Mijn bijdrage aan Steven & Me, ik heb gekozen voor Spiedies ( kipkebabs ) uit het boek BBQ-sauzen rubs & Marinades. Het recept staat op bladzijde 272 en de bijhorende Italiaanse dressing op blz 271.
Het recept bestaat uit 2 delen, als eerst zal ik de dressing beschrijven en daarna de Spiedies.
Italiaanse dressing:
Ingredi?nten:
2 tl maizena
Ca 1 dl water
ca 2 dl wittewijnazijn
2 tl suiker
1 tl zeezout
2 tl paprika vlokken (optioneel)
2 tl knoflookpoeder
2 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde peterselie
2 tl gevriesdroogd bieslook
1 tl uienpoeder
1 tl mosterdpoeder
1/2 tl chilivlokken
1/2 tl versgemalen zwarte peper
2,5 dl koolzaadolie
1. Roer in een kleine kom de maizena met 1 eetlepel van het water tot een dikke pasta. Doe het resterende water, de azijn, suiker en het zout in een niet reactieve pan en breng alles op matig vuur aan de kook. Roer het ma?zenapapje nog even goed door het kokende azijnmengsel. Breng het al kloppend aan de kook; het mengsel moet nu dik worden. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Doe het azijnmengsel in een kom en klop de overige ingredi?nten erdoor. Doe de dressing in een pot, sluit deze en zet hem in de koelkast. De dressing is minstens 1 week houdbaar. Schud of klop hem voor gebruik goed door.
Spiedies
Ingredi?nten:
Kebabs:
1 zoete ui, gepeld
900 kipfilet of kippendijen (zonder bot, zo mogelijk met nog wat vel eraan), in stukken
2 rode paprika's, schoongemaakt en in blokjes van 2,5 cm
2,5 dl Italiaanse dressing (zie bovenstaand recept)
60 ml extra vergine olijfolie, of zoveel als nodig voor het bestrijken
Voor erbij:
6-8 pitabroodjes
2,4 dl Griekse yoghurt
2 rijpe tomaten, in stukjes
1 komkommer, geschild en in stukjes
Ook nodig:
20 cm lange bamboe spiesen
bakkwastje
een stuk driedubbel gevouwen aluminiumfolie
1. Halveer de ui verticaal en snijd elke helft in vieren. Breek elke kwart in afzonderlijke lagen. Hak de kleine stukjes fijn om op het laatst over de spiesen te strooien.
2 Rijg de kip aan de bamboe spiesen en wissel ze af met de ui en paprika. Leg de spiesen in een glazen schaal die net groot genoeg is om ze in een enkele laag in te leggen. Schenk de Italiaanse dressing erover en marineer ze minstens 4 uur in de koelkast of een hele nacht (hoe langer, hoe meer smaak ze krijgen).
3. Stel de grill in voor direct grillen en verwarm hem tot hoog. Bestrijk het rooster met olie.
4. Giet de spiesen af en leg ze op het rooster; schuif een stuk aluminiumfolie onder het lege deel van de spiesen om te voorkomen dat dat verbrandt. gril de spiesen tot ze bruin zien en gaar zijn (2-3 minuten per kant, 8-12 minuten in totaal). Begin ze na 4 minuten met olijfolie te bestrijken. Leg de spiesen op een schaal of op borden.
5. Bestrijk de pitabroodjes licht met olijfolie. Gril ze 1 minuut per kant, tot ze warm en buigzaam zijn.
6. Leg een spiedie op een pitabroodje. Vouw het broodje eromheen en trek de spies uit het vlees. Schep er wat yoghurt op en dan de stukjes tomaat, komkommer en eventueel gehakte ui. Rol het broodje op en eet het als een burrito.
Eet smakelijk!.
Succes met de bereiding en ik ben benieuwd naar de resultaten.
PS zelf gebruik ik niet zoveel olie als Steven aangeeft in het 2e deel van het recept, omdat in de dressing ook al aardig wat olie is verwerkt.
Het recept bestaat uit 2 delen, als eerst zal ik de dressing beschrijven en daarna de Spiedies.
Italiaanse dressing:
Ingredi?nten:
2 tl maizena
Ca 1 dl water
ca 2 dl wittewijnazijn
2 tl suiker
1 tl zeezout
2 tl paprika vlokken (optioneel)
2 tl knoflookpoeder
2 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde peterselie
2 tl gevriesdroogd bieslook
1 tl uienpoeder
1 tl mosterdpoeder
1/2 tl chilivlokken
1/2 tl versgemalen zwarte peper
2,5 dl koolzaadolie
1. Roer in een kleine kom de maizena met 1 eetlepel van het water tot een dikke pasta. Doe het resterende water, de azijn, suiker en het zout in een niet reactieve pan en breng alles op matig vuur aan de kook. Roer het ma?zenapapje nog even goed door het kokende azijnmengsel. Breng het al kloppend aan de kook; het mengsel moet nu dik worden. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Doe het azijnmengsel in een kom en klop de overige ingredi?nten erdoor. Doe de dressing in een pot, sluit deze en zet hem in de koelkast. De dressing is minstens 1 week houdbaar. Schud of klop hem voor gebruik goed door.
Spiedies
Ingredi?nten:
Kebabs:
1 zoete ui, gepeld
900 kipfilet of kippendijen (zonder bot, zo mogelijk met nog wat vel eraan), in stukken
2 rode paprika's, schoongemaakt en in blokjes van 2,5 cm
2,5 dl Italiaanse dressing (zie bovenstaand recept)
60 ml extra vergine olijfolie, of zoveel als nodig voor het bestrijken
Voor erbij:
6-8 pitabroodjes
2,4 dl Griekse yoghurt
2 rijpe tomaten, in stukjes
1 komkommer, geschild en in stukjes
Ook nodig:
20 cm lange bamboe spiesen
bakkwastje
een stuk driedubbel gevouwen aluminiumfolie
1. Halveer de ui verticaal en snijd elke helft in vieren. Breek elke kwart in afzonderlijke lagen. Hak de kleine stukjes fijn om op het laatst over de spiesen te strooien.
2 Rijg de kip aan de bamboe spiesen en wissel ze af met de ui en paprika. Leg de spiesen in een glazen schaal die net groot genoeg is om ze in een enkele laag in te leggen. Schenk de Italiaanse dressing erover en marineer ze minstens 4 uur in de koelkast of een hele nacht (hoe langer, hoe meer smaak ze krijgen).
3. Stel de grill in voor direct grillen en verwarm hem tot hoog. Bestrijk het rooster met olie.
4. Giet de spiesen af en leg ze op het rooster; schuif een stuk aluminiumfolie onder het lege deel van de spiesen om te voorkomen dat dat verbrandt. gril de spiesen tot ze bruin zien en gaar zijn (2-3 minuten per kant, 8-12 minuten in totaal). Begin ze na 4 minuten met olijfolie te bestrijken. Leg de spiesen op een schaal of op borden.
5. Bestrijk de pitabroodjes licht met olijfolie. Gril ze 1 minuut per kant, tot ze warm en buigzaam zijn.
6. Leg een spiedie op een pitabroodje. Vouw het broodje eromheen en trek de spies uit het vlees. Schep er wat yoghurt op en dan de stukjes tomaat, komkommer en eventueel gehakte ui. Rol het broodje op en eet het als een burrito.
Eet smakelijk!.
Succes met de bereiding en ik ben benieuwd naar de resultaten.
PS zelf gebruik ik niet zoveel olie als Steven aangeeft in het 2e deel van het recept, omdat in de dressing ook al aardig wat olie is verwerkt.