BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me Mei 2014: Mici (Roemeense minihamburgers/worstjes)

uipko

Pitmaster
 
 
Berichten
735
Ik had dit recept al een tijd geleden uitverkoren voor de Steven & Me uitdaging. Na deze keuze was het iedere maand weer spannend of iemand anders niet toevallig het recept er van door zou gaan. Het is niet bij toeval een Roemeens recept. Ik kom jaarlijks in Roemeni? en mici is ??n van de gerechten die tijdens een bezoek niet wordt overgeslagen, het liefst natuurlijk zelf bereid op de BBQ. Het was dus ook een grote verassing toen ik het recept tegen kwam in Planet bbq (pagina 340-341).

In het kader van de worst epidemie die heerst op het forum is dit ook een interessant recept, het zijn een soort worstjes waar geen extra spullen voor nodig zijn.

Het recept (~4 personen)
Ingredi?nten
  • 700 gr gehakt, het liefst 230 gr rundergehakt, 230 gr varkensgehakt, 230 gr lamsgehakt
  • 2-4 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gedroogde marjolein of oregano
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 kop runderbouillon (of 0,5 kop water)

Bereiding
[list type=decimal]
[*]
Doe het gehakt, de knoflook, het zout, de peper, het bakpoeder, de koriander, marjolein en komijn in een kom en meng alles. Roer de runderbouillon erdoor. Zet het mengsel ten minste 2 uur afgedekt in de koelkast; hoe langer het wordt gekoeld, hoe intenser de smaak wordt.


[*]
Verdeel het mengsel in acht porties. Maak je handen vochtig met koud water en rol van elke portie een kurkvorm met een doorsnede van 2,5 cm en een lengte van 7,5 cm (persoonlijk vindt ik het handiger om dit nog een keer in twee?n te doen zodat je tukken van z'n 4 cm hebt). Leg de rolletjes op een met plasticfolie bedekt bord en zet ze tot gebruik afgekoeld in de koelkast.


[*]
Maak de barbecue klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot hij heet is.


[*]
Maak het grillrooster schoon en vat het in met olie. Leg de mici op het hete rooster en gril ze 1,5 a 2 minuten per kant (6-8 minuten in totaal), tot ze bruin en gaar zijn. Keer ze tussendoor met een tang. Serveer met brood en mosterd.

[/list]

Feitjes: mici onderscheid zich van de andere gegrilde hamburgers en worsten door twee dingen: de combinatie van vleessoorten (traditioneel varkens-, lams- en rundvlees) en de toevoeging van runderbouillon (of water) en bakpoeder. Door de vloeistof krijgt de mici zijn kenmerkende sponsachtige textuur. Het vlees moet goed doorregen zijn ~ 15-20% vet is ideaal.

De gehakt die in Roemeni? gebruikt wordt is wat grover en vetter dan standaard NL gehakt du zelf (laten) maken i een aanrader.

Erbij
In Roemeni? eten ze veel ingemaakte groenten zoals hier beschreven: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/charcuterie/zuur/msg102865/#msg102865 . Voor wie wat meer haast heeft zijn ze ook te koop bij de turksewinkel.

Naast deze groente eten Roemenen zo ongeveer overal brood bij, zelfs bij de pasta ;) Veelal is dat dan aardappelbrood, zie onderstaande recept:

Aardappelbrood
Ingredi?nten
  • 300 gr. gekookte kruimige aardappelen (koude of warm )
  • 700-800 gr. witte bloem van harde tarwe
  • 1 el .zout
  • 7 gr. gedroogde of 15 gr. verse gist
  • 1 el. Griekse yoghurt
  • 3 dl. lauw aardappelkookwater.

Voorbereiding
Aardappels koken; rest van de ingredienten klaarzetten.

Bereidingswijze
Druk de aardappels door een pureeknijper of prak ze fijn in een grote kom en doe er 600 gr. van de bloem, het zout en de gist bij.
Alles mengen en geleidelijk de yoghurt en het aardappelwater eraan toevoegen.
Wanneer de massa wat op deeg gaat lijken leg je het op een met bloem bestoven werkvlak( of laat het in de kom en gebruik de deeghaak van je mixer) en begin je met kneden.
Voeg aldoende de benodigde bloem toe, dat kan wel 200 gr. zijn.

Dit deeg is vochtiger en kleveriger dan normaal wittebrooddeeg, dus zul je wat langer moeten kneden voordat je een compact samenhangend deeg hebt. Met de kitchen aid is het ongeveer 10 minuten en daarna nog 2 minuten met de hand.
Vorm een zware bal van het deeg leg hem in een met boter/olie ingevette kom, draai hem een keer om, bedek met plasticfolie en laat het deeg op een koude plek tot de volgende dag rijzen, of op een warme plek ca. 1 uur.

Sla het deeg wanneer het in volume verdubbeld is terug en kneed het een minuut door en vorm er een brood van.
Verwarm de oven voor op 220 graden/gas 7.
Leg het brood op een bakplaat bedek het losjes met een theedoek en zet het na ongeveer een half uur, wanneer het in volume weer bijna verdubbeld is in de oven. Temper de oven na 20 min. naar 190 graden/gas 5 en laat het brood nog 15/20 minuten bakken, of tot het gaar is en hol klinkt als je op de onderkant tikt.
Laat het op een rooster afkoelen.
 

Maccie

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
2.592
Sjonge man,


Ik begon met lezen en dacht dat het een snelle teller zou zijn. Maar dan komt het brood erbij ben ik alsnog een dag van te voren bezig.


Heb het voor volgende week inde planning staan. :-/ B-)
 

Jappert

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
1.041
Mooie Uipko, met deze doe ik weer mee.
 

Falcon

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
219
Leuk gerecht! im in.
 

MarBQ

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
3.192
Thanx uipko!! Deze gaat gebeuren!! :D
 

KippetjeHaasje

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
137
water loopt me in de mond van het hele recept die ga ik gauw maken.
bedankt
 

Maccie

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
2.592
Een foutje, ik dacht dat ik geen foto's mocht posten maar wel ervaring in deze post.

Bij deze post aangepast en afwachtend tot het laatste weekend van deze maand.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.691
Het is de bedoeling dat je resultaten en ervaringen pas in het laatste weekend van de maand in het daarvoor bedoelde draadje post!!!!!!
 

structor

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.708
Het is weer einde van de maand. De resultaten mogen dus hier gepost worden. Denk ook even aan de rating van het Steven&Me recept!

Ik heb vandaag nog even snel deze steven & me gemaakt, dus ik trap dit keer zelf af.

Mijn vaste keuken brigade was weer aangetreden en mijn jongste moest perse bij de ingredi?nten foto op, nou vooruit dan maar ;)
20140530-_MG_1600.jpg


De mici's zijn behoorlijk plakkerig, dus dit was zo ongeveer de beste vorm die ik er in kreeg.
20140530-_MG_1603.jpg


Het deeg van het aardappel brood in aanbouw. Toen het brood al in de oven lag vond ik nog een afgesloten zakje gist, oeeeeps :blush:
20140530-_MG_1604.jpg


Naast de mici, ook aardappelkrieltjes in olijfolie en tods dirt op de Q.
20140530-_MG_1605.jpg


20140530-_MG_1606.jpg


En het eindresultaat.
20140530-_MG_1608.jpg


Wel nu wat vonden we ervan. Allereerst het brood, nou dat was een beetje een blok, ik hoor het Domi al zeggen tja dan moet je maar geen ingredi?nten weglaten ;). Ondanks dat was het nog wel lekker! En de mici's die waren heerlijk, volgende keer mag er voor mij wel iets minder zout in. Maar deze gaat zeker nog een keer terug komen!

Nou Ceriel kom der maar in, want ik vermoed dat je heel graag de eerste zilveren Steven wilt claimen!
 

Falcon

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
219
Net toen ik dit wilde maken was het lamsgehakt in heel Nederland uitverkocht. Dus heb ik maar twee koteletten en heb die versneden omdat ik de lam er perse in wilde. Brood zelf bakken komt vast nog wel een keer maar voor nu een vers gebakken brood van de Turkse bakker

Ik heb burgers van gemaakt. Het was bij mij ook een behoorlijk plakkerig goedje

Ipv ingemaakte groente heb ik er vers spinazie en pepers bij gemaakt.


Ik vond het wel een aardig gerecht maar de smaak van het vlees was een beetje flauw en niet heel bijzonder.

 

Maccie

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
2.592
Ook hier is Steven afgelopen maand langsgeweest.


Ik heb half om half gehakt gemengd met rundergehakt verder wel gewoon het hele recept gevolgd.

De ingredi?nten:
F48B2B86-298F-4F25-849B-B859A0677C39_zpsdszkil3r.jpg



Alles tezamen tot een plakkerig geheel:
33E79BFC-BCA7-491C-A0A0-33FCBACAC368_zpspdc9tbxe.jpg



B995BE9F-1EF4-430F-88C4-BD36A06FD020_zpsyq0fub13.jpg



Op de Q ermee met gepofte aardappels:
E560E4EB-9A5B-43BE-AD6B-964AF9B987AD_zpsfslacnw6.jpg

AE30072A-74E0-41F0-8590-5A226D0DC0AA_zpsgjermccu.jpg



Het bordje:
9D7570A8-A293-4A85-B4E9-09AC46AA9C03_zpsordf0vry.jpg



Al met al wel lekker maar niet echt speciaal



 

Dominique

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
6.753
Ik zeg niks Emiel.... =))
 

badjak

Vuurmaker
Berichten
73
Ikke heb 'm ook gedaan. Mijn eerste Steven

Het vlees door de molen gehaald, een combinatie van varkens schouder, rundvlees en genoeg varkensvet om tot zo'n 20% vet te komen.
Ik heb de hoeveelheid kruiden verdubbeld, omdat het me gewoon te weinig leek. Ik houdt van kruidig en pittig eten.

Nog wat andere aanpassingen:
Ik had geen bouillon, dus een beetje soep gebruikt en een iets groter probleem: Ik had ook geen bakpoeder.
Even gaan googlen en besloten dat het waarschijnlijk wel zou lukken met baking soda en wat zuur (witte wijn azijn)

De kruiden in de koffiemolen:
1%2520spices%2520before%2520grinding%2520used%2520double%2520amount.jpg


De andere ingredienten: knoflook en soep poeder
2%2520chopped%2520garlic%2520and%2520used%2520beef%2520soup%2520instead%2520of%2520stock.jpg


Rolletjes van gemaakt en op sate prikkers gedaan om het omdraaien wat makkelijker te maken. De burger in de hoek is wat overgebleven gehakt van het worst maken (dat ik dezelfde dag had gedaan)
4%2520ready%2520to%2520go%2520on%2520braai%2520-%2520burger%2520is%2520left%2520over%2520mdm%2520janeatte%2520sausage%2520meat.jpg


Op de baby-bbq, met een extra gaasje erop, voor het geval het gehakt van z'n stokje zou vallen
8%2520meat%2520on%2520braai%2520close%2520up.jpg


Klaar en gegeten met zoet-zure kool, butternut, aardappeltjes
13%2520served%2520-%2520fairly%2520ok%2520picture.jpg


En de restjes de volgende dag
15%2520left%2520overs.jpg


Ik vond het erg lekker en de bakpoeder heeft duidelijk een effect op de structuur van het vlees (kon het goed vergelijken vanwege de hamburger die geen bakpoeder had gekregen). Ook koud waren ze erg lekker.

Ik zal het zeker nog een keer klaar maken en weer met dubbele kruiden
 

Jappert

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
1.041
Mijn 9de al weer. Nog 1 voor een mooi bronze plaatje.

182E7911-9A8C-4219-9F70-93B4354FD37F_zpsjtyc0twg.jpg


DCA93928-65B8-4C8C-BF2C-73E5D4952D0C_zpsiadiadab.jpg


257724FF-CCFB-4E79-8914-9AA36F8812C4_zpseqkpi0s4.jpg


Sticky it was!

97349C17-5BB3-489C-80C3-3D12E02A0BFC_zpsvdmdcthi.jpg


E92ACE8C-8F66-4FD0-868E-082D3AAF4227_zpst7zmfomm.jpg


1777F6E5-E87B-4424-8E44-3C3DB3139CA6_zpsconqfho0.jpg


Voor de extra smaak dimensie besprenkeld met citroen sap.

C62D3704-B56D-47A4-AC25-273255791AB9_zpseasxkzcb.jpg


Configuratie materiaal waaronder ingemaakt zuur en peper mosterd.

053B0DC5-656A-49B8-B122-D01D84948CE2_zpsaqnwvqhf.jpg


B043676F-AFD6-430B-82F5-6E1E51CA77CF_zpsjhkfdtlt.jpg


Heelaas was het niet haalbaar om het brood te bakken dus vandaar de kant en klaar broodjes.

37CD7EEE-D10B-4041-A6D4-6DE4548287A6_zpshnhl6brf.jpg
 

Jappert

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
1.041
Ik moet er nog 1 Ceriel. Mag bijna juichen :)
 
Bovenaan Onderaan