- Berichten
- 333
Als fan van gevogelte in alle vormen en pluimage heb ik voor een eend gekozen voor deze uitdaging. Je vindt dit recept op p 415 en 416 van plant BBQ.
Ingredienten:
Voorbereiding
Reken 12-24u voor het marineren en indien mogelijk op 12-24u voor het drogen.
Je hebt ook anderhalf uur nodig om de eend te roosteren
1 Prik het vel van de eend rondom in met de randen van een trancheervork zodat het vet weg kan lopen. Prik alleen in het vel en niet in het vlees eronder, want anders droogt dat uit. Stop 2 teentjes look, 2 plakjes gember, 2 takjes koriander en 1 steranijs in de holte van de eend. Stop de eend vervolgens in een grote, hersluitbare plastic zak (goed, dat is niet traditioneel Vietnam, maar het is een handige manier om de eend te marineren.
2 Doe het restant knoflook, gember, koriander en steranijs in een glazen kom, voeg de sojasaus, honing, rijnwijn en 2 eetlepels sesamolie toe en meng alls goed. Giet de marinade over de eend. Zet de eend 12-24u afgedekt in de koelkast en keer hem vervolgens af en toe om. Hoe langer de eend marineert, hoe intenser de smaak.
3 Laat de eend drogen (het is niet noodzakelijk om de eend te drogen, maar het vel wordt er wel veel knapperig door. De assistente Nancy gebruikt een f?hn om het vel de drogen, ze legt de eend op een rooster en richt de f?hn er op, in de laagste stand): laat hem goed uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de eend op een rooster boven een ovenschaal of braadslee in de koelkast. Dek de eend niet af en laat hem 12-24u drogen.
4 Maak de bbq klaar voor roosteren aan het spit en verhit hem tot hij matig heet is. Plaats een legbak in de BBQ.
5 Rijg de eend zo aan het spit dat de poten uit elkaar worden gehouden door de tanden. Bestrijk de eend na 30 minuten met de overgebleven sesamolie en herhaal dit elke 15 minuten. Rooster de eend 1 1/4 tot 1 1/2u tot hij donkerbruin is en het vel knapperig is. Steek de vleesthermometer in het dikste deel van de dij, zonder het bot te raken. De kerntemperatuur moet circa 80? voor ros? en 90? voor doorbakken.
6 Leg de geroosterde eend op een snijplank en laat hem 5 minuten rusten. Snijd de eend met een kames in 8 stukken: 2 stukken vleugelborst, 2 borststukken, 2 dijen en 2 drumsticks. Bestrooi de eend met de gehakte koriander en serveer hem.
waar: Nha Trang, Vietnam
wat: een hele eend, bestreken met honing, sojasaus en sesamolie
hoe: aan het spit of indirecte grillmethode
feitjes: dit is een eenvoudig recept, maar een van de ingredi?nten ken je misschien niet-steranijs. Dit is een stervormige specerij met een rokerige droogmaak. Steranijs groeit in Noord-Vietnam en is verkrijgbaar bij de toko. Je kunt het ook vervangen door Chinees vijfkruidenpoeder, dat steranijs als voornaamste ingredi?nt heeft.
Ingredienten:
- 1 eend (2,5kg)
- 6 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd met het lemmet van een hakmes
- 6 schijfjes (5mm dik) geschilde verse gember, gekneusd met het lemmet van een hakmes
- 6 grote takken verse koriander
- 3 eetlepels gehakte koriander
- 3 stuks steranijs
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels honing
- 3 eetlepels rijstwijn, sake of droge sherry
- 4 eetlepels aziatische (donkere) sesamolie
Voorbereiding
Reken 12-24u voor het marineren en indien mogelijk op 12-24u voor het drogen.
Je hebt ook anderhalf uur nodig om de eend te roosteren
1 Prik het vel van de eend rondom in met de randen van een trancheervork zodat het vet weg kan lopen. Prik alleen in het vel en niet in het vlees eronder, want anders droogt dat uit. Stop 2 teentjes look, 2 plakjes gember, 2 takjes koriander en 1 steranijs in de holte van de eend. Stop de eend vervolgens in een grote, hersluitbare plastic zak (goed, dat is niet traditioneel Vietnam, maar het is een handige manier om de eend te marineren.
2 Doe het restant knoflook, gember, koriander en steranijs in een glazen kom, voeg de sojasaus, honing, rijnwijn en 2 eetlepels sesamolie toe en meng alls goed. Giet de marinade over de eend. Zet de eend 12-24u afgedekt in de koelkast en keer hem vervolgens af en toe om. Hoe langer de eend marineert, hoe intenser de smaak.
3 Laat de eend drogen (het is niet noodzakelijk om de eend te drogen, maar het vel wordt er wel veel knapperig door. De assistente Nancy gebruikt een f?hn om het vel de drogen, ze legt de eend op een rooster en richt de f?hn er op, in de laagste stand): laat hem goed uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de eend op een rooster boven een ovenschaal of braadslee in de koelkast. Dek de eend niet af en laat hem 12-24u drogen.
4 Maak de bbq klaar voor roosteren aan het spit en verhit hem tot hij matig heet is. Plaats een legbak in de BBQ.
5 Rijg de eend zo aan het spit dat de poten uit elkaar worden gehouden door de tanden. Bestrijk de eend na 30 minuten met de overgebleven sesamolie en herhaal dit elke 15 minuten. Rooster de eend 1 1/4 tot 1 1/2u tot hij donkerbruin is en het vel knapperig is. Steek de vleesthermometer in het dikste deel van de dij, zonder het bot te raken. De kerntemperatuur moet circa 80? voor ros? en 90? voor doorbakken.
6 Leg de geroosterde eend op een snijplank en laat hem 5 minuten rusten. Snijd de eend met een kames in 8 stukken: 2 stukken vleugelborst, 2 borststukken, 2 dijen en 2 drumsticks. Bestrooi de eend met de gehakte koriander en serveer hem.