Weer een die van de bucket list afgehaald kan worden. Picanha (groot stuk, geen steaks) stond al heel lang op het lijstje om een keer te bereiden. Via een online slager een mooi stuk van 1.3kg gevonden en vandaag was dan het moment.
Na hier wat vragen te hebben gesteld en online wat research was mijn plan van aanpak een revearse sear met als bijgerecht gepofte aardappelen. Ik wilde ook een chimichurri er eens bij proberen, dat werd aangeraden. Moet helaas bekennen dat ik die niet zelf heb gemaakt, maar gewoon in de supermarkt heb gekocht.
Hier was de picanha uit de verpakking op kamer temperatuur aan het komen:
De gepofte aardappelen tussen de kooltjes gedaan. Ik gebruikte een diffuser plate boven op de kooltjes om 1 groot indirect vlak te krijgen. Zoals ook vaak met platesetters bij een kamado wordt gedaan. Hierdoor was de oppervlakte van de grill 110-120 graden, te laag om de aardappelen op tijd gepoft te hebben. Dit was ook voor het eerst, maar erg goed gelukt!
Er zat nog een behoorlijk vlies aan de onderkant, heb die geprobeerd chirurgisch te verwijderen.
Vet kruislings gesneden, zodat die niet gaat kromtrekken en het zout er makkelijker tussen kan vallen.
Onder kant na het verwijderen van het vlies in de kruiden. Simpel: Peper en zout.
Heel kort de vet laag laten smelten op de grill, daarna de diffuser plate op de kooltjes gelegd en de bbq op 110-120 graden laten komen.
Na een kern temperatuur van 46 kon ik de bbq opstoken naar 225 graden. Hier kon hij nog even 2-2,5 min per kant mooi grillen. Er kwamen veel vlammen, dus was contant met de tang en het vlees een dans aan het doen op de grill.
Voila, hij was klaar. Kern temperatuur in het dikste deel was 54 graden.
Gepofte aardappels met zure room, wat kaas erin, bosuitje en tot slot peper en zout.
Daar is dan de hoofdrolspeler. Als ik heel kritisch ben had die voor mij nog wel wat roder gemogen, maar de gasten waren zeer tevreden!
Op het bord: geprobeerd tegen de draad in te snijden. Gebakken (in het vet van de picanha!) champignons, gepofte aardappel en had er nog een salade bij.
Het was heerlijk, enorm mals! Zeker voor herhaling vatbaar! Maar eerst de andere dingen van het bucket lijstje nog afwerken. Iberico spareribs (liggen al in de vriezer te wachten) en pulled pork.
Na hier wat vragen te hebben gesteld en online wat research was mijn plan van aanpak een revearse sear met als bijgerecht gepofte aardappelen. Ik wilde ook een chimichurri er eens bij proberen, dat werd aangeraden. Moet helaas bekennen dat ik die niet zelf heb gemaakt, maar gewoon in de supermarkt heb gekocht.
Hier was de picanha uit de verpakking op kamer temperatuur aan het komen:
De gepofte aardappelen tussen de kooltjes gedaan. Ik gebruikte een diffuser plate boven op de kooltjes om 1 groot indirect vlak te krijgen. Zoals ook vaak met platesetters bij een kamado wordt gedaan. Hierdoor was de oppervlakte van de grill 110-120 graden, te laag om de aardappelen op tijd gepoft te hebben. Dit was ook voor het eerst, maar erg goed gelukt!
Er zat nog een behoorlijk vlies aan de onderkant, heb die geprobeerd chirurgisch te verwijderen.
Vet kruislings gesneden, zodat die niet gaat kromtrekken en het zout er makkelijker tussen kan vallen.
Onder kant na het verwijderen van het vlies in de kruiden. Simpel: Peper en zout.
Heel kort de vet laag laten smelten op de grill, daarna de diffuser plate op de kooltjes gelegd en de bbq op 110-120 graden laten komen.
Na een kern temperatuur van 46 kon ik de bbq opstoken naar 225 graden. Hier kon hij nog even 2-2,5 min per kant mooi grillen. Er kwamen veel vlammen, dus was contant met de tang en het vlees een dans aan het doen op de grill.
Voila, hij was klaar. Kern temperatuur in het dikste deel was 54 graden.
Gepofte aardappels met zure room, wat kaas erin, bosuitje en tot slot peper en zout.
Daar is dan de hoofdrolspeler. Als ik heel kritisch ben had die voor mij nog wel wat roder gemogen, maar de gasten waren zeer tevreden!
Op het bord: geprobeerd tegen de draad in te snijden. Gebakken (in het vet van de picanha!) champignons, gepofte aardappel en had er nog een salade bij.
Het was heerlijk, enorm mals! Zeker voor herhaling vatbaar! Maar eerst de andere dingen van het bucket lijstje nog afwerken. Iberico spareribs (liggen al in de vriezer te wachten) en pulled pork.
Laatst bewerkt: