- Berichten
- 522
Hey Pittmasters,
Als enthousiast kijker van BBQ Pittboys .com, lezer van Amerikaanse BBQ boeken en dat er een Amerikaans model offset smoker bij de gaarkeukens van huize jachtfestijn staat, ontkomen we er niet aan dat we hier en daar toch een paar overzeese trekjes krijgen.
Het houten wiel tegen de boom ontbreekt nog, maar de trend is toch dat de grootte van het vlees gestaag naar Amerikaanse maatstaven begint toe te nemen.
De menukaart voor vandaag spreekt hierbij boekdelen,...namelijk speklap. Een oerhollands stukje vlees dat wekelijks op menig menukaart is terug te vinden. Alleen in de gaarkeukens van huize jachtfestijn op zijn Amerikaans.
Op de plank ligt namelijk een speklapje van bijna 1000 gr., lord have mercy. Compleet met vel, stempel en een paar ribbetjes.
That's de way you want you it, wright?
Als rub is er gekozen voor de PP rub uit het boek van Bob Gibson. Een mooie rub met zoet en zout tinten en een spicy achtergrond.
Voor de spray een combinatie van appelsap en appelazijn.
Het eerste traject was 3 uur bij een temp van 120 graden, waarbij er iedere 3 kwartier is gesprayed. Naar 3 uur de speklap in folie ingepakt en voor 1 uur terug op de BBQ gelegd. Hierna heeft de speklap nog een half uur zonder folie op de BBQ gelegen en werd de kerntemp van 90 graden gepasseerd.
De geur tijdens de sessie was indrukwekkend. Dit natuurlijk mede dankzij Bob Gibson's pp rub. Geheel terecht kon gezegd worden, It smells guuuuud!!
De speklap heeft nog een kwartier liggen rusten, waarna het grote moment aanbrak. De speklap oogde en rook geweldig. Het mes gleed erdoor als door boter.
Tja.....en dan blijkt dat 1 kg vlees dan toch eigenlijk veel te weinig is. Wat een feestmaal. Door de verschillende lagen van het vlees, in combinatie met de rub was het een ware sensatie.
Persoonlijk vond ik de middenlaag van het vlees iets vlak van smaak. Waarschijnlijk door het grote contrast met de buitenlagen en de vetlagen. De volgende keer zal de voorbereiding worden uitgebreid met een sterk impregnerende marinade, waardoor ook aan de diepere lagen een smaak wordt toegevoegd.
Maar al met al.....you defitinely have to check this out.
Als enthousiast kijker van BBQ Pittboys .com, lezer van Amerikaanse BBQ boeken en dat er een Amerikaans model offset smoker bij de gaarkeukens van huize jachtfestijn staat, ontkomen we er niet aan dat we hier en daar toch een paar overzeese trekjes krijgen.
Het houten wiel tegen de boom ontbreekt nog, maar de trend is toch dat de grootte van het vlees gestaag naar Amerikaanse maatstaven begint toe te nemen.
De menukaart voor vandaag spreekt hierbij boekdelen,...namelijk speklap. Een oerhollands stukje vlees dat wekelijks op menig menukaart is terug te vinden. Alleen in de gaarkeukens van huize jachtfestijn op zijn Amerikaans.
Op de plank ligt namelijk een speklapje van bijna 1000 gr., lord have mercy. Compleet met vel, stempel en een paar ribbetjes.
That's de way you want you it, wright?
Als rub is er gekozen voor de PP rub uit het boek van Bob Gibson. Een mooie rub met zoet en zout tinten en een spicy achtergrond.
Voor de spray een combinatie van appelsap en appelazijn.
Het eerste traject was 3 uur bij een temp van 120 graden, waarbij er iedere 3 kwartier is gesprayed. Naar 3 uur de speklap in folie ingepakt en voor 1 uur terug op de BBQ gelegd. Hierna heeft de speklap nog een half uur zonder folie op de BBQ gelegen en werd de kerntemp van 90 graden gepasseerd.
De geur tijdens de sessie was indrukwekkend. Dit natuurlijk mede dankzij Bob Gibson's pp rub. Geheel terecht kon gezegd worden, It smells guuuuud!!
De speklap heeft nog een kwartier liggen rusten, waarna het grote moment aanbrak. De speklap oogde en rook geweldig. Het mes gleed erdoor als door boter.
Tja.....en dan blijkt dat 1 kg vlees dan toch eigenlijk veel te weinig is. Wat een feestmaal. Door de verschillende lagen van het vlees, in combinatie met de rub was het een ware sensatie.
Persoonlijk vond ik de middenlaag van het vlees iets vlak van smaak. Waarschijnlijk door het grote contrast met de buitenlagen en de vetlagen. De volgende keer zal de voorbereiding worden uitgebreid met een sterk impregnerende marinade, waardoor ook aan de diepere lagen een smaak wordt toegevoegd.
Maar al met al.....you defitinely have to check this out.







