- Berichten
- 949
met het gevaar dat deze discussie al gevoerd is:
in het boek 'over worst' van mijn nieuwe held meneer wateetons, staan recepten voor worsten die langer rijpen/drogen dan 4 weken met alleen maar nitrietzout (coloroso). zonder toevoeging van nitraat of zouten met nitraat dus.
op het internet vind ik, en ook op dit forum, dat nitriet na een week of 4 is uitgewerkt, waarna het nitraat (omgezet in nitriet) zorgt voor de bescherming tegen enge-dingen-in-worst-na-de-eerste-vier-weken.
aangezien nitriet het enige is dat tussen de worstamateur en botulisme in staat, toch wel een fascinerende discussie...
is dit nu veilig om te maken, of moet ik de droge worst binnen 4 weken consumeren dan wel in de koelkast gooien? Of is het niet zo simpel?
hoe is dit in de workshop bijvoorbeeld verteld?
in het boek 'over worst' van mijn nieuwe held meneer wateetons, staan recepten voor worsten die langer rijpen/drogen dan 4 weken met alleen maar nitrietzout (coloroso). zonder toevoeging van nitraat of zouten met nitraat dus.
op het internet vind ik, en ook op dit forum, dat nitriet na een week of 4 is uitgewerkt, waarna het nitraat (omgezet in nitriet) zorgt voor de bescherming tegen enge-dingen-in-worst-na-de-eerste-vier-weken.
aangezien nitriet het enige is dat tussen de worstamateur en botulisme in staat, toch wel een fascinerende discussie...
is dit nu veilig om te maken, of moet ik de droge worst binnen 4 weken consumeren dan wel in de koelkast gooien? Of is het niet zo simpel?
hoe is dit in de workshop bijvoorbeeld verteld?