Voor kerst proberen we altijd iets bijzonders voor te schotelen, dus dit jaar besloten om een middel (middenstuk van het varken) te bestellen bij de plaatselijke slager. Een mooie uitleg over een middel kun je vinden op YouTube door GertJan Kiers (
).
Een mooi stuk vlees bestaand uit de Rib en de buik, en je kunt zelfs de haas nog mooi zien zitten. Moest het stuk wel proportioneren, want zelfs voor de primo was het stuk te groot. Hiervoor nog snel even een uitbeenmes bij vuur en rook besteld.
Van het ribstuk een rack of porc uitgesneden met de beentjes voor een deel vrijgemaakt. De Dunne strook vlees (deel van de spareribs met wat spek) bewaard en deze sous vide voor 24 uur gegaard in vacuüm zak met zout peper kervel dragon en peterselie.
De buikspek in stukjes gesneden en deze gemarineerd in een marinade van ketjap mosterd bruine basterdsuiker zout knoflook en gerookte paprika poeder en indirect gegaard op 120 graden.
Dit samen met de sous vide gegaarde variant geserveerd als klein voorgerecht
Voor het hoofdgerecht het ribstuk ingesmeerd met een mengsel van geroosterd witbrood, peterselie olijfolie zout en peper. Het haas stuk ook intact gelaten met de varkenshaas er nog aan en hiervoor een run gemaakt van zout peper Marjolein oregano dragon en knoflook.
Indirect op 160 graden garen tot kern temperatuur van 63 graden. Schat dat dit ongeveer 2-2:30 duurde. Eind resultaat was geweldig, heerlijk sappig met delen van de spek, de rib en de haas. Zelfs het haas stuk was sappig.
Uiteindelijk geserveerd met simpele bijgerechten; zelfgemaakte rösti en tomaat champignon knoflook uit de oven. Had de dag ervoor ook nog een cranberry saus gemaakt (sinaasappel sap, cranberry en suiker) die er prima bij past.
Geserveerd met een Dusky Sound Sauvignon Blanc. Al met al weer een mooi kerst diner en voor herhaling vatbaar.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Een mooi stuk vlees bestaand uit de Rib en de buik, en je kunt zelfs de haas nog mooi zien zitten. Moest het stuk wel proportioneren, want zelfs voor de primo was het stuk te groot. Hiervoor nog snel even een uitbeenmes bij vuur en rook besteld.

Van het ribstuk een rack of porc uitgesneden met de beentjes voor een deel vrijgemaakt. De Dunne strook vlees (deel van de spareribs met wat spek) bewaard en deze sous vide voor 24 uur gegaard in vacuüm zak met zout peper kervel dragon en peterselie.


De buikspek in stukjes gesneden en deze gemarineerd in een marinade van ketjap mosterd bruine basterdsuiker zout knoflook en gerookte paprika poeder en indirect gegaard op 120 graden.

Dit samen met de sous vide gegaarde variant geserveerd als klein voorgerecht

Voor het hoofdgerecht het ribstuk ingesmeerd met een mengsel van geroosterd witbrood, peterselie olijfolie zout en peper. Het haas stuk ook intact gelaten met de varkenshaas er nog aan en hiervoor een run gemaakt van zout peper Marjolein oregano dragon en knoflook.
Indirect op 160 graden garen tot kern temperatuur van 63 graden. Schat dat dit ongeveer 2-2:30 duurde. Eind resultaat was geweldig, heerlijk sappig met delen van de spek, de rib en de haas. Zelfs het haas stuk was sappig.



Uiteindelijk geserveerd met simpele bijgerechten; zelfgemaakte rösti en tomaat champignon knoflook uit de oven. Had de dag ervoor ook nog een cranberry saus gemaakt (sinaasappel sap, cranberry en suiker) die er prima bij past.

Geserveerd met een Dusky Sound Sauvignon Blanc. Al met al weer een mooi kerst diner en voor herhaling vatbaar.
Sent from my iPhone using Tapatalk