F
floriske
Gast
Dit topic gaat over mijn 2e low & slow avontuur: Buikspek. Dit heeft me wat vragen en aanrommelen gekost, maar het resultaat mocht er zijn. Ik heb deze openingspost voor het gemak even aangepast met het gehele verloop van de bereiding er in.
Allereerst bij de slager 2,2Kg buikspek gehaald in 2 stukken
Deze heb ik bereid in 2 varianten:
5 spices: Klik hier voor het uiteindelijke recept
Zeeuws: Klik hier voor het uiteindelijke recept
Ik had zo mijn twijfels over de 5 spices marinade, maar ik heb me er toch maar aan gewaagd, even van de marinade "genipt" en de smaak viel me niet tegen (lekker pittig t.o.v wat de geur deed vermoeden).
Die van het zeeuws spek vond ik op gevoel niet zout genoeg dus daar heb ik wat (nitriet)zout aan toegevoegd (ca. 20gr zout op ruim 300gr marinade, dit is in het recept ook al aangepast).
Vervolgens 4,5 dag in de marinade.
Daarna de spekkies uit de zak gehaald, gespoeld en in de koelkast gelegd om nog ca 24 uur te drogen:
De opstelling, dit keer ipv de minion methode een soort snake geprobeerd met hickory.
Hiermee heb ik het geheel de eerste 2 uur onder de 100 graden weten te houden. Daarna zakte de temperatuur op de pit thermometer ineens in, dus de schuif wat verder open gezet. De pit temperatuur steeg echter niet echt terwijl de thermometer in de deksel wel opliep. Toen ik onder de deksel keek werd duidelijk waarom: de pit probe lag tegen het spek aan :blush: op dat moment waren alle briketten al volop aan, met minimaal lucht geven kreeg ik de temperatuur weer net onder de 150 graden maar lager helaas niet meer.
Tussentijds 1 keer gekeerd:
Bij 65 graden kernthemperatuur gelakt met ingekookte marinade met honing (nieuwe marinade gemaakt, dus zonder nitrietzout) en hierna door laten garen tot 70 graden:
Het eindresultaat op de dag zelf (5 spices aangesneden op verzoek van de gasten en warm geserveerd):
En een dag later (met mijn niet al te beste mes <- ik weet al een vaderdagcadeautje
) alles zo dun als ik kon gesneden
Restant 5 spices:
Zeeuws:
En een deel gevacumeerd voor in de vriezer:
Uiteraard de Zeeuwse variant de 2e dag ook geproefd (koud) en deze is veel meer naar mijn smaak dan de 5 spices, erg lekker!
Sowieso moet ik zeggen dat ik het spek koud lekkerder vond dan warm van de Q.
Op naar de volgende ronde ...
Allereerst bij de slager 2,2Kg buikspek gehaald in 2 stukken

Deze heb ik bereid in 2 varianten:
5 spices: Klik hier voor het uiteindelijke recept
Zeeuws: Klik hier voor het uiteindelijke recept
Ik had zo mijn twijfels over de 5 spices marinade, maar ik heb me er toch maar aan gewaagd, even van de marinade "genipt" en de smaak viel me niet tegen (lekker pittig t.o.v wat de geur deed vermoeden).
Die van het zeeuws spek vond ik op gevoel niet zout genoeg dus daar heb ik wat (nitriet)zout aan toegevoegd (ca. 20gr zout op ruim 300gr marinade, dit is in het recept ook al aangepast).


Vervolgens 4,5 dag in de marinade.
Daarna de spekkies uit de zak gehaald, gespoeld en in de koelkast gelegd om nog ca 24 uur te drogen:

De opstelling, dit keer ipv de minion methode een soort snake geprobeerd met hickory.
Hiermee heb ik het geheel de eerste 2 uur onder de 100 graden weten te houden. Daarna zakte de temperatuur op de pit thermometer ineens in, dus de schuif wat verder open gezet. De pit temperatuur steeg echter niet echt terwijl de thermometer in de deksel wel opliep. Toen ik onder de deksel keek werd duidelijk waarom: de pit probe lag tegen het spek aan :blush: op dat moment waren alle briketten al volop aan, met minimaal lucht geven kreeg ik de temperatuur weer net onder de 150 graden maar lager helaas niet meer.



Tussentijds 1 keer gekeerd:

Bij 65 graden kernthemperatuur gelakt met ingekookte marinade met honing (nieuwe marinade gemaakt, dus zonder nitrietzout) en hierna door laten garen tot 70 graden:

Het eindresultaat op de dag zelf (5 spices aangesneden op verzoek van de gasten en warm geserveerd):


En een dag later (met mijn niet al te beste mes <- ik weet al een vaderdagcadeautje

Restant 5 spices:

Zeeuws:


En een deel gevacumeerd voor in de vriezer:

Uiteraard de Zeeuwse variant de 2e dag ook geproefd (koud) en deze is veel meer naar mijn smaak dan de 5 spices, erg lekker!
Sowieso moet ik zeggen dat ik het spek koud lekkerder vond dan warm van de Q.
Op naar de volgende ronde ...