Hierbij mijn inzending voor Steven & me.
Ik heb ervoor gekozen een schaal- en schelpdieren recept voor te dragen om 2 redenen:
1. Er is nog geen schaal- en schelpdierrecept geweest;
2. Wij gaan in augustus 3 weken naar Frankrijk en zitten direct aan de Atlantische kust waar we dagelijks vers voedsel uit de zee kunnen krijgen.
Sint-jacobsschelpen zijn in Nederland goed verkrijgbaar.
Augustus 2013, Sint Jacobsschelpen in bacon
Dit recept komt uit Planet BBQ van Steven Raichlen (pagina 502).
Nieuw-Zeelanders zijn net zo dol op BBQ-en als hun Australische buren, maaf afgezien van een traditionele methode die hangi wordt genoemd,
bestaan er geen bbq gerechten die kenmerkend zijn voor Nieuw Zeeland.
De Nieuw Zeelanderders gaan wel prat op hun uitstekende basisingredi?nten:
bekroonde olijfolien, wereldberoemd lamsvlees en zeevruchten om van te watertanden.
Dit recept, van de Nieuw Zeelandse BBQ fanaat Daniel O'Dea, is gebaseerd op de Britse oesters in bacon;
in bacon gewikkelde sint-jacobsschelpen in een honing-limoen-marinade.
Het kan bijna niet eenvoudiger- of lekkerder!
Dit recept is voor 4 personen.
Techniek: direct grillen
Voorbereidingstijd: 30-60 min voor het marineren
BENODIGDHEDEN:
3/4 kop droge witte wijn, zoals een Nieuw-Zeelands Sauvignon Blanc,
1/3 kop vers limoensap,
1/3 kop honing,
1 TL zeezout,
versgemalen zwarte peper,
700 gr Sint Jacobsschelpen,
170 gr dikke plakken bacon, het liefst met honing, in 10 cm dikke repen.
Ook nodig
houten cocktail prikkerd,
2 koppen houtsnippers voor het roken (naar keuze), 1 uur geweekt in ruim water en uitgelekt.
BEREIDING
1. Doe de wijn, het limoensap, de honing, het zout en de peper in een grote, glazen of aardewerken kom en klop tot het zout is opgelost.
2. Als je in Nieuw-Zeeland of Europa woont, kun je sint-jacobsschelpen kopen en grillen met koraal (de koraalrode eitjes); in Noord-Amerika is dat dan verwijderd.
Als je wilt, kun je de kleine, halvemaanvormige spier aan de zijkant van elke sint-jacobsschelp verwijderen.
Het hoeft niet, maar het vlees wordt er malser van.
Schep de sint-jacobsschelpen door de marinade en zet ze 30-60 minuten afgedekt in de koelkast.
3. Laat de sint-jacobsschelpen goed uitlekken en gooi de marinade weg.
Wikkel elke sint-jacobsschelp in een reep bacon en steek die vast met een cocktailprikker.
4. Maak de BBQ klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij matig heet is.
5. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie.
Gebruik je een houtskoolbbq, strooi dan de houtsnippers over de kolen.
Gebruik je een gasbbq, doe de houtsnippers dan in de rookbak of in een rookzak onder het rooster.
Leg de sint-jacobsschelpen op het hete rooster en grill ze in 2-3 minuten per kant, plus 1-2 minuten op elke zijkant, tot de bacon bruin en knapperig is.
Als het vet uit de bacon steekvlammen veroorzaakt, leg je de sint-jacobsschelpen op een ander deel van de bbq.
Leg de sint-jacobsschelpen op een schaal of op borden en serveer ze.
Veel plezier met de bereiding & Eet smakelijk!
Ik heb ervoor gekozen een schaal- en schelpdieren recept voor te dragen om 2 redenen:
1. Er is nog geen schaal- en schelpdierrecept geweest;
2. Wij gaan in augustus 3 weken naar Frankrijk en zitten direct aan de Atlantische kust waar we dagelijks vers voedsel uit de zee kunnen krijgen.
Sint-jacobsschelpen zijn in Nederland goed verkrijgbaar.
Augustus 2013, Sint Jacobsschelpen in bacon
Dit recept komt uit Planet BBQ van Steven Raichlen (pagina 502).
Nieuw-Zeelanders zijn net zo dol op BBQ-en als hun Australische buren, maaf afgezien van een traditionele methode die hangi wordt genoemd,
bestaan er geen bbq gerechten die kenmerkend zijn voor Nieuw Zeeland.
De Nieuw Zeelanderders gaan wel prat op hun uitstekende basisingredi?nten:
bekroonde olijfolien, wereldberoemd lamsvlees en zeevruchten om van te watertanden.
Dit recept, van de Nieuw Zeelandse BBQ fanaat Daniel O'Dea, is gebaseerd op de Britse oesters in bacon;
in bacon gewikkelde sint-jacobsschelpen in een honing-limoen-marinade.
Het kan bijna niet eenvoudiger- of lekkerder!
Dit recept is voor 4 personen.
Techniek: direct grillen
Voorbereidingstijd: 30-60 min voor het marineren
BENODIGDHEDEN:
3/4 kop droge witte wijn, zoals een Nieuw-Zeelands Sauvignon Blanc,
1/3 kop vers limoensap,
1/3 kop honing,
1 TL zeezout,
versgemalen zwarte peper,
700 gr Sint Jacobsschelpen,
170 gr dikke plakken bacon, het liefst met honing, in 10 cm dikke repen.
Ook nodig
houten cocktail prikkerd,
2 koppen houtsnippers voor het roken (naar keuze), 1 uur geweekt in ruim water en uitgelekt.
BEREIDING
1. Doe de wijn, het limoensap, de honing, het zout en de peper in een grote, glazen of aardewerken kom en klop tot het zout is opgelost.
2. Als je in Nieuw-Zeeland of Europa woont, kun je sint-jacobsschelpen kopen en grillen met koraal (de koraalrode eitjes); in Noord-Amerika is dat dan verwijderd.
Als je wilt, kun je de kleine, halvemaanvormige spier aan de zijkant van elke sint-jacobsschelp verwijderen.
Het hoeft niet, maar het vlees wordt er malser van.
Schep de sint-jacobsschelpen door de marinade en zet ze 30-60 minuten afgedekt in de koelkast.
3. Laat de sint-jacobsschelpen goed uitlekken en gooi de marinade weg.
Wikkel elke sint-jacobsschelp in een reep bacon en steek die vast met een cocktailprikker.
4. Maak de BBQ klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij matig heet is.
5. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie.
Gebruik je een houtskoolbbq, strooi dan de houtsnippers over de kolen.
Gebruik je een gasbbq, doe de houtsnippers dan in de rookbak of in een rookzak onder het rooster.
Leg de sint-jacobsschelpen op het hete rooster en grill ze in 2-3 minuten per kant, plus 1-2 minuten op elke zijkant, tot de bacon bruin en knapperig is.
Als het vet uit de bacon steekvlammen veroorzaakt, leg je de sint-jacobsschelpen op een ander deel van de bbq.
Leg de sint-jacobsschelpen op een schaal of op borden en serveer ze.
Veel plezier met de bereiding & Eet smakelijk!