BasBQ
Beef en Steak

Saus: Babi Pangangsaus

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.629
DSC_3038.JPG


Deze saus staat ook bij Varkensvlees Babi Pangang, deze bereiding hieronder is iets anders, maar ze smaken nagenoeg hetzelfde.
Dit is echt een superlekkere saus die ik eigenlijk een kruising tussen Babi Pangang en Char Siu saus vind.

Ingredienten:

2 uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
2 tenen knoflook geknepen
20 gram vers geraspte gemberwortel (bevroren raspt makkelijker)
3 EL. olie (arachide)
500 ml. warme bouillon (kip)
1 tl. Sambal Oelek
1 pakje 500 ml. Heinz gezeefde Tomaten
3 EL. Sherry
2 tl. Laos
1 EL. rijstazijn
1 EL. sesamolie
Zest van een +/- halve sinaasappel, LET OP Voorzichtig doseren je gebruikt niet alle Zest.
Een scheutje sinaasappelsap naar smaak
5 EL. basterdsuiker
Eventueel Maizena of Aardappelzetmeel om saus te binden.

Op smaak brengen met:
2 EL. + 2 tl. Sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman)
2 tl. Nampla (vissaus)
2 tl. Gembersiroop
eventueel snufje zout

Bereiding
Meng de geknepen knoflook met de geraspte gember en een paar druppels water en meng tot een pasta.

Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit/sudder de zeer fijn gehakte ui op laag vuur 10 minuten of langer totdat de ui verkleurd is.
voeg de knoflook gember pasta toe en fruit/sudder minimaal 5 minuten verder, let op dat de knoflook niet te donker wordt, voeg dan de Laos toe en heel kort laten meegeuren.
Doe dit mengsel in een hoge pan voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en roer totdat een mooie egale saus is ontstaan.
Ik doe altijd een klein gedeelte (niet aalles) van de gezeefde tomaten en bouillon bij het uien mengsel in een maatbeker en met de staafmixer maak ik dit zeer fijn.
(Proef de saus en voeg naar smaak mogelijk wat sojasaus,vissaus, gembersiroop erbij)
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en als nog niet dik genoeg is gebruik maïzena vermengd met wat koud water (papje maken) om de saus te binden. (meestal kom ik uit op 3 EL. Maizena)
Als je de saus wilt invriezen geen aardappelzetmeel gebruiken, die verliest zijn bindkracht in de vriezer.
 
Laatst bewerkt:

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
15.506
Dank voor het delen Ewald. Denk dat ik ze hier thuis heel blij mee kan maken.
 

Revers88

Pitmaster
 
 
Berichten
590
DSC_3038.JPG


Deze saus staat ook bij Varkensvlees Babi Pangang, deze bereiding hieronder is iets anders, maar ze smaken nagenoeg hetzelfde.
Dit is echt een superlekkere saus die ik eigenlijk een kruising tussen Babi Pangang en Char Siu saus vind.

Ingredienten:

2 uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
2 tenen knoflook geknepen
20 gram vers geraspte gemberwortel (bevroren raspt makkelijker)
3 EL. olie (arachide)
500 ml. warme bouillon (kip)
1 tl. Sambal Oelek
1 pakje 500 ml. Heinz gezeefde Tomaten
3 EL. Sherry
2 tl. Laos
1 EL. rijstazijn
1 EL. sesamolie
Zest van een +/- halve sinaasappel, LET OP Voorzichtig doseren je gebruikt niet alle Zest.
Een scheutje sinaasappelsap naar smaak
5 EL. basterdsuiker
Eventueel Maizena of Aardappelzetmeel om saus te binden.

Op smaak brengen met:
2 EL. + 2 tl. Sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman)
2 tl. Nampla (vissaus)
2 tl. Gembersiroop
eventueel snufje zout

Bereiding
Meng de geknepen knoflook met de geraspte gember en een paar druppels water en meng tot een pasta.

Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit/sudder de zeer fijn gehakte ui op laag vuur 10 minuten of langer totdat de ui verkleurd is.
voeg de knoflook gember pasta toe en fruit/sudder minimaal 5 minuten verder, let op dat de knoflook niet te donker wordt, voeg dan de Laos toe en heel kort laten meegeuren.
Doe dit mengsel in een hoge pan voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en roer totdat een mooie egale saus is ontstaan.
Ik doe altijd een klein gedeelte (niet aalles) van de gezeefde tomaten en bouillon bij het uien mengsel in een maatbeker en met de staafmixer maak ik dit zeer fijn.
(Proef de saus en voeg naar smaak mogelijk wat sojasaus,vissaus, gembersiroop erbij)
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en als nog niet dik genoeg is gebruik maïzena vermengd met wat koud water (papje maken) om de saus te binden. (meestal kom ik uit op 3 EL. Maizena)
Als je de saus wilt invriezen geen aardappelzetmeel gebruiken, die verliest zijn bindkracht in de vriezer.
Hoe belangrijk zijn de merken(maakt dat echt verschil)? En is de Sherry eventueel te vervangen door iets anders? Ik ben benieuwd, dan ga ik er van t weekend is mee aan de slag 😁
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.629
Hoe belangrijk zijn de merken(maakt dat echt verschil)? En is de Sherry eventueel te vervangen door iets anders? Ik ben benieuwd, dan ga ik er van t weekend is mee aan de slag 😁
Kikkoman is gewoon een hele goede Japanse Sojasaus en bijna overal te koop (ik gebruik de gewone en niet de natriumarme)
Een andere goede Sojasaus vind ik de Chinese Pearl River Bridge, light soysauce.
Sherry vervangen?
Droge Sherry is eigenlijk de vervanger voor de Chinese rijstwijn Shaoxing, maar omdat een goede kwaliteit Shoaxing moeilijk in Nederland te krijgen is gebruik je Sherry (volgens mijn Koreaanse tante Miho, en die spreek je niet zomaar tegen😂)
Shoaxing die ik hier in Nederland heb geproefd smaakt meer naar een slechte droge Sherry.
De laatste tijd gebruik ik ook wel Madeira, ook een soort Sherry, alleen iets zoeter en meer body en dat bevalt ook prima. (en komt niet uit Spanje, maar Madeira, Portugal)
Gebruik absoluut geen kookmadeira uit de supermarkt (die 250 ml. flesjes) die is gewoon niet lekker, smerig zelfs.
 

Revers88

Pitmaster
 
 
Berichten
590
Kikkoman is gewoon een hele goede Japanse Sojasaus en bijna overal te koop (ik gebruik de gewone en niet de natriumarme)
Een andere goede Sojasaus vind ik de Chinese Pearl River Bridge, light soysauce.
Sherry vervangen?
Droge Sherry is eigenlijk de vervanger voor de Chinese rijstwijn Shaoxing, maar omdat een goede kwaliteit Shoaxing moeilijk in Nederland te krijgen is gebruik je Sherry (volgens mijn Koreaanse tante Miho, en die spreek je niet zomaar tegen😂)
Shoaxing die ik hier in Nederland heb geproefd smaakt meer naar een slechte droge Sherry.
De laatste tijd gebruik ik ook wel Madeira, ook een soort Sherry, alleen iets zoeter en meer body en dat bevalt ook prima. (en komt niet uit Spanje, maar Madeira, Portugal)
Gebruik absoluut geen kookmadeira uit de supermarkt (die 250 ml. flesjes) die is gewoon niet lekker, smerig zelfs.
Dank je wel! Sojasaus heb ik altijd op voorraad. Vroeg me wel af wat t verschil is inderdaad en of vissaus qua merk verschilt. Geen idee hoe sherry smaakt, maar ik zal morgen is boodschappen gaan doen 🤓 ben benieuwd 😋
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.629
Dank je wel! Sojasaus heb ik altijd op voorraad. Vroeg me wel af wat t verschil is inderdaad en of vissaus qua merk verschilt. Geen idee hoe sherry smaakt, maar ik zal morgen is boodschappen gaan doen 🤓 ben benieuwd

De meeste vinden Sherry niet lekker dus daar moet je je niet van laten weerhouden. Ik vind het puur ook niet lekker maar weet wel hoe het moet smaken. Ook sherry kan bederven namelijk.;)
 

Revers88

Pitmaster
 
 
Berichten
590
De meeste vinden Sherry niet lekker dus daar moet je je niet van laten weerhouden. Ik vind het puur ook niet lekker maar weet wel hoe het moet smaken. Ook sherry kan bederven namelijk.;)
Even uitstel, ik hoop het deze week te maken. Kom net wel deze tegen in de kast.. zou dit wat zijn?

image.jpg
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.629
Die vind ik dus niet lekker, en hoe lang staat hij al open, rijstwijn oxideert redelijk snel.
weggooien en in de supermarkt een Osborne of Sandeman sherry of iets dergelijks, medium droog tot droog halen.
 

Echt Lekker!

Tondelzoeker
Berichten
21
Mooi recept, bedankt. Die ga ik binnenkort eens proberen bij een lekker stuk buikspek. Tot nu toe nog niet de perfecte babi pangangsaus kunnen maken. Ik mis altijd iets maar kom er nog niet achter wat
 

Wilco-G

Kooltjesharker
Berichten
241
Deze saus ziet er erg lekker uit, dank voor het delen.. het staat op de " dit ga ik binnenkort maken " lijst.
 
Bovenaan Onderaan