Ik ben helemaal gek van Ribbetjes in alle soorten en maten. Maar ik lijk altijd te grijpen naar buikribben of dikkeribben (duitse manier van snijden) van het varken.
Het leek me dus leuk om eens naar het dier te kijken waarvan ik al wel zo veel andere delen bereid heb maar nog nooit naar de ribben gekeken had.
Beefribben: worden veel gebruikt als voer voor de hond dus een duidelijk voorbeeld van een ondergewaardeerd stukje vlees. Denk er alleen wel aan dat je bij de slager duidelijk maakt waar het voor bedoeld is. Ik heb begrepen dat je deze ook als klaprib kan bestellen maar dat er dan meer vlees aan zit. Misschien dat een van de slagers hier daar meer duidelijkheid over kan geven.
Dinosaur Ribs
De uitdaging van deze maand komt uit het boek Ribs Ribs Ribs van Steven Raichlen, pagina 183-185.
Ingredi?nten:
(voor 4-6 personen)
- 4 kg runderribben (Voor het echte Dino effect kun je het beste de long ribs gebruiken
)
- 1 cup appelazijn
- 1/3 cup suiker
- 1,5 lepel droge mosterd
- 2 theelepels zout
- 1 Liter ananassap
- 1 cup Worcestershire saus
- 1/2 ui klein gehakt
- 1/4 cup olijfolie
- 1/4 cup zoete rookachtige bbq saus (Steve raad KC Masterpiece Original aan maar ik neem aan dat we allemaal wel eens soortgelijk iets in de kast hebben staan)
- Hickory rook hout
1 - Verwarm de appelazijn in een pan en breng aan de kook. Voeg de suiker, mosterd en zout toe en roer tot de suiker en het zout geheel opgelost zijn.
Voeg het ananassap, de Worcestershire saus, ui olie en bbq saus toe en roer het geheel door. Haal hierna de saus van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de saus hierna in de koelkast tot de saus geheel afgekoeld is.
2 - Verwijder de membranen van de ribben en marineer met de saus. Plaats ze in een schaal met de saus afgedekt in de koelkast of in een grote plastic zak. Laat 8-12 uur marineren waarbij je ze af en toe draait. Hoe langer de marinade tijd hoe rijker de smaak.
3 - Verwarm de bbq op de indirecte manier tot 110 Graden Celsius. Plaats een afdruip pan of aluminium bak onder het rooster. Haal de ribben uit de marinade en laat ze afdruipen. Plaats de ribben boven de druipbak en voeg het rookhout toe. Laat de ribben in de bbq zitten tot het vlees zich terugtrekt van de ribben. Dit duurt 4 tot 5 uur. Ik durf niet te zeggen of runderribben ook voordeel hebben van een 3-2-1 methode maar misschien dat iemand anders hier nog een mening over heeft.
4 - Haal de ribben uit de bbq en laat ze een aantal minuten rusten. Mop ze nog een keer met dezelfde bbq saus als eerder gebruikt en serveer uit.
Gerookte Aardappel Salade
Als je nog een BBQ over hebt kun je dit tegelijk met de ribben bereiden maar het is ook mogelijk dit al eerder op de dag te maken (Ribs Ribs Ribs 260-262)
Ingredi?nten:
- 1 kilo gewassen kleine aardappelen
- 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- Z&P
- 6 teentje knoflook
- 1/2 cup mayo
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 1 sjalot het witte deel gehakt het groene deel gesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel gehakte groene olijven
- 1 eetlepel fijngehakte kleine augurkjes
- 2 hardgekookte eieren
- zoete of gerookte paprika voor de garnering
1 - Snij de grotere aardappelen in vieren de middelmaatjes in twee?n en de laat de kleine geheel. Plaats de aardappelen in een aluminium bakje en voeg 2 eetlepels olie toe en hussel door elkaar. Bestrooi rijkelijk met zout en peper en mix door elkaar.
2 - Verwarm de bbq op de indirecte manier tot 200 Graden Celsius. Zet de bak in de BBQ op het rooster maar niet boven de kolen. Voeg het rookhout toe. Bak voor 15 minuten.
3 - Voeg de knoflook toe en 1 eetlepel olijfolie. Roer het geheel door elkaar en bak nog een 30-45 minuten tot de aardappels gaar zijn.
4 - Maak de dressing: Doe de mayonaise, mosterd en azijn in een mix kom en klop het door elkaar. Hak de knoflook en voeg toe. voeg ook het witte van de sjalot, de kappertjes, olijven en augurk toe en mix door elkaar.
5 - Hak de eieren voeg met de afgekoelde aardappelen toe aan de dressing. Roer door elkaar. Voeg eventueel zout of azijn toe.
6 - De salade kan direct gegeten worden of later op de dag. Hoe eerder je het maakt het beter de smaken zich mengen.
7 - Serveer op een bord en besprenkel met het gesneden groene deel van de sjalot en de paprika.
Eet smakelijk!!
Het leek me dus leuk om eens naar het dier te kijken waarvan ik al wel zo veel andere delen bereid heb maar nog nooit naar de ribben gekeken had.
Beefribben: worden veel gebruikt als voer voor de hond dus een duidelijk voorbeeld van een ondergewaardeerd stukje vlees. Denk er alleen wel aan dat je bij de slager duidelijk maakt waar het voor bedoeld is. Ik heb begrepen dat je deze ook als klaprib kan bestellen maar dat er dan meer vlees aan zit. Misschien dat een van de slagers hier daar meer duidelijkheid over kan geven.
Dinosaur Ribs
De uitdaging van deze maand komt uit het boek Ribs Ribs Ribs van Steven Raichlen, pagina 183-185.
Ingredi?nten:
(voor 4-6 personen)
- 4 kg runderribben (Voor het echte Dino effect kun je het beste de long ribs gebruiken

- 1 cup appelazijn
- 1/3 cup suiker
- 1,5 lepel droge mosterd
- 2 theelepels zout
- 1 Liter ananassap
- 1 cup Worcestershire saus
- 1/2 ui klein gehakt
- 1/4 cup olijfolie
- 1/4 cup zoete rookachtige bbq saus (Steve raad KC Masterpiece Original aan maar ik neem aan dat we allemaal wel eens soortgelijk iets in de kast hebben staan)
- Hickory rook hout
1 - Verwarm de appelazijn in een pan en breng aan de kook. Voeg de suiker, mosterd en zout toe en roer tot de suiker en het zout geheel opgelost zijn.
Voeg het ananassap, de Worcestershire saus, ui olie en bbq saus toe en roer het geheel door. Haal hierna de saus van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de saus hierna in de koelkast tot de saus geheel afgekoeld is.
2 - Verwijder de membranen van de ribben en marineer met de saus. Plaats ze in een schaal met de saus afgedekt in de koelkast of in een grote plastic zak. Laat 8-12 uur marineren waarbij je ze af en toe draait. Hoe langer de marinade tijd hoe rijker de smaak.
3 - Verwarm de bbq op de indirecte manier tot 110 Graden Celsius. Plaats een afdruip pan of aluminium bak onder het rooster. Haal de ribben uit de marinade en laat ze afdruipen. Plaats de ribben boven de druipbak en voeg het rookhout toe. Laat de ribben in de bbq zitten tot het vlees zich terugtrekt van de ribben. Dit duurt 4 tot 5 uur. Ik durf niet te zeggen of runderribben ook voordeel hebben van een 3-2-1 methode maar misschien dat iemand anders hier nog een mening over heeft.
4 - Haal de ribben uit de bbq en laat ze een aantal minuten rusten. Mop ze nog een keer met dezelfde bbq saus als eerder gebruikt en serveer uit.
Gerookte Aardappel Salade
Als je nog een BBQ over hebt kun je dit tegelijk met de ribben bereiden maar het is ook mogelijk dit al eerder op de dag te maken (Ribs Ribs Ribs 260-262)
Ingredi?nten:
- 1 kilo gewassen kleine aardappelen
- 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- Z&P
- 6 teentje knoflook
- 1/2 cup mayo
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 1 sjalot het witte deel gehakt het groene deel gesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel gehakte groene olijven
- 1 eetlepel fijngehakte kleine augurkjes
- 2 hardgekookte eieren
- zoete of gerookte paprika voor de garnering
1 - Snij de grotere aardappelen in vieren de middelmaatjes in twee?n en de laat de kleine geheel. Plaats de aardappelen in een aluminium bakje en voeg 2 eetlepels olie toe en hussel door elkaar. Bestrooi rijkelijk met zout en peper en mix door elkaar.
2 - Verwarm de bbq op de indirecte manier tot 200 Graden Celsius. Zet de bak in de BBQ op het rooster maar niet boven de kolen. Voeg het rookhout toe. Bak voor 15 minuten.
3 - Voeg de knoflook toe en 1 eetlepel olijfolie. Roer het geheel door elkaar en bak nog een 30-45 minuten tot de aardappels gaar zijn.
4 - Maak de dressing: Doe de mayonaise, mosterd en azijn in een mix kom en klop het door elkaar. Hak de knoflook en voeg toe. voeg ook het witte van de sjalot, de kappertjes, olijven en augurk toe en mix door elkaar.
5 - Hak de eieren voeg met de afgekoelde aardappelen toe aan de dressing. Roer door elkaar. Voeg eventueel zout of azijn toe.
6 - De salade kan direct gegeten worden of later op de dag. Hoe eerder je het maakt het beter de smaken zich mengen.
7 - Serveer op een bord en besprenkel met het gesneden groene deel van de sjalot en de paprika.
Eet smakelijk!!