BasBQ
Beef en Steak

Pound Chicken

 

Ati

Stoker
Berichten
253
Kip, maar dan net ietsje anders. Benodigdheden:
1 hele kip
Rub, kun je oneindig mee vari?ren, wat je zelf lekker vind.
Olie
Wildschaar
Zware pan met steel
Huishoudfolie
f7d2fc84676ac8d3ee6f9b2ea128070d_zps3f193909.jpg


Voor de rub heb ik de Verstegen oven rub gekozen. Ik heb 9 el rub gemengd met ongeveer 3 el olie. De olie heb ik er op gevoel in gegoten, moeilijk aan te geven hoeveel het precies was. Ik heb er nog 1el pittige paprika poeder bij gedaan en hiermee wat bestrooit, dat zal straks voor wat kleur zorgen en ik denk ook de smaak wel ten goede komen. De paprika poeder staat niet op de foto, die heb ik er later bij verzonnen.

Nu de kip:
Leg de kip op wat huishoudfolie of een houten snijplank op het aanrecht. Verwijder  met de wildschaar de ruggengraat.
83a02e484471ee755284eed5ce85fe18_zps64993438.jpg

7ebcde9259ea4e99d53809ac321416b8_zpsf9f2c21c.jpg


Vouw de kip open en verwijder met de schaar de ribbetjes.
27aeaa261df6c86d3bd965c7a6d05f9a_zps957ca2fd.jpg


Draai de kip om en maak voorzichtig het vel los, ook bij de poten. Verdeel de rub onder het vel. Zorg dat alles goed geraakt wordt. Bedek de kip met huishoudfolie.
5f60cc014ad28937396836702e3368b6_zpsaf7c52c1.jpg


Nu komt de pan in beeld. Mep met de bodem van de pan de kip plat. Hoe zwaarder de pan hoe beter. Laat je maar helemaal gaan. Gooie alle oude frustraties er uit, de kip voelt het echt niet meer.
De bedoeling is dat hij mooi plat wordt zodat hij straks op de Q gelijkmatig gaard.
Nu terug in de koelkast om te laten marineren. Een paar uurtjes moet genoeg zijn. De kruiden zijn er denk ik wel in gemept.
45b6aec3bacac949ec21e135c311539d_zpsa24625bb.jpg


Indirect op de Q  200 C beginnend met de poten richting de kolen ongeveer een uur garen. Na een half uur de kip even omdraaien. Op het laatst nog even grillen boven de kolen voor een lekker korstje. Ik ben gaan grillen bij  kerntemperatuur 80 C
4dd820976f72d9f251a55927f5b4bb60_zpsaa9c9d5e.jpg


Het resultaat was perfect, voor ons is dit een blijvertje.
1e21da1002189c439f91f45eb13405d6_zps296033e9.jpg
 
Kippie ziet er goed uit, ik had er wel vaker over gelezen. Mijn bedenking hierbij is wel sla je met al dat meppen de botten niet tot splinters? Dit heeft mij altijd wel tegengehouden de oplossing / alternatief die camiel aandraagt voelde voor mij net iets beter. Is mijn voorbehoud terecht of ....
 
Ziet er heerlijk uit zeg
 
structor zei:
Kippie ziet er goed uit, ik had er wel vaker over gelezen. Mijn bedenking hierbij is wel sla je met al dat meppen de botten niet tot splinters? Dit heeft mij altijd wel tegengehouden de oplossing / alternatief die camiel aandraagt voelde voor mij net iets beter. Is mijn voorbehoud terecht of ....

Ik ben geen splinters tegen gekomen. De kleine botjes zijn er allemaal uit en de botten in de poten waren nog heel. Ik lees dat er bij de baksteen methode de steen er op een gegeven moment af moet omdat de bovenkant niet bruint, dat hoeft in dit geval niet. Gewoon eens uitproberen dan weet je het, bovendien is het kip meppen met de pan best leuk om te doen  ;)
 
Nice!!! :p
 
vooral dat deel met die pan en frustratie weg meppen spreekt me aan.
maar water loopt me ook in de mond van kippetje
 
Terug
Bovenaan Onderaan