BasBQ
Beef en Steak

Rubs van de Action en Spare Rib fiasco!!

 

Peterz

Tondelzoeker
Berichten
21
Op verzoek toch mijn verslag van de Spareribs met de rubs van de Action.
Vol goede moed begonnen, ik had nog spareribs van de makro in de vriezer, dus die genomen omdat ik niet wist hoe de rubs gingen smaken.
Het was voor mij de derde keer dat ik ribs maakte met de 321 methode. De vorige 2 keren ging het prima, dus dezelfde werkwijze aangehouden. Ontvliest, (bij een rib ging dat echt moeizaam, dus toen maar het vlies ingesneden), olie er op rubs er op, 40 minuten laten intrekken. Ondertussen rookhout in het water gezet en de snake gelegd. Nadat de briketten heet waren deze toegevoegd. Even op temperatuur laten komen en toen de ribs er op. Moet zeggen de geur van de rubs was heerlijk! Nadat de ribs er op lagen, zakte ineens de temperatuur naar 70 graden.
Wat ik ook probeerde, ik kreeg hem niet omhoog (de temperatuur dan he...lol). Terwijl de eerste twee keer de temperatuur prima tussen 110 en 120 graden bleef. ik had niets anders gedaan als normaal.
Na een kleine 2 uur 'aangekloot' te hebben, kwam ik er achter dat mijn aslade, die over de hele breedte van de BBQ loopt, vol met regenwater zat. Dat moet het geweest zijn! Lade leeggemaakt, nieuwe briketten in de starter en gaan! Helaas....dit keer kwam ik niet biven de 85 graden......
Ik heb mijn snake bekeken a=en alles nagelopen. De briketten die ik gebruikt heb waren "Premium kwaliteit"van de Jumbo! nou mooi niet dus. Snel in de auto gesprongen en naar de Aldi gereden (die was het dichtst bij). Briketten gekocht, in de starter en voila! 110 graden! Zo zie je maar dar Premium kwaliteit niet altijd beter is. Maar goed, nu was mijn hele 321 methode naar de knoppen, ik had geen flauw idee hoever de ribs waren, dus dan maar inpakken en verder op kerntemperatuur. Bij een kerntemperatuur van 90 graden ribs uitgepakt en afgelakt. Al met al smaakten ze goed, maar waren iet mals.... Over de Rubs kan ik zeggen dat ze niet verkeerd zijn, maar wel erg sterk aanwezig. Mijn vrouw vond ze heerlijk, ik wat minder. Ik weet niet of ik ze nog een keer ga gebruiken, en als ik dat doe ga ik ze misschien mengen met wat van mijn eigen rub zodat ze minder sterk aanwezig zijn.
Conclusie, geen briketten van de jumbo meer! Misschien toch eens kijken naar de Ekobraza kokos briketten.

IMG_20210813_120246_resized_20210817_095933212.jpg


IMG_20210813_121040_resized_20210817_095932811.jpg


IMG_20210813_122306_resized_20210817_095932456.jpg


IMG_20210813_115407_resized_20210817_095932107.jpg


IMG_20210812_123947_resized_20210817_095931745.jpg
 
Fijn dat je m uiteindelijk toch nog omhoog hebt gekregen!

Mis nog een foto'tje van het eindresultaat. Ben wel benieuwd hoe ze er na dit alles vanaf kwamen. Jammer van alle problemen, maar daar leer je weer van zullen we maar zeggen :). Mij is vrij snel in mijn bbq tocht al geleerd om supermarkt kolen te ontwijken
 
Ook je buren zullen blij worden van de ecobrazza...rookt een stuk minder ;)
Gewoon nog een keer proberen!
 
Jammer dat het deze keer niet goed ging met je ribben maar aldoende leert men en ECOBrasa is i.d.d. een hele goede keus, aanrader!!!
 
Bijna alle supermarkt Aldi / Lidl kolen / briketten roken als een malle en bestaan grotendeels uit heel kleine stukjes of gruis ( ja ook ik heb ooit die soorten gebruikt .. :p ) ik wil het niet meer in mijn bbq vinden ;)
De rubs van de Action heb ik zien staan, en voor die prijs kan je eens iets proberen toch ? fijn dat ze toch wel smaakten...

Ik gebruik zelf kokosbriketten van Prodica Holland, https://www.prodicaholland.nl/#bbq ook te bestellen via de Bol.com https://www.bol.com/nl/nl/p/kokosbriketten-2x10kg-incl-aanmaakblokjes/9200000127062043/?s2a= ze geven iets as maar daar kan ik mee leven, je verbrand tenslotte iets.. ze zijn vind ik ook redelijk in prijs en worden gratis thuisbezorgd.
Voor de prijs die ik ervoor betaal vind ik het fijne briketten, branden stabiel en behoorlijk lang.
Wat betreft je bbq, misschien is een hoes een goed idee als de asla vol water staat, want dat kan ook nooit lekker zijn voor je bbq toch ?

Gewoon nog een keer proberen om ribben te maken en als het beter gaat is het toch prima ;)
 
Fijn dat je m uiteindelijk toch nog omhoog hebt gekregen!

Mis nog een foto'tje van het eindresultaat. Ben wel benieuwd hoe ze er na dit alles vanaf kwamen. Jammer van alle problemen, maar daar leer je weer van zullen we maar zeggen :). Mij is vrij snel in mijn bbq tocht al geleerd om supermarkt kolen te ontwijken
Ik was eigenlijk niet van plan het verslag te doen omdat het mislukt was, maar op aanraden toch maar gedaan.. ik was zo teleurgesteld dat ik geen foto's meer heb gemaakt van het resultaat.....
 
Bijna alle supermarkt Aldi / Lidl kolen / briketten roken als een malle en bestaan grotendeels uit heel kleine stukjes of gruis ( ja ook ik heb ooit die soorten gebruikt .. :p ) ik wil het niet meer in mijn bbq vinden ;)
De rubs van de Action heb ik zien staan, en voor die prijs kan je eens iets proberen toch ? fijn dat ze toch wel smaakten...

Ik gebruik zelf kokosbriketten van Prodica Holland, https://www.prodicaholland.nl/#bbq ook te bestellen via de Bol.com https://www.bol.com/nl/nl/p/kokosbriketten-2x10kg-incl-aanmaakblokjes/9200000127062043/?s2a= ze geven iets as maar daar kan ik mee leven, je verbrand tenslotte iets.. ze zijn vind ik ook redelijk in prijs en worden gratis thuisbezorgd.
Voor de prijs die ik ervoor betaal vind ik het fijne briketten, branden stabiel en behoorlijk lang.
Wat betreft je bbq, misschien is een hoes een goed idee als de asla vol water staat, want dat kan ook nooit lekker zijn voor je bbq toch ?

Gewoon nog een keer proberen om ribben te maken en als het beter gaat is het toch prima ;)
Ik ga de link even bekijken straks...en ja ik heb een hoes voor de bbq, maar die is blijkbaar niet geheel waterdicht ha ha...
 
Af en toe is het wat behelpen en valt het resultaat niet helemaal mee, het hoort erbij!
Alle supermarkt briketten/kolen links laten liggen, rommel. Ik heb sinds vorig jaar zomer ecobrasa briketten (eigenlijk ook mijn BBQ), en een of twee keer nog wat gepoogd met een restant supermarkt spul.... niet te doen, veel rook, veel as, niet stabiel.
 
Ik was eigenlijk niet van plan het verslag te doen omdat het mislukt was, maar op aanraden toch maar gedaan.. ik was zo teleurgesteld dat ik geen foto's meer heb gemaakt van het resultaat.....
Het is altijd interessant om hier een verslag te delen, zelfs indien een BBQ-sessie niet helemaal liep zoals je had gewild.
Er zijn hier altijd wel mensen die tips hebben om van je volgende sessie wel een geslaagde te maken.

En qua houtskool/briketten met supermarktspul loop je vaak tegen een teleurstelling aan.
Wanneer je bij een gespecialiseerde webshop/winkel koopt, heb je het betere spul en mocht de kwaliteit dan nog goed zijn, krijg je vaak een nieuwe zak toegestuurd wanneer je hun klantendienst contacteert.
 
Zonde dat run niet is gelopen zoals je wilde en de smaken ook tegen viel. Op naar de volgende
Frits is de briketten specialist en heeft er, naast de stikkers, zelfs een tegeltje mee verdiend.

Van deze run kunnen anderen ook weer leren, alleen jammer dat het “niet” gebeurd is, er is geen foto van de ribben op de Q😱
 
Waarschijnlijk was het vlies (membraan) van 1 van de ribs al verwijderd, dat maak ik ook wel eens mee als ik ribs (per 2 verpakt} bij de Hanos meeneem.
Goedkoop is vaak duurkoop, bespaar NOOIT op de kwaliteit van je briketten.
Die moeten perfect zijn, slechte briketten branden niet goed of kunnen een nare smaak op je vlees en anderegerechten achterlaten
Gebruik Kokosschaalbriketten zoals Ecobrasa of Dammers kokosbriketten.

Tegeltjes wijsheid volgens Frits (hij blijft briljant):

1629200276457.png
 
Zonde dat run niet is gelopen zoals je wilde en de smaken ook tegen viel. Op naar de volgende
Frits is de briketten specialist en heeft er, naast de stikkers, zelfs een tegeltje mee verdiend.

Van deze run kunnen anderen ook weer leren, alleen jammer dat het “niet” gebeurd is, er is geen foto van de ribben op de Q😱
Ha ha, ja toen alles misging ben ik ook gestopt met foto's maken. Als het goed is dit weekend een BCC, daar zal ik wel foto's van maken!
 
Het is je misschien al eens verteld, zo niet dan bij dezen: Nooit je rookhout weken (er zijn wel enkele uitzonderingen, maar niet als je ribben gaat maken), dat helpt alleen maar je zorgvuldig opgebouwde vuurtje om zeep. Je kolen/briketten worden nat en dat brengt de temperatuur omlaag. Ook moet je zorgen voor voldoende airflow. Omgevingstemperatuur en wind hebben ook invloed op je temperatuur. Dus precies doen wat je vorige keer deed is geen garantie voor succes.
Hier leer je van en je leert vanzelf het weer een beetje inschatten en daar je opstelling op aan te passen. Lekker volhouden, dus.
 
Waarschijnlijk was het vlies (membraan) van 1 van de ribs al verwijderd, dat maak ik ook wel eens mee als ik ribs (per 2 verpakt} bij de Hanos meeneem.
Goedkoop is vaak duurkoop, bespaar NOOIT op de kwaliteit van je briketten.
Die moeten perfect zijn, slechte briketten branden niet goed of kunnen een nare smaak op je vlees en anderegerechten achterlaten
Gebruik Kokosschaalbriketten zoals Ecobrasa of Dammers kokosbriketten.

Tegeltjes wijsheid volgens Frits (hij blijft briljant):

Bekijk bijlage 27257
Het wil wel eens gebeuren dat je heel erg aan 't tobben bent met je vliesje (zo ook afgelopen weekend) uiteindelijk opgegeven en zo op de bbq gedaan en heerlijk gegeten zonder velletje's of iets aan de smaak te proeven.
Vreemd dus maar even gebeld naar de leverancier van hoe zit dat nu ik heb toch al aardig wat ribben ontvliest maar ik zag bij deze geen vlies. Meest al moet je opgeven dat je dat bij de slacht eraf gehaald wil hebben je moet er dan iets exta voor betalen (sommige slagers doen het als service 👍 ) prima want het gaat wel eens lastig🥵.
Antwoord van de slager: Het wil wel eens voorkomen dat bij de slacht van het varken en het uitsnijden van de ribben het vlies meegetrokken wordt en er dus niet meer op zit, kan voorkomen😉. Je kan het zien aan de kleur en voelen aan de gladheid.
Ik helemaal blij en hoop dat dit bij rest van de levering ook zo is anders gewoon maar weer met de schroevendraaier of zo iets werkt ook goed.
 
Laatst bewerkt:
Het is je misschien al eens verteld, zo niet dan bij dezen: Nooit je rookhout weken (er zijn wel enkele uitzonderingen, maar niet als je ribben gaat maken), dat helpt alleen maar je zorgvuldig opgebouwde vuurtje om zeep. Je kolen/briketten worden nat en dat brengt de temperatuur omlaag. Ook moet je zorgen voor voldoende airflow. Omgevingstemperatuur en wind hebben ook invloed op je temperatuur. Dus precies doen wat je vorige keer deed is geen garantie voor succes.
Hier leer je van en je leert vanzelf het weer een beetje inschatten en daar je opstelling op aan te passen. Lekker volhouden, dus.
Niet weken dus? ook niet met snippers?
 
Niet weken dus? ook niet met snippers?
Zoveel mensen zoveel meningen 😉 Ik kan me voorstellen dat snippers zo snel opbranden dat je dat wat wilt vertragen door ze te weken. Chunks kunnen hoe dan ook gewoon droog tussen de kolen.

Mooi dat je er toch een verslag van hebt gemaakt ondanks je bedenkingen 💪🏼
Het levert voldoende tips op om de volgende run wat soepeler te laten verlopen 👊🏼
 
Niet weken dus? ook niet met snippers?
Ik heb een rook box ( zie mijn eerdere bijdrages ) en ik gebruik ook snippers, dit simpelweg omdat ik er makkelijk en goedkoop aan kon komen ( A.H en de Dekamarkt ) ik week mijn snippers ook wel, zeker als ik een groter gewicht aan vees op de bbq heb.
Zorg er wel voor dat het water of ander vocht waarmee je weekt er niet uit druipt ( afgieten in een vergiet ) anders verpest je je vuur wel...

Zoals @EasywoodsQ al opmerkte, zoveel mensen... ;)
 
Nou dit is officieel de grootste tegeltjesonzin die ik gelezen heb😅 als je restaurant kwaliteit houtskool hebt kan daar geen briket tegenop. Ik heb nagenoeg 10 jaar op (kokos)briketten gestookt. De laatste jaren voornamelijk ecobrasa maar sinds de ontdekking van écht goed houtskool ben ik daar toch echt weer vanaf gestapt.
Maar dan heb je het over het verschil tussen ‘normaal’ houtskool en een kokosbriket denk ik?
Frits heeft het over de kokosbriketten en houtskoolbriketten. Normaal houtskool heeft ook mijn voorkeur. Maar een houtskoolbriket laat ik links liggen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Hans
Terug
Bovenaan Onderaan