die het dichtst bij uw is.
Leg er een rij selderijrepen er naast,gevolgd door een rij wortel-,ham-,kaas en paprika repen.
Herhaal dit tot dat alle ingredienten voor de vulling zijn opgebruikt.
Laat de laatste 5cm van het vlees onbedekt.
Begin weer bij de rand die het dichtst bij u is en rol het vlees strak op met het behulp van het aluminiumfolie.
Wikkel de folie rond het vlees en fraai de uiteinden dicht.
Prik met de punt van een mesje gaatjes in de folie,met tussen ruimten van 2cm.
Bind het vlees op verschillende plaatsen vast met slagerstouw.
De matambre kan enkele uren van tevoren tot dit stadium worden voorbereid.
Zet hem dan wel afgedekt weg in de koeling.
Maak de BBQ gereed voor direct grillen en verwarm voor tot matig.
Als u klaar bent om te beginnen,legt u de rol op het rooster en grillt u hem tot hij gaar en het vlees zeer mals is.(kern 70gr)
dat duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur,draai hem om de 20 minuten om.
Leg nu de matambre op een snijplank en laat hem 10 minuten rusten.
Verwijder het touw en folie en snijd de rol in plakken van 1cm.
Serveer het heet of op kamertemperatuur.
De traditionele saus voor matambre is chimichurri.
Voor de chimichurri.
60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes bladpeterselie.
60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes korianderblaadjes.
30g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes muntblaadjes.
6 teenjes knoflook,grof gehakt
2,5 theelepel grof zout.
1 theelepel zwarte peper.
1 theelepel chilivlokken
250ml extra vergine olijfolie
75ml azijn
75ml koud water.
Het bereiden.
Doe de peterselie,koriander,munt en knoflook in een keukenmachine en hak het fijn.
Voeg zout,zwarte peper en chilivlokken toe en meng het door de groene ktuiden.
Voeg olie,azijn en water toe en meng alles tot een dikke saus.
Proef en voeg eventueel zout en azijn toe,de chimichurri moet goed op smaak zijn.
Serveer hem binnen een paar uur.
Eet smakkelijk.
Kassieke Matambre.
Matambre staat voor hongerdoder.
Dit recept komt uit het boek,fantastische vleesrecepten voor de BBQ.
Blz.73
Voor het vlees.
1 runderstooflap 600 tot 900gr.(dit is ook vervangbaar voor een varkenslap of kalfsborst)
6 dunne repen bacon.(als het goed is hebben de meeste dit na vandaag genoeg in huis)
grof zout en zwarte peper.
1,5 theelepel gedroogde oregano.
1 eetlepel rodewijnazijn.
Voor de vulling.
1 stuk (175 tot 250gr) kielbasa,of andere gekookte worst in dunne repen gesneden.
4 stengels selderij,in de lengte in dunne repen gesneden.
2 grote wortels,in de lengte in dunne repen gesneden.
175gr gerookte ham,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.
175gr Romano kaas,in plakken van een 0,5cm in dunne repen gesneden.(Romano kun je vervangen voor pecorino)
1 rode paprika,in lange dunne repen gesneden.
Het bereiden.
Neem de stooflap en maak een snede in het vlees zo dat je het vlees kan open vouwen als een boek.
Leg een breed vel aluminiumfolie van 60cm op uw werkblad,met de glimmendekant omlaag.
Leg de plakken bacon op de folie in een rij parallel aan de rand van de folie,en plaats de stooflap erboven op.
Bestrooi het met zout,peper en oregano en druppel de azijn erover.
Leg nu een rij kielbasarepen langs de rand van het vlees die het dichtst bij uw is.
Leg er een rij selderijrepen er naast,gevolgd door een rij wortel-,ham-,kaas en paprika repen.
Herhaal dit tot dat alle ingredienten voor de vulling zijn opgebruikt.
Laat de laatste 5cm van het vlees onbedekt.
Begin weer bij de rand die het dichtst bij u is en rol het vlees strak op met het behulp van het aluminiumfolie.
Wikkel de folie rond het vlees en fraai de uiteinden dicht.
Prik met de punt van een mesje gaatjes in de folie,met tussen ruimten van 2cm.
Bind het vlees op verschillende plaatsen vast met slagerstouw.
De matambre kan enkele uren van tevoren tot dit stadium worden voorbereid.
Zet hem dan wel afgedekt weg in de koeling.
Maak de BBQ gereed voor direct grillen en verwarm voor tot matig.
Als u klaar bent om te beginnen,legt u de rol op het rooster en grillt u hem tot hij gaar en het vlees zeer mals is.(kern 70gr)
dat duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur,draai hem om de 20 minuten om.
Leg nu de matambre op een snijplank en laat hem 10 minuten rusten.
Verwijder het touw en folie en snijd de rol in plakken van 1cm.
Serveer het heet of op kamertemperatuur.
De traditionele saus voor matambre is chimichurri.
Voor de chimichurri.
60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes bladpeterselie.
60g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes korianderblaadjes.
30g gewassen en van de takjes ontdane verse blaadjes muntblaadjes.
6 teenjes knoflook,grof gehakt
2,5 theelepel grof zout.
1 theelepel zwarte peper.
1 theelepel chilivlokken
250ml extra vergine olijfolie
75ml azijn
75ml koud water.
Het bereiden.
Doe de peterselie,koriander,munt en knoflook in een keukenmachine en hak het fijn.
Voeg zout,zwarte peper en chilivlokken toe en meng het door de groene ktuiden.
Voeg olie,azijn en water toe en meng alles tot een dikke saus.
Proef en voeg eventueel zout en azijn toe,de chimichurri moet goed op smaak zijn.
Serveer hem binnen een paar uur.
Eet smakkelijk.