BasBQ
Beef en Steak

Soto Ayam Udang (Indonesische kippensoep uit de DO)

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.623
Dit recept is een indonesische maaltijdsoep. Vaak worden restjes opgewerkt.
Er zijn legio variaties op mogelijk.

IMG_5695.JPG


Kip:
  • 600 gram kipdijfilet
  • Grote garnalen
Boemboe:
  • 1 rode en 1 witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 4 cm3 verse gember
  • 3 gepofte kimirinoten (10 min. in de oven op 160 C.)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kunjit (kurkuma) (ben hier zuinig mee, anders wordt alles geel en overheerst de smaak)
  • Beetje trassi (mespuntje)
  • 1 tl ketoembar (koriander)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el sesambolie
Bouillon:
  • 1,5 ltr water
  • Bouillonblokjes
  • (of trekken van kip….nog lekkerder)
  • 2 schijven citroen
  • Gesneden bosui
  • 2 plakjes gember (ik hou wel van gember)
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • Wat indonesische laurier (daun salam) of limoenblaadjes (djeroek poeroek)
Garnering:
  • Gekookte aardappeltjes
  • Gekookte sperzieboontjes
  • Gekookte rijst of noodels
  • Hardgekookte eitjes
  • Taugé (1 min in kokend water gehouden)
  • Bosuitjes
  • Plakjes lombok peper
  • Schijfjes limoen
  • Kroepoek
  • Gebakken uitjes
  • Sambal
  • Ketjap Asin of black soy
Uitvoering:
  • Stook de Q op met een directe en indirecte zone. Dome temp. Ongeveer 170 C.
  • Laat de DO (min 3 ltr) mee opwarmen
  • Maak de boemboe. Je kan deze door de mixer draaien of fijn snijden. Heb vandaag eens eea met de staafmixer fijn gemaakt.
  • Maak de bouillon en hou deze tegen kooktemperatuur
  • Maak de garneringen zover klaar en zet deze in bakjes gereed op de eettafel
  • Kneus de sereh met de botte kant van een mes. Leg er een knoop in
  • Doe wat sesam- of arachideolie in de DO en bak de boemboe aan de niet al te hete DO voor enkele minuten. De geur komt je tegenmoet.
  • Doe de kipdijfilets in de gebakken boemboe en wentel ze er goed door. Laat lekker enkele minuten per kant bakken
  • Doe twee soepopschepels bij het mengsel in de DO en roer aanbaksels los en verder alles goed door.
  • Voeg de serehstengels, stukjes bosui, plakjes citroen en gember toe.
  • Voeg de rest van de bouillon toe, roer alles door, breng aan de kook en laat de kip garen (ongeveer 20 min).
  • Pak om het vochtverlies te compenseren een lekker biertje
  • Gril de garnalen in de tussentijd
  • Als de kip gaar is, deze uit de DO halen en fijn hakselen. Doe daar na terug.
  • Vul een kom of bord met taugé en rijst en schep er de kippenbouillon overheen
  • Werk verder af met garnering naar smaak.
Selamat makan.

IMG_5681.jpg

IMG_5682.jpg
IMG_5683.jpg
IMG_5684.jpg
IMG_5685.jpg
IMG_5686.jpg
IMG_5688.JPG
IMG_5689.JPG
IMG_5690.JPG
IMG_5691.JPG
IMG_5694.jpg
 
Laatst bewerkt:
Heerlijk zeg, ik ben gek op aziatische maaltijdsoepen.
 
Ziet er weer prachtig uit Peter!

Dat zal wel een smaakbommetje zijn met al die ingrediënten.
 
Heerlijk recept Peter, die ga ik een keer zo maken.
Ik als trassiejunk zou iets meer trassie gebruiken.
En waar ze het vandaan halen om limoenblad te vervangen voor laurier begrijp ik niet maar je leest het in veel recepten. Ook mijn pindasaus recept wat van een Indo komt.
Lijken totaal niet op elkaar. Gewoon naar de toko en limoenblad (kefirlimoenblad, Djeroek poeroet) kopen zou ik zeggen.
 
Heerlijk recept Peter, die ga ik een keer zo maken.
Ik als trassiejunk zou iets meer trassie gebruiken.
En waar ze het vandaan halen om limoenblad te vervangen voor laurier begrijp ik niet maar je leest het in veel recepten. Ook mijn pindasaus recept wat van een Indo komt.
Lijken totaal niet op elkaar. Gewoon naar de toko en limoenblad (kefirlimoenblad, Djeroek poeroet) kopen zou ik zeggen.
Klopt. Ik heb er gisteren bij gebrek aan limoenblaadjes wat indo laurier (Daun Salam) in gedaan,
Heb de kefirblaadjes al en tijdje niet gezien bij de toko in Roermond.
Zal eea tekstueel ff wijzigen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan