- Berichten
- 5.627
Ingredienten: 1 kilo Procureur
MARINADE:
30 gram vers geraspte gemberwortel (bevroren raspt beter) anders plakjes
twee verse teentjes knoflook in plakjes.
1,5 TL Uienpoeder
1,5 TL Laos
6 el sojasaus (Kikkoman)
op smaak brengen met zwarte peper sojasaus en vissaus (Nampla)
2 TL limoensap
1 TL vijfkruidenpoeder
3 EL olie (arachide) + 1 EL. Sesamolie
4 EL Tomatenketchup
7 EL basterdsuiker
1 TL Sambal Oelek
SAUS:
2 uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
2 tenen knoflook ook zeer fijn gesneden/gehakt
3 EL olie (arachide)
5 DL warme bouillon (kip)
20 gram vers geraspte gemberwortel (bevroren) anders in plakken, en later verwijderen.
1 TL Sambal Oelek
1 blik gepelde tomaten (Heinz 400 gr.) met de staafmixer tot een gladde saus mixen
3 EL Sherry
2 tl Ketoembar
1 EL rijstazijn
Paar druppels sesamolie
Zest van een +/-halve sinaasappel, voorzichtig doseren je gebruikt niet alle Zest + een scheutje sinaasappelsap naar smaak,
5 EL bruine basterdsuiker
Eventueel Maizena of Aardappelzetmeel om saus te binden.
Pot Atjar Tjampoer
Op smaak brengen met sojasaus, vissaus en gember siroop.
Meestal kom ik uit op:
2 EL. + 2 tl. Sojasaus
2 tl. Nampla (vissaus)
2 tl. Gembersiroop
eventueel snufje zout
Bereiding
VLEES: (marineren)
Meng alle ingredi?nten goed door elkaar en en smeer /wrijf het vlees hiermee in.
Vlees het liefst een nacht in deze marinade laten liggen en regelmatig wentelen zodat de marinade goed in het vlees kan dringen.
VLEES (Bereiden)
BEREIDING
Maak de BBQ klaar voor indirect en direct. (150-160 gr. C. dome temp.)
Leg vervolgens het vlees op het BBQ rooster indirect en steek in de kern van het dikste stuk vlees een kerntemperatuurmeter en sluit vervolgens de BBQ.
Als het vlees ongeveer 75 graden is open dan de deksel weer. Je ziet dat het vlees al mooi bruin is en zo goed als gaar. Leg met behulp van een tang het vlees op het rooster boven het vuur en rooster het vlees nog enkele minuten per kant om het mooie bruine korstje te krijgen.
Haal het vlees vervolgens van de BBQ , dek het goed af met aluminiumfolie en laat het 5 a 10 minuten rusten. Snij het vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer het in een warme schaal waarvan de bodem is bedekt met verwarmde Atjar Tjampoer.
Je kunt babi pangang overgieten met de saus of deze er apart bij serveren.
DE SAUS:
Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de zeer fijn gehakte ui en knoflook gedurende 2 a 3 minuten totdat de ui verkleurd is.
Voeg vervolgens alle andere ingredi?nten toe en roer totdat een mooie egale saus is ontstaan. (Proef de saus en voeg naar smaak mogelijk wat sojasaus,vissaus, gembersiroop erbij)
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en als nog niet dik genoeg is gebruik dan aardappelzetmeel of maizena vermengd met wat water om de saus te binden.
DE BAMI:
Een eenvoudige maar heerlijke Bami, een vrij neutraal bijgerecht.
500 gr. mie koken in een sterke kippenbouillon, afspoelen met koud water en wat arachideolie goed erdoor roeren zodat het niet gaat plakken en verder uit laten lekken.
Ik hou ook altijd een veel kortere kooktijd aan dan de verpakking zegt (net niet al dente want je gaat hem nog opbakken en gaart dan nog door)
300 gram bacon bakken en in fijne stukjes snijden.
1 flinke ui snipperen
2 tenen knoflook
1 tot 2 preien in ringen.
Blokje trassie ter grootte van een erwt
1 tl. Sambal Oelek
lichte sojasaus (kikkoman)
Ketjap Manis geen conimex Maar Kentel A of Medja, die laatste vind ik het lekkerst.
Ui fruiten met trassi, dan knoflook erbij en even meefruiten gebakken en fijngesneden bacon (of ontbijtspek) erbij goed omhusselen en dan de prei kort meebakken de mie erbij goed doorbakken op smaak brengen met ketjap manis (medja) en sojasaus en een tl. sambal oelek, de laatste keer heb ik er ook een klein scheutje vissaus ingedaan (Nampla)
Laatst bewerkt: