- Berichten
- 949
Afgelopen april was ik op reis door Uruguay (en vooruit, een beetje Buenos Aires) en daar heb ik vooral Heel Veel Steak gegeten natuurlijk. Waarover hieronder meer voor wie het weten wil.
Wat me opviel was dat ze in Uruguay eigenlijk heel weinig bomen hebben, en de bomen die er staan zijn naaldbomen of eucalyptus. Als ze de bbq aansteken (de parilla, voor het bereiden van de asado, jaja) gebruiken ze brandhout dat ze in een korf branden tot houtskool. Op de kolen zetten ze het rooster en vervolgens grillen ze indirect en direct enorme hompen vlees. Bij allerlei winkeltjes kun je brandhout kopen (en hier en daar houtskool maar dat is duidelijk minder populair) maar de Uruguayaan sprokkelt zelf ook gewoon stukkies hout uit de omgeving. Toen we een cabana gehuurd hadden met een mooie buitenbbq, had de eigenaar alvast een stapeltje hout liggen en hij wees me waar ik de rest kon halen, in het bos achter het huisje. Ik heb het voor de zekerheid een paar keer gevraagd, want er stonden alleen maar naaldbomen en eucalyptus bomen. Voor zover ik weet gebruiken we die houtsoorten allebei nooit, vanwege de slechte smaak. Maar ik moet zeggen, het vlees dat we gemaakt hebben smaakte helemaal top. Vreemd toch, of zou het eigenlijk niet meer uitmaken als je er maar eerst kool van stookt?
Feria de Matadores, Buenos Aires
Markt bij de haven, Montevideo
Overdekt of niet, alles gaat op de houtskoolgrill. Als je achterlangs loopt die je bij alle eetcafe's in de markt de karkassen klaarhangen om uit te benen voor de lunch.
Wegrestaurant Uruguay Stijl, uiteraard met enorme lappen vlees van een houtskoolvuurtje
Onze eigen parilla op eucalyptus en naaldhout in Punta del Diablo, entrecote, asado de tira en aardappeltjes
Alles ging pitmaster privilage op naast de grill
Ze hebben ook hele rare beestjes. Cavia's ter grootte van varkentjes.
Kijk, het is natuurlijk niet altijd feest, hier moest ik koken... 1 pitje en een oven die alleen op stand INFERNO kon. Maar het is toch gelukt.
Toen we 4 dagen lang de Gaucho gingen uithangen op een boerderij in de pampas, werd er elke dag voor ons gekookt. Ook hier werd op hout gestookt.
Biefstuk to be
In het hotspring gebied belanden we tot overmaat van ramp in een ordinair all you can eat buffet restaurant...
Dit is asado de tira, koeienrib, die bovenstaande eindbaas voor ons maakte. Ze zagen de ribben overdwars door en grillen het tot well done. Wel werkvlees maar de smaak is heel goed. Ik begreep dat dit komt omdat de koeien hier een jaar later geslacht worden dan bij ons, waardoor je de sterkere smaak krijgt.
nog een asado de tira (onder), deze was in Buenos Aires
Ook in a la carte restaurant zijn de porties wat aan de grote kant. Ook al is alles volgens de ober voor slechts 1 persoon, delen is hier heel normaal. En een entrecote van 600 gram kennelijk ook.
Onze eigen parilla in het Ah Lo boetiek-ho(s)tel in het wijngebied bij Carmelo. Ze hadden er ook een mooie pizzaoven.
Tot zover mijn selectie aan steak foto's uit Uruguay. Ik vind het echt een heel mooi land en als bonus is er voor de bbq fanaat ook nog genoeg te beleven en te eten
Wat me opviel was dat ze in Uruguay eigenlijk heel weinig bomen hebben, en de bomen die er staan zijn naaldbomen of eucalyptus. Als ze de bbq aansteken (de parilla, voor het bereiden van de asado, jaja) gebruiken ze brandhout dat ze in een korf branden tot houtskool. Op de kolen zetten ze het rooster en vervolgens grillen ze indirect en direct enorme hompen vlees. Bij allerlei winkeltjes kun je brandhout kopen (en hier en daar houtskool maar dat is duidelijk minder populair) maar de Uruguayaan sprokkelt zelf ook gewoon stukkies hout uit de omgeving. Toen we een cabana gehuurd hadden met een mooie buitenbbq, had de eigenaar alvast een stapeltje hout liggen en hij wees me waar ik de rest kon halen, in het bos achter het huisje. Ik heb het voor de zekerheid een paar keer gevraagd, want er stonden alleen maar naaldbomen en eucalyptus bomen. Voor zover ik weet gebruiken we die houtsoorten allebei nooit, vanwege de slechte smaak. Maar ik moet zeggen, het vlees dat we gemaakt hebben smaakte helemaal top. Vreemd toch, of zou het eigenlijk niet meer uitmaken als je er maar eerst kool van stookt?
Feria de Matadores, Buenos Aires

Markt bij de haven, Montevideo
Overdekt of niet, alles gaat op de houtskoolgrill. Als je achterlangs loopt die je bij alle eetcafe's in de markt de karkassen klaarhangen om uit te benen voor de lunch.

Wegrestaurant Uruguay Stijl, uiteraard met enorme lappen vlees van een houtskoolvuurtje

Onze eigen parilla op eucalyptus en naaldhout in Punta del Diablo, entrecote, asado de tira en aardappeltjes


Alles ging pitmaster privilage op naast de grill


Ze hebben ook hele rare beestjes. Cavia's ter grootte van varkentjes.

Kijk, het is natuurlijk niet altijd feest, hier moest ik koken... 1 pitje en een oven die alleen op stand INFERNO kon. Maar het is toch gelukt.


Toen we 4 dagen lang de Gaucho gingen uithangen op een boerderij in de pampas, werd er elke dag voor ons gekookt. Ook hier werd op hout gestookt.


Biefstuk to be

In het hotspring gebied belanden we tot overmaat van ramp in een ordinair all you can eat buffet restaurant...

Dit is asado de tira, koeienrib, die bovenstaande eindbaas voor ons maakte. Ze zagen de ribben overdwars door en grillen het tot well done. Wel werkvlees maar de smaak is heel goed. Ik begreep dat dit komt omdat de koeien hier een jaar later geslacht worden dan bij ons, waardoor je de sterkere smaak krijgt.

nog een asado de tira (onder), deze was in Buenos Aires

Ook in a la carte restaurant zijn de porties wat aan de grote kant. Ook al is alles volgens de ober voor slechts 1 persoon, delen is hier heel normaal. En een entrecote van 600 gram kennelijk ook.

Onze eigen parilla in het Ah Lo boetiek-ho(s)tel in het wijngebied bij Carmelo. Ze hadden er ook een mooie pizzaoven.


Tot zover mijn selectie aan steak foto's uit Uruguay. Ik vind het echt een heel mooi land en als bonus is er voor de bbq fanaat ook nog genoeg te beleven en te eten
