- Berichten
- 93
Tijd van het Oktoberfest, tijd voor een Schweinshaxe.
De BBQ Pit Boys hebben een recept wat aanlokkelijk klinkt: [youtube]https://youtu.be/aI9ZMNoJx-g[/youtube]
Ik heb het een beetje aangepast.
Vrijdagavond de haxe gehaald en aan de slag
Injectiemix gemaakt van:
100 ml water
1/2 eetlepel zeezout
15 ml Worchestershire saus
De haxe ingesneden, ge?njecteerd en ingewerven met zeezout. Nachtje in de koelkast.
De Bastard voorverwarmd op 150oC en voorzien van 2 blokjes berkenhout onder de plate setter
Na een uurtje even spieken
Weer 2,5 uur later een glaze gemaakt van een half flesje bier, een flinke eetlepel honing en een snufje zout. Hiermee de haxe ingesmeerd
Elk half uur bestreken met de glaze. Ondertussen wegens de stortbuien de Bastard onder een "afdakje" gezet
Na totaal 5 uur de temperatuur gemeten. Deze was al (een onverwachte) 82oC. Ik wilde de zwoerd knapperig en die was dat nog niet, dus nog even afgrillen
Tijdens het rusten van de haxe zuurkool stamppot gemaakt en de rest van de glaze aan de kook gebracht en met maizena gebonden. Wat suiker toegevoegd want de saus was wat bitter. Het resultaat
Leerpunten:
[list type=decimal]
[*]De haxe smaakte fantastisch!
[*]Op deze manier krijg je de zwoerd niet knapperig. Ik denk dat daarvoor een hogere temperatuur nodig is en/of geen glaze
[*]Als je de zwoerd toch niet eet, heeft het ook geen zin om deze te glazen
[*]De saus bleef bitter. Bier (pils) met honing is wat mij betreft geen geslaagde basis
[/list]
En het laatste leerpunt: een haxe van 1,2 kg is te klein voor 3 personen!
De BBQ Pit Boys hebben een recept wat aanlokkelijk klinkt: [youtube]https://youtu.be/aI9ZMNoJx-g[/youtube]
Ik heb het een beetje aangepast.
Vrijdagavond de haxe gehaald en aan de slag

Injectiemix gemaakt van:
100 ml water
1/2 eetlepel zeezout
15 ml Worchestershire saus
De haxe ingesneden, ge?njecteerd en ingewerven met zeezout. Nachtje in de koelkast.

De Bastard voorverwarmd op 150oC en voorzien van 2 blokjes berkenhout onder de plate setter

Na een uurtje even spieken

Weer 2,5 uur later een glaze gemaakt van een half flesje bier, een flinke eetlepel honing en een snufje zout. Hiermee de haxe ingesmeerd

Elk half uur bestreken met de glaze. Ondertussen wegens de stortbuien de Bastard onder een "afdakje" gezet

Na totaal 5 uur de temperatuur gemeten. Deze was al (een onverwachte) 82oC. Ik wilde de zwoerd knapperig en die was dat nog niet, dus nog even afgrillen

Tijdens het rusten van de haxe zuurkool stamppot gemaakt en de rest van de glaze aan de kook gebracht en met maizena gebonden. Wat suiker toegevoegd want de saus was wat bitter. Het resultaat

Leerpunten:
[list type=decimal]
[*]De haxe smaakte fantastisch!
[*]Op deze manier krijg je de zwoerd niet knapperig. Ik denk dat daarvoor een hogere temperatuur nodig is en/of geen glaze
[*]Als je de zwoerd toch niet eet, heeft het ook geen zin om deze te glazen
[*]De saus bleef bitter. Bier (pils) met honing is wat mij betreft geen geslaagde basis
[/list]
En het laatste leerpunt: een haxe van 1,2 kg is te klein voor 3 personen!
