- Berichten
- 14
Tijdens het weekend voor de eerste keer MOINK balls gemaakt. Ik had ze nog nooit gegeten, laat staan zelf gemaakt. Enfin, met het recept van Noskos ging het, voor een eerste keer, goed!
Rub had ik nog niet, dus daar maar mee begonnen. Ik heb de basis rub van Noskos gemaakt, leek me sowieso beter dan de BBQ kruiden van de Appie
Daarna het gehakt met de rest in een bak gedaan.
Balletjes gedraaid en gelijk met de rub bestrooid. De balletjes, de balletjes met rub en de balletjes met spek.
En braaf zoals aangegeven in het recept, de balletjes in de koeling voor een half uurtje. In de tussentijd de BBQ op orde gemaakt. Toen de bbq op temp was, de ballen erop gelegd en hopen op het beste. De temp bleef stabiel, alleen jammer genoeg op 150/160, dit is wat de deksel zei althans. Inmiddels is me duidelijk dat die vaker niet dan wel klopt, iemand aanraders voor een thermometer voor op het rooster? Ik ben maar gewoon afgegaan op de kern temp, die klopt tenminste zeker weten. Ik ben nog lerende met hoeveelheden briketten/houtskool, luchtregeling e.d. Op het eitje gaat me dat redelijk af, maar had de ketel nog nooit gebruikt voor iets anders dan vlees verbranden. Ach, al doende leert men, denk ik dan maar!
Vers erop, kerntemp van 60 en ingesmeerd met saus (Sweet Baby Ray's Honey BBQ).
Toen de thermometer voor de 2e keer begon te piepen, was het moment daar en mochten ze van de BBQ af;
Ik snap waarom iedereen deze dingen geweldig vindt, heerlijk! Nu moet ik zeggen dat ze behoorlijk zoet waren, dit kwam natuurlijk door de saus. De dag erna heb ik ze nog een keer gemaakt (ja, ze waren zo lekker!) en ditmaal met Bullseye BBQ saus ingesmeerd, welke stukken minder zoet is. Beide varianten waren erg lekker en verwacht MOINKballs nog wel wat vaker te gaan maken!
Rub had ik nog niet, dus daar maar mee begonnen. Ik heb de basis rub van Noskos gemaakt, leek me sowieso beter dan de BBQ kruiden van de Appie

Daarna het gehakt met de rest in een bak gedaan.
Balletjes gedraaid en gelijk met de rub bestrooid. De balletjes, de balletjes met rub en de balletjes met spek.
En braaf zoals aangegeven in het recept, de balletjes in de koeling voor een half uurtje. In de tussentijd de BBQ op orde gemaakt. Toen de bbq op temp was, de ballen erop gelegd en hopen op het beste. De temp bleef stabiel, alleen jammer genoeg op 150/160, dit is wat de deksel zei althans. Inmiddels is me duidelijk dat die vaker niet dan wel klopt, iemand aanraders voor een thermometer voor op het rooster? Ik ben maar gewoon afgegaan op de kern temp, die klopt tenminste zeker weten. Ik ben nog lerende met hoeveelheden briketten/houtskool, luchtregeling e.d. Op het eitje gaat me dat redelijk af, maar had de ketel nog nooit gebruikt voor iets anders dan vlees verbranden. Ach, al doende leert men, denk ik dan maar!
Vers erop, kerntemp van 60 en ingesmeerd met saus (Sweet Baby Ray's Honey BBQ).
Toen de thermometer voor de 2e keer begon te piepen, was het moment daar en mochten ze van de BBQ af;
Ik snap waarom iedereen deze dingen geweldig vindt, heerlijk! Nu moet ik zeggen dat ze behoorlijk zoet waren, dit kwam natuurlijk door de saus. De dag erna heb ik ze nog een keer gemaakt (ja, ze waren zo lekker!) en ditmaal met Bullseye BBQ saus ingesmeerd, welke stukken minder zoet is. Beide varianten waren erg lekker en verwacht MOINKballs nog wel wat vaker te gaan maken!