Eindelijk was het dan zover, vandaag voor het eerst zelf worst gemaakt!
Na het doorspitten van o.a. het forum, boeken en andere tips vond ik mezelf er wel klaar voor.
Gisteren mooi vlees gekocht (schouder 600gr en buikspek 400gr), verse venkel en basilicum.
Vanochtend begonnen met het snijden v/h vlees en dit in de vriezer gelegd. Daarna heb ik de kruiden klaargelegd en de wat venkel gesneden, venkelzaad fijngemalen en basilicum gesneden.
Toen dat alles was gebeurd wilde ik de vleesmolen in elkaar zetten met de delen die een paar dagen in de vriezer hadden gelegen en hem bevestigen. Stom maar het was me niet eerder opgevallen dat zowel ons aanrechtblad als het tafelblad te dik zijn om de vleesmolen op te bevestigen. Erg balen want ik had zo snel niets anders voor handen. Uiteindelijk viel mijn oog op een houten stoeltje in de tuin waarop we maar hebben gewerkt. Echt ergonomisch is het niet maar er was in ieder geval een oplossing.
Daarna het vlees uit de vriezer gehad. Tot mn verbazing was in de tussen tijd het vlees en vooral het buikspek flink bevroren. Ik had beter kunnen wachten maar mijn oudste zoon en ik besloten het toch maar te proberen (volgende keer kort in de vriezer of even wachten want vlot ging het niet).
Zo goed en zo kwaad als het ging hebben we het vlees door de molen heen gekregen. Vooraf had ik er ook de andere ingredi?nten bij gedaan zodat alles extra goed zou mengen. Al met al zag het er precies uit als op alle plaatjes.
Hierna heb ik de boel goed gemengd en er natte broodkruim aan toegevoegd. In enkele recepten kwam ik dit tegen en het leek me wel wat. Hierdoor werd het beslag goed vochtig en plakkeriger. Daarna weer alles in de koelkast gezet en een klein stukje beslag gebakken. Volgens mijn vrouw iets te zout (16gr) maar wij vonden het verrukkelijk!! Ik heb er daarna nog wel iets meer basilicum doorgedaan voor de kleur.
Toen hebben we het worstvulpijpje erop gedaan en de darm erop gevoerd, dit verliep allemaal vrij soepel. Daarna heeft mijn zoon het beslag door de molen gedraaid en heb ik geprobeerd een gelijkmatige worst te maken. Ik moet bekennen dat dat nog best tegen viel, maar oefening baart kunst.
Het draaien van de worstje wat me het lastigst leek viel eigenlijk best mee, hoewel ze wel allemaal in lengte verschillen.
Er liggen er nu een paar in de vriezer voor later en de rest gaat morgen in de pan of op de Q. Ben erg benieuwd maar als het zo smaakt als het stukje beslag dan komt het helemaal goed!
Na het doorspitten van o.a. het forum, boeken en andere tips vond ik mezelf er wel klaar voor.
Gisteren mooi vlees gekocht (schouder 600gr en buikspek 400gr), verse venkel en basilicum.



Vanochtend begonnen met het snijden v/h vlees en dit in de vriezer gelegd. Daarna heb ik de kruiden klaargelegd en de wat venkel gesneden, venkelzaad fijngemalen en basilicum gesneden.
Toen dat alles was gebeurd wilde ik de vleesmolen in elkaar zetten met de delen die een paar dagen in de vriezer hadden gelegen en hem bevestigen. Stom maar het was me niet eerder opgevallen dat zowel ons aanrechtblad als het tafelblad te dik zijn om de vleesmolen op te bevestigen. Erg balen want ik had zo snel niets anders voor handen. Uiteindelijk viel mijn oog op een houten stoeltje in de tuin waarop we maar hebben gewerkt. Echt ergonomisch is het niet maar er was in ieder geval een oplossing.
Daarna het vlees uit de vriezer gehad. Tot mn verbazing was in de tussen tijd het vlees en vooral het buikspek flink bevroren. Ik had beter kunnen wachten maar mijn oudste zoon en ik besloten het toch maar te proberen (volgende keer kort in de vriezer of even wachten want vlot ging het niet).
Zo goed en zo kwaad als het ging hebben we het vlees door de molen heen gekregen. Vooraf had ik er ook de andere ingredi?nten bij gedaan zodat alles extra goed zou mengen. Al met al zag het er precies uit als op alle plaatjes.



Hierna heb ik de boel goed gemengd en er natte broodkruim aan toegevoegd. In enkele recepten kwam ik dit tegen en het leek me wel wat. Hierdoor werd het beslag goed vochtig en plakkeriger. Daarna weer alles in de koelkast gezet en een klein stukje beslag gebakken. Volgens mijn vrouw iets te zout (16gr) maar wij vonden het verrukkelijk!! Ik heb er daarna nog wel iets meer basilicum doorgedaan voor de kleur.

Toen hebben we het worstvulpijpje erop gedaan en de darm erop gevoerd, dit verliep allemaal vrij soepel. Daarna heeft mijn zoon het beslag door de molen gedraaid en heb ik geprobeerd een gelijkmatige worst te maken. Ik moet bekennen dat dat nog best tegen viel, maar oefening baart kunst.


Het draaien van de worstje wat me het lastigst leek viel eigenlijk best mee, hoewel ze wel allemaal in lengte verschillen.

Er liggen er nu een paar in de vriezer voor later en de rest gaat morgen in de pan of op de Q. Ben erg benieuwd maar als het zo smaakt als het stukje beslag dan komt het helemaal goed!