- Berichten
- 1.648
Dit weekend gaat het eindelijk gebeuren, ik ga mijn eerste brisket maken. Al weken op dit forum maar ook via http://amazingribs.com/recipes/beef/texas_brisket.html het e.e.a. gelezen over het klaar maken van dit stuk vlees. En nu is het zover....
Afgelopen donderdag liep ik bij mijn plaatselijke slager naar binnen of vroeg aan hem of ik puntborst kon bestellen. Bestellen??? Joh dat hoeft niet, je kan meteen een stuk meenemen. Hij liep naar achteren en kwam met een enorm stuk borst aan, "zeg maar, wat wil je hebben"? "ehhhh, nou gewoon...een puntborst. Na wat heen en weer gepraat heeft hij een prachtig stuk afgesneden. Met het afrekenen vertelde hij dat hij een lager tarief heeft genomen maar daarvoor in de plaats wil hij een stuk klaar gemaakte puntborst terug (doet hij wel vaker
).
Naar aanleiding van een stuk op amazingribs over het gebruik van zout, rubs brines etc (http://amazingribs.com/recipes/rubs_pastes_marinades_and_brines/zen_of_brines.html) besloten om de brisket in te spuiten met een keltische zout oplossing (1 deel zout, 6 delen water) en daarna ingewreven met keltisch zout. Morgenochtend vlees droog deppen en daarna insmeren met olijfolie en vervolgens inwrijven met een mengsel van BBQ guru rub en wat aanvullende specerijen. Als rookhout ga ik whiskey hout snippers gebruiken (geweekt in water). Tijdens het roken het vlees om de 30 min besprooien met appelsap. De druipbak vul ik met water.

Brisket ingespoten met Keltisch zout oplossing

Ingewreven met zout en afgedekt weggezet in de koelkast

Een beetje van BBQ Guru en een beetje van mezelf

Brisket in de rub gezet

En hij ligt erop
kern rooster
09.00 17 126 rookhout
09.30 34 121 rookhout - appelsap
10.00 45 125 appelsap
10.30 53 121 rookhout - appelsap
11.00 59 118 appelsap
11.30 63 120 appelsap
12.00 66 118 appelsap
12.30 67 118 appelsap - direct vuur om onderzijde "krokant" te krijgen
13.00 69 120 appelsap - nog steeds direct
13.10 71 120 ingepakt in bakpapier en alufollie
13.30 77 118
14.00 79 120
14.30 84 120
15.00 87 120
15.30 90 118
15.40 91 Brisket ingepakt in 2 handdoeken en vervolgens in "koeltas" gestopt.
18.00 uitgepakt en in potlood dikke plakken gesneden.
Nu weet ik niet hoe Brisket hoort te smaken maar dit vonden we zo ongelofelijk lekker, dat gaan we vaker klaar maken. En, het is minder "moeilijk" als dat ik dacht.
Het vlees was naar ons inziens heerlijk mals. Bij het uitpakken zat er zeker 1 soepkom aan vleessappen in het bakpapier/alu. dit heb ik over het vlees heen gegoten nadat het op het bordje lag.
Als bijgerecht de zoete, gerookte witte bonen (van Steven) van Steven gegeten, ook dat is een blijvertje. Heerlijk die witte bonen met zoute van de bacon en het zoetige van de stroop. Op de bonen nog wat fijn gesneden bieslook en rode peper gestrooid e wat kruiels van uitbakken ontbijtspek.
Yoghurt, augurk sap, olie, augurk, 3 soorten basilicum (citrine, thaise en gewone), munt, augurk en kappertjes met staafmixer fijn gemalen en vermengd met rucola. We wederom een heerlijk maal van de Q gegeten.

na 1 uur op de Q

De hele buurt geniet mee

even boven direct laag vuur

Bij 71 gr ingepakt in bakpapier en alufolie

Ingredi?nten voor de zoete gerookte witte bonen van Steven

Daar istie dan. Ruikt heerlijk en heel veel vleessappen

Voor mijn gevoel ziet hij er goed uit

Bordje opmaken met brisket en de witte bonen. De bloeiende bieslook mag "on top".

Het was een heerlijke maaltijd
Bedankt weer voor het kijken....
Afgelopen donderdag liep ik bij mijn plaatselijke slager naar binnen of vroeg aan hem of ik puntborst kon bestellen. Bestellen??? Joh dat hoeft niet, je kan meteen een stuk meenemen. Hij liep naar achteren en kwam met een enorm stuk borst aan, "zeg maar, wat wil je hebben"? "ehhhh, nou gewoon...een puntborst. Na wat heen en weer gepraat heeft hij een prachtig stuk afgesneden. Met het afrekenen vertelde hij dat hij een lager tarief heeft genomen maar daarvoor in de plaats wil hij een stuk klaar gemaakte puntborst terug (doet hij wel vaker

Naar aanleiding van een stuk op amazingribs over het gebruik van zout, rubs brines etc (http://amazingribs.com/recipes/rubs_pastes_marinades_and_brines/zen_of_brines.html) besloten om de brisket in te spuiten met een keltische zout oplossing (1 deel zout, 6 delen water) en daarna ingewreven met keltisch zout. Morgenochtend vlees droog deppen en daarna insmeren met olijfolie en vervolgens inwrijven met een mengsel van BBQ guru rub en wat aanvullende specerijen. Als rookhout ga ik whiskey hout snippers gebruiken (geweekt in water). Tijdens het roken het vlees om de 30 min besprooien met appelsap. De druipbak vul ik met water.

Brisket ingespoten met Keltisch zout oplossing

Ingewreven met zout en afgedekt weggezet in de koelkast

Een beetje van BBQ Guru en een beetje van mezelf


Brisket in de rub gezet

En hij ligt erop
kern rooster
09.00 17 126 rookhout
09.30 34 121 rookhout - appelsap
10.00 45 125 appelsap
10.30 53 121 rookhout - appelsap
11.00 59 118 appelsap
11.30 63 120 appelsap
12.00 66 118 appelsap
12.30 67 118 appelsap - direct vuur om onderzijde "krokant" te krijgen
13.00 69 120 appelsap - nog steeds direct
13.10 71 120 ingepakt in bakpapier en alufollie
13.30 77 118
14.00 79 120
14.30 84 120
15.00 87 120
15.30 90 118
15.40 91 Brisket ingepakt in 2 handdoeken en vervolgens in "koeltas" gestopt.
18.00 uitgepakt en in potlood dikke plakken gesneden.
Nu weet ik niet hoe Brisket hoort te smaken maar dit vonden we zo ongelofelijk lekker, dat gaan we vaker klaar maken. En, het is minder "moeilijk" als dat ik dacht.
Het vlees was naar ons inziens heerlijk mals. Bij het uitpakken zat er zeker 1 soepkom aan vleessappen in het bakpapier/alu. dit heb ik over het vlees heen gegoten nadat het op het bordje lag.
Als bijgerecht de zoete, gerookte witte bonen (van Steven) van Steven gegeten, ook dat is een blijvertje. Heerlijk die witte bonen met zoute van de bacon en het zoetige van de stroop. Op de bonen nog wat fijn gesneden bieslook en rode peper gestrooid e wat kruiels van uitbakken ontbijtspek.
Yoghurt, augurk sap, olie, augurk, 3 soorten basilicum (citrine, thaise en gewone), munt, augurk en kappertjes met staafmixer fijn gemalen en vermengd met rucola. We wederom een heerlijk maal van de Q gegeten.

na 1 uur op de Q

De hele buurt geniet mee

even boven direct laag vuur

Bij 71 gr ingepakt in bakpapier en alufolie

Ingredi?nten voor de zoete gerookte witte bonen van Steven

Daar istie dan. Ruikt heerlijk en heel veel vleessappen

Voor mijn gevoel ziet hij er goed uit

Bordje opmaken met brisket en de witte bonen. De bloeiende bieslook mag "on top".

Het was een heerlijke maaltijd
Bedankt weer voor het kijken....
