BasBQ
Beef en Steak

Sappige Januari - Whisky & Maple Cured Bacon

FOODPORN met hoofdletters.
Sodeknetters wat ziet dat er goed uit!

Deze gaat hier ook op de lijst, kan je me een stukje op weg helpen?
Hoeveel zout, maple siroop en whiskey zijn er ongeveer bij gegaan #durftevragen


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Wat een heerlijk verslag weer Sander. Ik ben er eens lekker voor gaan zitten. Z’n bacon pekelen is zo leuk. En precies wat je zegt. Lekker masseren zodra je even bij de koelkast bent. TOP
Zou ook met rum moeten kunnen lijkt me. Anders ga ik Whisky kopen en dit lekker na maken
 
Beste Sander,

Gozer, wat een geweldige reportage! Eerst al onwijs gelachen over de “onzin in januari”- passage.
En vervolgens helemaal blij om te zien dat je geweldige spullen gebruikt. Geen ‘anderhalve-liter-voor-een-tientje’-whiskey, maar heerlijk spul!
En van je laatste foto wordt ik helemaal blij! Gewoon super ook.
Maar de hamvraag blijft natuurlijk: kreeg Loes ook een stukje?
Cheers!
 
FOODPORN met hoofdletters.
Sodeknetters wat ziet dat er goed uit!
Deze gaat hier ook op de lijst, kan je me een stukje op weg helpen?

Natuurlijk Marc, hartstikke leuk dat je zo enthousiast bent!

Ik ga heel eerlijk zijn, mijn aanpak is iets anders dan ik je ga beschrijven omdat ik uit gegaan ben van het gebruik van LeoZout.Ik heb daar een hoop van liggen en houd de contacten met onze Leo nog altijd heel warm. Daarom gebruik ik ook het Baleine zout erbij om niet teveel nitriet te hebben. Omdat hier op het Genootschap een andere standaard wordt gehanteerd en ik die graag respecteer zal ik je aangeven hoe je het dan kan aanpakken.

Voor het colorozo kleurzout gebruik je best deze richtlijn van Ewald. Let er dan op dat je de toegevoegde smaakstoffen officieel ook mee moet wegen. Dus in dit geval koos ik voor ca. 1,5 kilo buikspek en voegde ik een klein glaasje (20 ml) whisky toe en een lekkere scheut (3 a 4 eetlepels) maple syrup en een flink aantal draaien zwarte peper (Lampong) vers uit de molen op de gehele vleeskant. Als je dat netjes in een vacuumzak of ziplock doet dan kun je dat geheel wegen en daar je zout op afstemmen. Ik laat het spek minstens een week doortrekken en elke dag lekker even masseren.

Heb ik het zo duidelijk genoeg omschreven?
 
Zou ook met rum moeten kunnen lijkt me. Anders ga ik Whisky kopen en dit lekker na maken

Nou en of... ik heb deze al eens met Don Papa gemaakt, ook super maar whisky is bij mij wel echt favoriet in combi met de maple-syrup!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Gozer, wat een geweldige reportage! Eerst al onwijs gelachen over de “onzin in januari”- passage.
En vervolgens helemaal blij om te zien dat je geweldige spullen gebruikt. Geen ‘anderhalve-liter-voor-een-tientje’-whiskey, maar heerlijk spul!

Ik hou van goeie spullen maar eerlijk is eerlijk, ik denk niet dat je verschil proeft in het eindresultaat tussen JD Bourbon, Grants of deze Glenmorangie. Wel aan het glaasje dat ik erbij inschonk, maar in de pekel? Toch, ik heb wel eens twee coppa's gepekeld en bij eentje een hele turfig-rokerige van Islay van Skye en bij de ander een zoete Bourbon (ik meen Four Roses) en dat smaakverschil was er zeker. Het rokerige van die whisky kon me niet zo bekoren... maar ja, dat is een door en door gepekelde en later gedroogd stuk charcuterie. Dat heeft een totaal andere smaak. Bij warm gerookt spek proef je die whisky niet zo terug... maar kwaad kan het natuurlijk niet om echt lekkere en goede spullen te gebruiken!
 
Natuurlijk Marc, hartstikke leuk dat je zo enthousiast bent!

Ik ga heel eerlijk zijn, mijn aanpak is iets anders dan ik je ga beschrijven omdat ik uit gegaan ben van het gebruik van LeoZout.Ik heb daar een hoop van liggen en houd de contacten met onze Leo nog altijd heel warm. Daarom gebruik ik ook het Baleine zout erbij om niet teveel nitriet te hebben. Omdat hier op het Genootschap een andere standaard wordt gehanteerd en ik die graag respecteer zal ik je aangeven hoe je het dan kan aanpakken.

Voor het colorozo kleurzout gebruik je best deze richtlijn van Ewald. Let er dan op dat je de toegevoegde smaakstoffen officieel ook mee moet wegen. Dus in dit geval koos ik voor ca. 1,5 kilo buikspek en voegde ik een klein glaasje (20 ml) whisky toe en een lekkere scheut (3 a 4 eetlepels) maple syrup en een flink aantal draaien zwarte peper (Lampong) vers uit de molen op de gehele vleeskant. Als je dat netjes in een vacuumzak of ziplock doet dan kun je dat geheel wegen en daar je zout op afstemmen. Ik laat het spek minstens een week doortrekken en elke dag lekker even masseren.

Heb ik het zo duidelijk genoeg omschreven?

Denk dat ik er wel uitkom zo

Bedankt


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Natuurlijk Marc, hartstikke leuk dat je zo enthousiast bent!

Ik ga heel eerlijk zijn, mijn aanpak is iets anders dan ik je ga beschrijven omdat ik uit gegaan ben van het gebruik van LeoZout.Ik heb daar een hoop van liggen en houd de contacten met onze Leo nog altijd heel warm. Daarom gebruik ik ook het Baleine zout erbij om niet teveel nitriet te hebben. Omdat hier op het Genootschap een andere standaard wordt gehanteerd en ik die graag respecteer zal ik je aangeven hoe je het dan kan aanpakken.

Voor het colorozo kleurzout gebruik je best deze richtlijn van Ewald. Let er dan op dat je de toegevoegde smaakstoffen officieel ook mee moet wegen. Dus in dit geval koos ik voor ca. 1,5 kilo buikspek en voegde ik een klein glaasje (20 ml) whisky toe en een lekkere scheut (3 a 4 eetlepels) maple syrup en een flink aantal draaien zwarte peper (Lampong) vers uit de molen op de gehele vleeskant. Als je dat netjes in een vacuumzak of ziplock doet dan kun je dat geheel wegen en daar je zout op afstemmen. Ik laat het spek minstens een week doortrekken en elke dag lekker even masseren.

Heb ik het zo duidelijk genoeg omschreven?

Hoi Sander,

Onder het mom van #durftevragen heb ik toch nog een vraagje.

In de richtlijn staat:
1 kilo buikspek zonder zwoerd (schoon gewicht dus na het wegsnijden van loshangende dingen e.d.)
25 gram colorozozout (0,6% nitriet)
15 gram suiker

Heb jij naast de whiskey en maple syrop ook nog de suiker toegevoegd?
De richtlijn richt zich op een droge pekel waar cured meer een natte pekel is.

Morgenavond gaat er 2,1 kilo buikspek in de pekel en ben nog een beetje zoekende, eerste keer bacon maken voor mij .


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
@Marcdepark ik heb geen suiker toegevoegd omdat ik redeneerde dat de Maple Syrup die zoete functie zou hebben. Ik vond het spek na bereiding erg lekker en het smaakte niet te zout. Je zou ook op zeker kunnen gaan en inderdaad ca. de helft van het zout gaan compenseren met suiker en Maple Syrup alleen als smaakmaker te gebruiken.
 
@Marcdepark ik heb geen suiker toegevoegd omdat ik redeneerde dat de Maple Syrup die zoete functie zou hebben. Ik vond het spek na bereiding erg lekker en het smaakte niet te zout. Je zou ook op zeker kunnen gaan en inderdaad ca. de helft van het zout gaan compenseren met suiker en Maple Syrup alleen als smaakmaker te gebruiken.
Hoi Sander,

Bedankt voor je reactie!
Als het nou niet meer lukt dan weet ik het niet meer 😉.

Ik ga vanavond beginnen zodat ik volgende week zaterdag een lekkere snack heb bij mijn (online) bierquiz.
 
pas wel op, in die colorozo zit nitriet die zorgt dat de stoute beestjes (botulisme) dood gaan.
Ik dacht dat je minimaal 2% moet doen (maar ben niet zeker).
Als je een natte pekel doet, moet je de vloeistof ook meenemen in het gewicht.
Dus bv 1kg vlees + 1liter water = 2kg => 2.5% van 2kg = 50gr colorozo.
suiker kan je zelf bepalen, is geen verplichting.
 
Alles meewegen, staat er duidelijk.
 
Bedankt Stijn en Sander,

Zo heb ik het ook berekend:
2110 gram buikspek
60 gr maple
Totaal 2110+60=2170
2,17 x 25 = 54,25 gr colorozo

Heb het voor de zekerheid wel 5 keer nagekeken 😉.
Was nog even aan het twijfelen, want hoe meer je googelt hoe onduidelijker het wordt.
Nu ben ik uitgegaan van de richtlijn van Ewald met dus de maple er bij als smaakmaker en nog een klein beetje suiker.

Komt goed en bedankt voor de berichten!!
 
Bedankt Stijn en Sander,

Zo heb ik het ook berekend:
2110 gram buikspek
60 gr maple
Totaal 2110+60=2170
2,17 x 25 = 54,25 gr colorozo

Heb het voor de zekerheid wel 5 keer nagekeken 😉.
Was nog even aan het twijfelen, want hoe meer je googelt hoe onduidelijker het wordt.
Nu ben ik uitgegaan van de richtlijn van Ewald met dus de maple er bij als smaakmaker en nog een klein beetje suiker.

Komt goed en bedankt voor de berichten!!

ziet er mij goed uit :), succes
 
Bedankt Stijn en Sander,

Zo heb ik het ook berekend:
2110 gram buikspek
60 gr maple
Totaal 2110+60=2170
2,17 x 25 = 54,25 gr colorozo

Heb het voor de zekerheid wel 5 keer nagekeken 😉.
Was nog even aan het twijfelen, want hoe meer je googelt hoe onduidelijker het wordt.
Nu ben ik uitgegaan van de richtlijn van Ewald met dus de maple er bij als smaakmaker en nog een klein beetje suiker.

Komt goed en bedankt voor de berichten!!

Je vergeet de whisky!
 
Je vergeet de whisky!
Hou maar op...
Ik was er van overtuigd dat we nog een lekkere whisky hadden staan, een paar jaar geleden in schotland geweest en een dalwhinnie gescoord. Echter is deze op mysterieuze wijze verdwenen (ik verdenk onze puber daar van 😉.).

Helaas zat ik al erg kort in de tijd en i.v.m. het tijdstip en de avondklok kon ik gisteren het huis niet meer uit, toen maar besloten het dan maar zonder whisky te doen en enkel met de maple syrop.

Maar tijdens het proeven zal er zeker een whisky bij gedronken worden!
 
Hou maar op...
Ik was er van overtuigd dat we nog een lekkere whisky hadden staan, een paar jaar geleden in schotland geweest en een dalwhinnie gescoord. Echter is deze op mysterieuze wijze verdwenen (ik verdenk onze puber daar van 😉.).

Helaas zat ik al erg kort in de tijd en i.v.m. het tijdstip en de avondklok kon ik gisteren het huis niet meer uit, toen maar besloten het dan maar zonder whisky te doen en enkel met de maple syrop.

Maar tijdens het proeven zal er zeker een whisky bij gedronken worden!

Geen man overboord... gewoon morgen een klein flesje bij Gall halen en die er alsnog bijschenken, komt goed!
 
Ik zeg levensgenieter puur sang.
Prachtig verhaal en zoals ik vaker zeg “watertandend lekker” 😋
 
Hou maar op...
Ik was er van overtuigd dat we nog een lekkere whisky hadden staan, een paar jaar geleden in schotland geweest en een dalwhinnie gescoord. Echter is deze op mysterieuze wijze verdwenen (ik verdenk onze puber daar van 😉.).

Niet door het Angel's share? 🤔
 
Terug
Bovenaan Onderaan