En toen was het eindelijk zover.... Mijn eerste echte ervaring met indirect barbecueën!
Vorige week bij Welkoop kokosbriketten gehaald (@noskos had wel gelijk, ze roken best nog wel, maar voor een beginner zoals ik een uitstekende keus), maar het weer zat daarna wat tegen...
Vandaag echter niet! Gisteravond nog wat filmpjes opgezocht en bekeken en vanmorgen wat receptjes voor een rub. Een eenvoudige rub gemaakt met paprikapoeder, knoflookpoeder, gedroogde kruiden als salie, tijm en rozemarijn en wat peper en zout.
Eenvoudige supermarktscharrelkip gekocht (gaat het mis, dan valt de schade mee) en aan de slag! Kip ingesmeerd met olijfolie en toen de rub eroverheen. En daarna 2 uurtjes de koelkast nog even in.
Het Moment Supreme! Barbecue aansteken... Snelstarter gevuld en lekker laten opwarmen. Ondertussen wat paprika's en courgettes gesneden en met aarappelpartjes in een schaal gedaan (had gelezen, dat dit mooi op hetzelfde moment in de barbecue kon).
Kolen verdeeld over 2 kanten (midden vrij gehouden), thermometer geplaatst en even wachten. Eeeeuuuuuuhhhhh..... 215 graden en oplopend
Daar gaat iets niet goed.... Ventilatiegaten half dicht, deksel er even af en nog steeds.... Kooltjes eraf gehaald, gaten onder maar helemaal dicht en hopen... Na een paar keer de deksel eraf bleef eindelijk de temperatuur tussen 160 en 170 graden. Kip en groentes en aardappeltjes gehaald en plaatsen. Hmmm... Thermometer in de weg, verplaatsen en toch weer verplaatsen en weet en weer en ja! Eindelijk alles staat en de kip voorzien van 2 meters. Voor een eerste keer kan je niet voorzichtig genoeg zijn.
Na wat hangen en wurgen ook de deksel van mijn oude Weber 57cm dicht gekregen en dan maar wachten.... Ventilatiegaten open gezet en de temperatuur bleef mooi tussen de 160 en 170 graden. Na een uurtje/5 kwartier was het zover! 74 graden in de borst en ook de aardappeltjes waren mooi gaar.
Groentes en aardappeltjes of even laten staan terwijl we de poten en vlees van de kip hebben gesneden. Borden opscheppen en aan tafel!!
De kids vonden het heerlijk, maar de filetjes waren iets te droog (was hun enige klacht en daar hadden ze ook wel gelijk in). De rest van de kip was heerlijk mals en voor herhaling zeker vatbaar!
Op naar de volgende uitdaging!
Vorige week bij Welkoop kokosbriketten gehaald (@noskos had wel gelijk, ze roken best nog wel, maar voor een beginner zoals ik een uitstekende keus), maar het weer zat daarna wat tegen...
Vandaag echter niet! Gisteravond nog wat filmpjes opgezocht en bekeken en vanmorgen wat receptjes voor een rub. Een eenvoudige rub gemaakt met paprikapoeder, knoflookpoeder, gedroogde kruiden als salie, tijm en rozemarijn en wat peper en zout.
Eenvoudige supermarktscharrelkip gekocht (gaat het mis, dan valt de schade mee) en aan de slag! Kip ingesmeerd met olijfolie en toen de rub eroverheen. En daarna 2 uurtjes de koelkast nog even in.
Het Moment Supreme! Barbecue aansteken... Snelstarter gevuld en lekker laten opwarmen. Ondertussen wat paprika's en courgettes gesneden en met aarappelpartjes in een schaal gedaan (had gelezen, dat dit mooi op hetzelfde moment in de barbecue kon).
Kolen verdeeld over 2 kanten (midden vrij gehouden), thermometer geplaatst en even wachten. Eeeeuuuuuuhhhhh..... 215 graden en oplopend

Na wat hangen en wurgen ook de deksel van mijn oude Weber 57cm dicht gekregen en dan maar wachten.... Ventilatiegaten open gezet en de temperatuur bleef mooi tussen de 160 en 170 graden. Na een uurtje/5 kwartier was het zover! 74 graden in de borst en ook de aardappeltjes waren mooi gaar.
Groentes en aardappeltjes of even laten staan terwijl we de poten en vlees van de kip hebben gesneden. Borden opscheppen en aan tafel!!
De kids vonden het heerlijk, maar de filetjes waren iets te droog (was hun enige klacht en daar hadden ze ook wel gelijk in). De rest van de kip was heerlijk mals en voor herhaling zeker vatbaar!
Op naar de volgende uitdaging!