BasBQ
Beef en Steak

Mijn eerste keer Haxe /eisbein

 
 

Jackass123

Kooltjesharker
Berichten
168
Gisteren terug uit Hongarije een eisbein meegenomen, maar liefst 1,6kg voor de prijs van ca 5 euro
IMG_1411_zps092219b7.jpg


De bedoeling is om hem tot zaterdag in een Brine te laten pekelen, zaterdag drogen, en dan zondag de rookkast in.
Daarna nog even op een hoge temperatuur de zwoerd krocant maken

Brine gemaakt volgens onderstaand recept, waar ik en kleine wijziging in gemaakt heb, gewoon omdat ik niet alles in huis had.
De pekel:  4,5 liter gewoon drinkwater
                  1 cup gehakte (rode) ui
                  5 laurierblaadjes
                  8 knoflookteentjes in blokjes
                  1  "    "    paprikapoeder
                  2  "    "    zwarte gemalen peper
                  1  "    "    thijm
                  1  "    "    rozemarijn
                  1        "    Chili poeder
                  1/2 cup bruine suiker
                  200 gram  keukenzout
                  150 gram colorosozout
                 
De Brine:
IMG_1409_zps05feecb6.jpg


Gelukkig laten de Hongaren er nog een stukje vlees aan zitten:
IMG_1413_zps9e5fbc62.jpg


Het hele ding:
IMG_1417_zpseba76c70.jpg


Ingekerft zodat de pekel er goed ik kan trekken:
IMG_1419_zpsd8a91ba3.jpg


Als iemand nog tips voor me heeft, wat voor kruiden erop ???
 
Dat kan nooit heel vies worden ;)
 
Interessant!! ik ga volgen!! ;)
 
Ben benieuwd. Zie ik het nu goed zitten de haren er nog op?
 
Heb ooit, wel meer dan 20 jaar geleden een keer Eisbein gegeten op vakantie in Duitsland....
Was blijkbaar toch wel erg lekker dat ik dat nu nog weet!!!
 
Heb je de pekel opgekookt? Wordt vast lekker. Wat ga je er bij eten. In Duitsland en Oostenrijk komt er zuurkool bij, wat doen de Hongaren?

Suc6
 
Ik heb dit een keer in Straatsburg gegeten, was best wel verrassend goed.
 
Ken het niet, maar zal vast wel smaken.  :)
 
Het vervolg:
Zaterdagmorgen uit de Brine gehaalt, 5 minuten afgespoeld onder stromend water en daarna weer in de pan, dit keer met schoon water.
Om 13:00 uur in de rookkast gedaan, temperatuur op 120?C en om 19:30 uur eruitgehaald. Kerntemperatuur was 83?C
IMG_1450_zps285cb71b.jpg


Vlees was nog erg stug, dus had verdere behandeling nodig.
Maandagavond om 18:00 uur in een ovenschaal, met bier, afgedekt met aluminiumfolie op de gasser gezet, temperatuur 140?C.
Om 23:00 uur uit de gasser gehaald, kerntemperatuur wederom 83?C
IMG_1452_zps185b6fee.jpg


Net het vlees van de poot verwijderd, vlees was uiteraard weer koud.
IMG_1453_zps51e6c4a1.jpg

IMG_1454_zps55f693ba.jpg


Terug in het overblijfsel van bier en vet, en opgewarmd in de oven.
Conclusie: Heerlijk stukje vlees, niet droog, alleen had wat langer in de Brine gemogen, er zaten wat grauwe stukjes tussen.
 
Nee, Camiel, BBQ saus was niet nodig, was lekker in zijn eigen braadvet met bier.
Ik heb er nog aan gedacht het bier voor Jack Daniels te vervangen :)
 
In JD zou je een mooier stukje vlees moeten stoven, binnenkort maar een keertje naar Adje
 
Leuk project geworden!
 
Terug
Bovenaan Onderaan