- Berichten
- 6.775
Aangezien iedereen ineens druk is met pizza, en ik graag mijn recepten deel....
Voor 4 dunne pizza's van +-30 cm doorsnee.
470 gram Tipo 00 bloem ( farina di grano tenero Tipo 00).
3,2 dl lauw water ( soms meer of minder)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel suiker
10 gram gedroogde gist, het lekkerste is biergist, dat neem ik speciaal mee uit Italie.
Los de suiker op in het lauwe water, en roer de gist er doorheen. Laat dit een kwartiertje borrelen.
Meng ondertussen de bloem met het zout.
Voeg het water beetje bij beetje bij de bloem, tot een homogene massa.
Kneed minstens 10 minuten op een bebloemd aanrecht ( dan gaan de gluten lekker werken). Als je deeg te droog is, beetje water erbij, als te nat, beetje bloem. Niet in een keer alle water toevoegen dus,mdan raak je het gevoel met deeg kwijt.
Zet deeg na kneden in een afgedekte kom op een warme plaats en laat 2 uur rijzen, het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. Het werkt fijn om de kom af te dekken met plastic folie, en daar een hand- doek omheen te doen.
Als het gerezen is, kneed het nog een paar minuten door, verdeel het in 4 porties en doe elk portie in een bakje waar het nog verder kan rijzen, ik strijk er altijd een beetje olie overheen met een kwastje tegen het uitdrogen. Deksel erop, of plasticfolie. Het lekkerste is om het deeg dan nog een dag in de koelkast te laten staan, voor je het gaat bakken, dit komt de smaak echt ten goede!
Het deeg wat je niet gebruikt kun je in diepvriesbakjes invriezen, ook deze moeten groter zijn dan je deegbol, en laat het deeg op kamertemperatuur komen voor je het gaat gebruiken, het rijst dan weer een beetje. Doorkneden, en klaar voor gebruik.
Het is wat werk, maar het is het echt waard, een enorm verschil in smaak met wat voor prefab deeg dan ook!
Dun uitrollen, niet te dik beleggen, en bakken maar!
Pizzasauce
1 blikje gepelde tomaten
Peper en zout
1 teentje knoflook uit de pers
Gesnipperd uitje
Olijfolie
Scheutje balsamico
Bak ui en knoflook gaar maar niet bruin, gooi blikje tomaten erbij, en peper en zout. Laat 1/2 uurtje inkoken op zacht vuur. Staafmixer erdoor, om de sauce glad te maken, en breng op smaak met een klein scheutje goede balsamico.
Deze sauce kun je ook invriezen.
Succes Mannen, en foto's maken he?
Voor 4 dunne pizza's van +-30 cm doorsnee.
470 gram Tipo 00 bloem ( farina di grano tenero Tipo 00).
3,2 dl lauw water ( soms meer of minder)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel suiker
10 gram gedroogde gist, het lekkerste is biergist, dat neem ik speciaal mee uit Italie.
Los de suiker op in het lauwe water, en roer de gist er doorheen. Laat dit een kwartiertje borrelen.
Meng ondertussen de bloem met het zout.
Voeg het water beetje bij beetje bij de bloem, tot een homogene massa.
Kneed minstens 10 minuten op een bebloemd aanrecht ( dan gaan de gluten lekker werken). Als je deeg te droog is, beetje water erbij, als te nat, beetje bloem. Niet in een keer alle water toevoegen dus,mdan raak je het gevoel met deeg kwijt.
Zet deeg na kneden in een afgedekte kom op een warme plaats en laat 2 uur rijzen, het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. Het werkt fijn om de kom af te dekken met plastic folie, en daar een hand- doek omheen te doen.
Als het gerezen is, kneed het nog een paar minuten door, verdeel het in 4 porties en doe elk portie in een bakje waar het nog verder kan rijzen, ik strijk er altijd een beetje olie overheen met een kwastje tegen het uitdrogen. Deksel erop, of plasticfolie. Het lekkerste is om het deeg dan nog een dag in de koelkast te laten staan, voor je het gaat bakken, dit komt de smaak echt ten goede!
Het deeg wat je niet gebruikt kun je in diepvriesbakjes invriezen, ook deze moeten groter zijn dan je deegbol, en laat het deeg op kamertemperatuur komen voor je het gaat gebruiken, het rijst dan weer een beetje. Doorkneden, en klaar voor gebruik.
Het is wat werk, maar het is het echt waard, een enorm verschil in smaak met wat voor prefab deeg dan ook!
Dun uitrollen, niet te dik beleggen, en bakken maar!
Pizzasauce
1 blikje gepelde tomaten
Peper en zout
1 teentje knoflook uit de pers
Gesnipperd uitje
Olijfolie
Scheutje balsamico
Bak ui en knoflook gaar maar niet bruin, gooi blikje tomaten erbij, en peper en zout. Laat 1/2 uurtje inkoken op zacht vuur. Staafmixer erdoor, om de sauce glad te maken, en breng op smaak met een klein scheutje goede balsamico.
Deze sauce kun je ook invriezen.
Succes Mannen, en foto's maken he?