Ik lurk nogal wat op dit forum en vraag me al een tijdje af waarom (bijna) iedereen pas zijn vlees erop gooit als de bbq de gewenste temperatuur bereikt is. Mijn methode is aansteken met een looftlighter, bbq opbouwen (rookhout, deflector, waterpan, rooster etc) en dan gelijk het vlees erop. Ik knijp de schuiven dan ook gelijk al enigszins zodat het zeker een half uur (maar vaak ook langer dan een uur) duurt voordat de bbq op 105-115 zit.
Naast dat dit gewoon lekker makkelijk is heeft het mijns inziens ook nog een voordeel, het vlees krijgt namelijk niet ineens een klap van de hitte en ook extra tijd om de rooksmaak op te nemen. Geen idee of dit daadwerkelijk een voordeel heeft bij de sappigheid van bijvoorbeeld een PP maar sinds ik het zo doe heb ik altijd een perfect resultaat. Lijkt gewoon een beetje op het omgekeerde van het vlees laten rusten, grote temperatuurverschillen zorgen immers voor samentrekkende spieren. Op deze manier is is het vlees al 10-20 graden opgewarmd tegen de tijd dat de werktemperatuur bereikt wordt overigens.
Enige wat ik als nadeel zou kunnen verzinnen is wellicht hygiene, maar daar maak ik me persoonlijk niet zoveel zorgen over als het vlees er nog uren en uren op licht met temperaturen boven de 100 graden.
Naast dat dit gewoon lekker makkelijk is heeft het mijns inziens ook nog een voordeel, het vlees krijgt namelijk niet ineens een klap van de hitte en ook extra tijd om de rooksmaak op te nemen. Geen idee of dit daadwerkelijk een voordeel heeft bij de sappigheid van bijvoorbeeld een PP maar sinds ik het zo doe heb ik altijd een perfect resultaat. Lijkt gewoon een beetje op het omgekeerde van het vlees laten rusten, grote temperatuurverschillen zorgen immers voor samentrekkende spieren. Op deze manier is is het vlees al 10-20 graden opgewarmd tegen de tijd dat de werktemperatuur bereikt wordt overigens.
Enige wat ik als nadeel zou kunnen verzinnen is wellicht hygiene, maar daar maak ik me persoonlijk niet zoveel zorgen over als het vlees er nog uren en uren op licht met temperaturen boven de 100 graden.