BasBQ
Beef en Steak

Middel als basis voor Kerst diner

 
 
 

dr3s

Vuurmaker
Berichten
54
Voor kerst proberen we altijd iets bijzonders voor te schotelen, dus dit jaar besloten om een middel (middenstuk van het varken) te bestellen bij de plaatselijke slager. Een mooie uitleg over een middel kun je vinden op YouTube door GertJan Kiers (
).

150dae68d80895485c70a5fb3c64b02e.jpg




Een mooi stuk vlees bestaand uit de Rib en de buik, en je kunt zelfs de haas nog mooi zien zitten. Moest het stuk wel proportioneren, want zelfs voor de primo was het stuk te groot. Hiervoor nog snel even een uitbeenmes bij vuur en rook besteld.
022bd5ee843715ae59ade6bf4f38782a.jpg


Van het ribstuk een rack of porc uitgesneden met de beentjes voor een deel vrijgemaakt. De Dunne strook vlees (deel van de spareribs met wat spek) bewaard en deze sous vide voor 24 uur gegaard in vacuüm zak met zout peper kervel dragon en peterselie.
386e4daacd0c3d68ada8d5be5df94f5a.jpg

3c40d2473c924669d1e827b71a54c625.jpg


De buikspek in stukjes gesneden en deze gemarineerd in een marinade van ketjap mosterd bruine basterdsuiker zout knoflook en gerookte paprika poeder en indirect gegaard op 120 graden.
6e3a2a9900b1d42b8eb431c9fc986cfd.jpg


Dit samen met de sous vide gegaarde variant geserveerd als klein voorgerecht
68c8feb99688f126d67a66199246b0dc.jpg


Voor het hoofdgerecht het ribstuk ingesmeerd met een mengsel van geroosterd witbrood, peterselie olijfolie zout en peper. Het haas stuk ook intact gelaten met de varkenshaas er nog aan en hiervoor een run gemaakt van zout peper Marjolein oregano dragon en knoflook.
Indirect op 160 graden garen tot kern temperatuur van 63 graden. Schat dat dit ongeveer 2-2:30 duurde. Eind resultaat was geweldig, heerlijk sappig met delen van de spek, de rib en de haas. Zelfs het haas stuk was sappig.
b7ea5bde54ff1319a94a20d91a03b328.jpg

564fcc94549134e04b957f48f060767a.jpg

96afe4df143ec5407d9c5a1605afb11e.jpg


Uiteindelijk geserveerd met simpele bijgerechten; zelfgemaakte rösti en tomaat champignon knoflook uit de oven. Had de dag ervoor ook nog een cranberry saus gemaakt (sinaasappel sap, cranberry en suiker) die er prima bij past.

157dd1a3847031369926ead0d84c507f.jpg


Geserveerd met een Dusky Sound Sauvignon Blanc. Al met al weer een mooi kerst diner en voor herhaling vatbaar.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Mooi stuk vlees en dito bereiding!
Ziet er erg goed uit.
 
Dat ziet er uit als een mooie kerst maaltijd. Leuk om ook zelf zo de stukken uit te snijden.
 
Prachtig zeg, zo’n mooi stuk vlees. Mooie bereiding…
 
Restaurant waardig 👌👍🏻
 
Hele mooie bijdrage! Lekker weer eens wat anders dan de standaard cuts 🤩
 
Ziet er prachtig uit, ik heb in 2011 mogen aanschouwen hoe Gert Jan Kiers een Half varken uitbeende in de buitenlucht tijdens een voorjaars BBQ bijeenkomst, echt een gepassioneerd vakman.
Dit is echter geen recept en verplaats ik derhalve naar het onderdeel High & Fast.
 
Mooie plaatjes! Dat zal gesmaakt hebben! 😋
 
Dat ziet er professioneel uit. En lekker. Je zou bijna zeggen dat je een slager bent😄

Mooie foto's
 
Mooi hoor, gaaf om zelf zo aan de slag te gaan met dat mega stuk vlees.
 
Dat bijzondere voorschotelen is gelukt zo te zien
 
Bliksem dat is knap werk zeg! Dit durf ik niet aan. Mooi dat je dit zo doet.
 
Je hebt je flink uitgesloofd dit jaar! Wat een feestmaal is dit geworden.
 
Heel mooi gerecht zo. Lekkere plaatjes ook. Dat moet smullen geweest zijn top
 
Fantastisch mooi avontuur Chef Dr3s! Heel erg bedankt voor het delen, prachtige reportage.
 
Terug
Bovenaan Onderaan