- Berichten
- 5.104
Dit recept is een indonesische maaltijdsoep. Vaak worden restjes opgewerkt.
Er zijn legio variaties op mogelijk.
Kip:
Er zijn legio variaties op mogelijk.
Kip:
- 600 gram kipdijfilet
- Grote garnalen
- 1 rode en 1 witte ui
- 4 tenen knoflook
- 4 cm3 verse gember
- 3 gepofte kimirinoten (10 min. in de oven op 160 C.)
- 1 tl gemalen laos
- 1 tl kunjit (kurkuma) (ben hier zuinig mee, anders wordt alles geel en overheerst de smaak)
- Beetje trassi (mespuntje)
- 1 tl ketoembar (koriander)
- 1 tl sambal oelek
- 1 el sesambolie
- 1,5 ltr water
- Bouillonblokjes
- (of trekken van kip….nog lekkerder)
- 2 schijven citroen
- Gesneden bosui
- 2 plakjes gember (ik hou wel van gember)
- 2 stengels sereh (citroengras)
- Wat indonesische laurier (daun salam) of limoenblaadjes (djeroek poeroek)
- Gekookte aardappeltjes
- Gekookte sperzieboontjes
- Gekookte rijst of noodels
- Hardgekookte eitjes
- Taugé (1 min in kokend water gehouden)
- Bosuitjes
- Plakjes lombok peper
- Schijfjes limoen
- Kroepoek
- Gebakken uitjes
- Sambal
- Ketjap Asin of black soy
- Stook de Q op met een directe en indirecte zone. Dome temp. Ongeveer 170 C.
- Laat de DO (min 3 ltr) mee opwarmen
- Maak de boemboe. Je kan deze door de mixer draaien of fijn snijden. Heb vandaag eens eea met de staafmixer fijn gemaakt.
- Maak de bouillon en hou deze tegen kooktemperatuur
- Maak de garneringen zover klaar en zet deze in bakjes gereed op de eettafel
- Kneus de sereh met de botte kant van een mes. Leg er een knoop in
- Doe wat sesam- of arachideolie in de DO en bak de boemboe aan de niet al te hete DO voor enkele minuten. De geur komt je tegenmoet.
- Doe de kipdijfilets in de gebakken boemboe en wentel ze er goed door. Laat lekker enkele minuten per kant bakken
- Doe twee soepopschepels bij het mengsel in de DO en roer aanbaksels los en verder alles goed door.
- Voeg de serehstengels, stukjes bosui, plakjes citroen en gember toe.
- Voeg de rest van de bouillon toe, roer alles door, breng aan de kook en laat de kip garen (ongeveer 20 min).
- Pak om het vochtverlies te compenseren een lekker biertje
- Gril de garnalen in de tussentijd
- Als de kip gaar is, deze uit de DO halen en fijn hakselen. Doe daar na terug.
- Vul een kom of bord met taugé en rijst en schep er de kippenbouillon overheen
- Werk verder af met garnering naar smaak.
Laatst bewerkt: