SantaMaria
Tondelzoeker
- Berichten
- 6
Ik heb achterin de tuin een overkapping die aan drie zijden dicht is. Ik heb nu anderhalve zomer gebarbecued met een gasbarbecue onder deze overkapping en helaas is de rookvorming eronder een iets groter probleem dan ik had gehoopt. Ik had er wel over nagedacht en zou nog een afzuiginstallatie kunnen plaatsen, maar aangezien ik het barbecueën op gas toch ook niet geweldig vind wil ik het meteen goed aanpakken.
Ik vind grillen het leukst en denk eraan om een stenen barbecue te plaatsen met een schoorsteen die door het dak van de overkapping naar buiten gaat. In de stenen barbecue wil ik een rooster met lift hebben. Het liefst met een draaiwiel zodat het rooster niet helemaal uit de barbecue moet om de hoogte te verstellen.
In eerste instantie was ik van plan om de barbecue zelf te bouwen van bakstenen, en dit is nog steeds een goede optie, maar ik vond ook een bedrijf wat kant en klare tuinhaarden/stenen barbecues verkoopt en dit lijkt mij ook wel een mooie oplossing. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan denken.
Barbecues (ik ga hier nog kijken, dus nog geen specifiek model uitgekozen):
Voorbeeld van een barbecuerooster:
Ik ben eigenlijk op zoek naar tips, suggesties, kritiek op het plan en antwoorden op een paar vragen die ik zelf heb van ervaringsdeskundigen. Mijn vragen tot nu toe:
1. Ik heb al contact gehad met de mensen van tuinhaard-exclusief.nl met de vraag of deze stenen barbecues tegen een houten wand zijn te plaatsen (de overkapping is helemaal van hout). Volgens hen is dit mogelijk als er een afstand van ongeveer 4 cm van de wand wordt aangehouden of wanneer er vuurvast plaatmateriaal zoals bijv. fermacel of no-brando tussen de haard en het hout wordt gemonteerd. Wat denken jullie hiervan, veilig genoeg? Hoe heet wordt zo'n barbecue aan de achterzijde?
2. Mocht ik toch besluiten om de barbecue zelf te gaan bouwen met stenen vroeg ik me af wat voor steen ik zou moeten gebruiken. Ik heb al flink gezocht op internet, maar kwam niet tot een eenduidig antwoord. Zelf zou ik neigen naar bouwen met normale bakstenen en dan de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Het nadeel hieraan lijkt mij dat de "vuurkamer?" kleiner wordt. Wat jullie?
3. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie mening wat betreft de kosten van het kopen tov zelfbouw. Mij lijkt de prijs van de kant en klare barbecues redelijk schappelijk, maar misschien vergis ik mij in de materiaalkosten van zelfbouw?
4. Ik vind de "santa maria stijl" roosters voornamelijk in het buitenland. Ik zou natuurlijk prima kunnen kopen in Spanje, maar wellicht zijn er hier mensen die weten of ze in Nederland voor een dergelijke prijs ook te koop zijn? Ik heb iemand op marktplaats gevonden die ze zelf maakt, erg netjes, maar dat wordt me een beetje te gek qua prijs (€ 1500 ongeveer)
5. Mochten er nog andere goede verkopers van de kant en klare stenen barbecues zijn hoor ik dat ook graag, alhoewel het contact met bovenstaande partij tot nu toe erg netjes is verlopen en zij zeer uitgebreid reageren op vragen.
6. Ik heb dit soort barbecues gebruikt op vakantie en altijd met houtskool. Het lijkt mij leuk om bij mijn eigen barbecue een firebox naast het rooster te plaatsen om hout te branden en die kolen te gebruiken. Ik heb hier alleen helemaal geen ervaring mee. Ik hoor graag van mensen die dit wel hebben.
Naast mijn vragen zijn alle vormen van voorbeelden, praktijkervaringen, opmerkingen en kritiek zeer welkom! Alvast bedankt.
Ik vind grillen het leukst en denk eraan om een stenen barbecue te plaatsen met een schoorsteen die door het dak van de overkapping naar buiten gaat. In de stenen barbecue wil ik een rooster met lift hebben. Het liefst met een draaiwiel zodat het rooster niet helemaal uit de barbecue moet om de hoogte te verstellen.
In eerste instantie was ik van plan om de barbecue zelf te bouwen van bakstenen, en dit is nog steeds een goede optie, maar ik vond ook een bedrijf wat kant en klare tuinhaarden/stenen barbecues verkoopt en dit lijkt mij ook wel een mooie oplossing. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan denken.
Barbecues (ik ga hier nog kijken, dus nog geen specifiek model uitgekozen):
Uiteenlopend assortiment Tuinhaarden
Tuinhaarden van klassiek tot modern van groot tot klein. Bij tuinhaard-exclusief.nl treft u een groot assortiment tuinhaarden en stenen barbecues.
www.tuinhaard-exclusief.nl
Voorbeeld van een barbecuerooster:
Barbacoa Cassette con elevación - Alberto Pino Chimeneas y Barbacoas
PVP Modelo 600 → 506,89 € Modelo 700 → 548,70 € Modelo 800 → 587,60 € Modelo 900 → 612,25 € Modelo 1000 → 631,09 € IVA incluido Nuestro cassette estándar se trata de un complemento de calidad y definitivo para barbacoas de ladrillo refractario o piedra. Con un diseño renovado […]
albertopino.com
Ik ben eigenlijk op zoek naar tips, suggesties, kritiek op het plan en antwoorden op een paar vragen die ik zelf heb van ervaringsdeskundigen. Mijn vragen tot nu toe:
1. Ik heb al contact gehad met de mensen van tuinhaard-exclusief.nl met de vraag of deze stenen barbecues tegen een houten wand zijn te plaatsen (de overkapping is helemaal van hout). Volgens hen is dit mogelijk als er een afstand van ongeveer 4 cm van de wand wordt aangehouden of wanneer er vuurvast plaatmateriaal zoals bijv. fermacel of no-brando tussen de haard en het hout wordt gemonteerd. Wat denken jullie hiervan, veilig genoeg? Hoe heet wordt zo'n barbecue aan de achterzijde?
2. Mocht ik toch besluiten om de barbecue zelf te gaan bouwen met stenen vroeg ik me af wat voor steen ik zou moeten gebruiken. Ik heb al flink gezocht op internet, maar kwam niet tot een eenduidig antwoord. Zelf zou ik neigen naar bouwen met normale bakstenen en dan de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Het nadeel hieraan lijkt mij dat de "vuurkamer?" kleiner wordt. Wat jullie?
3. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie mening wat betreft de kosten van het kopen tov zelfbouw. Mij lijkt de prijs van de kant en klare barbecues redelijk schappelijk, maar misschien vergis ik mij in de materiaalkosten van zelfbouw?
4. Ik vind de "santa maria stijl" roosters voornamelijk in het buitenland. Ik zou natuurlijk prima kunnen kopen in Spanje, maar wellicht zijn er hier mensen die weten of ze in Nederland voor een dergelijke prijs ook te koop zijn? Ik heb iemand op marktplaats gevonden die ze zelf maakt, erg netjes, maar dat wordt me een beetje te gek qua prijs (€ 1500 ongeveer)
5. Mochten er nog andere goede verkopers van de kant en klare stenen barbecues zijn hoor ik dat ook graag, alhoewel het contact met bovenstaande partij tot nu toe erg netjes is verlopen en zij zeer uitgebreid reageren op vragen.
6. Ik heb dit soort barbecues gebruikt op vakantie en altijd met houtskool. Het lijkt mij leuk om bij mijn eigen barbecue een firebox naast het rooster te plaatsen om hout te branden en die kolen te gebruiken. Ik heb hier alleen helemaal geen ervaring mee. Ik hoor graag van mensen die dit wel hebben.
Naast mijn vragen zijn alle vormen van voorbeelden, praktijkervaringen, opmerkingen en kritiek zeer welkom! Alvast bedankt.
Laatst bewerkt: