Beef en Steak

leuke "wanna-have": Himalayan Salt Plate !

 
 
 
 

RedFox

Gerijpt
Berichten
3.153
Ik heb zojuist een leuke "wanna-have" uitgepakt die ik binnenkort ga testen: een Himalayan Salt Plate.  (afmeting ca 20,3cm x 30,5cm x 3,8cm)
Ik vind het zodanig grappig dat ik het toch even onder de aandacht wil brengen, ook al is er maar een klein raakvlak met BBQ-en.
Dit honderden miljoenen jaren oude stukje zout plaat, afkomstig uit het Himalaya gebergte kan op een leuke manier worden ingezet in combinatie met de BBQ.
Op het rooster van je Q via indirecte hitte in ca 30-45 minuten naar een temperatuur brengen van 300 F- 400F (180C-200C), en daarna klaar om op te koken!
(opwarmen kan ook in de over of boven een gasvlam, mits geleidelijk)
Daarna danwel koken terwijl de zoutplaat op bijvoorbeeld de Q blijft liggen, danwel de zoutplaat met behulp van het ge-emailleerde rekje op tafel plaatsen en daar gaan koken.
De plaat behoudt zijn hitte voor geruime tijd.
Naast verwarmen is de zoutplaat doordat hij van nature heel veel vocht bevat ook uitstekend geschikt om in de diepvries zodanig gekoeld te worden dat je hem kunt inzetten als een heel mooi "presentatie blad" voor gekoelde producten, bijvoorbeeld kaas, sushi, tonijn tartaar, beef carpaccio.
De zoutplaat geeft een subtiele smaak aan zowel hetgeen je kookt of hetgeen je er gekoeld op serveert.
Volgens de flyer die erbij zit gaat deze steen niet oneindig mee, maar al in gebruik langzaam maar zeker opraken en zelfs uit elkaar vallen op een bepaald moment.
De "restanten" zijn dan echter nog steeds te gebruiken door deze te malen en in te zetten als zout bij onze BBQ gerechten, ditmaal dus geen landzout, geen zeezout, maar "bergzout"
Het Himalaya zout is van nature antimicrobial en schoonmaken geschiedt alleen door reinigen met warm water, wat borstelen en daarna droog deppen en 24u aan de lucht laten drogen alvorens volgende gebruik.
Mogelijk kennen een aantal leden deze plaat al, voor de overigen hierbij dan ook nog een paar foto's en wat leuke links.
Onderaan dan nog een youtube filmpje.


http://theitaliandishblog.com/imported-20090913150324/2010/9/4/cooking-on-a-himalayan-salt-plate.html
http://www.saltnews.com/cooking-with-himalayan-salt-plates-blocks-bricks-platters/

voor het uitpakken:
saltplate1_zpsd2c0aa9e.jpg


na het uitpakken
saltplate2_zps84988421.jpg



en weer een foto op het granieten aanrecht van RedFox
saltplate_zps96468bf1.jpg


Using Your Himalayan Salt Blocks For Cooking On The Grill
 
Ik kende hem al. Zie hem links en rechts op verschillende blogs langskomen. Ben benieuwd naar je ervaringen.
 
ze verzinnen ook iedere keer weer iets nieuws.. veel plezier en ik ben benieuwd naar je ervaringen.. ook benieuwd hoelang zoiets mee gaat
 
Grappig, ik ben benieuwd. Als je er dus aan tafel op kookt, is het dan een soort steengrillen ?
 
Mooi materiaal!

Ben ook benieuwd naar de ervaringen.
 
Dominique zei:
Grappig, ik ben benieuwd. Als je er dus aan tafel op kookt, is het dan een soort steengrillen ?
Ja inderdaad Dominique, zo is het mij verteld!
We gaan het gewoon testen.....
Het verschil met steengrillen is dat een steengrill "neutraal" resp. geen smaak afgeeft van zichzelf, deze Himalayan Salt Plate "seasoned" de producten die erop liggen.
Ik wilde het gewoon eens proberen en gaan melden wat mijn bevindingen zullen gaan zijn.
Tini (maatje bloemenboer die je je nog wel zult herinneren van de Nootdorp Meating) kwam er mee op de proppen. Hij had 3 setjes en ik heb eentje blind overgenomen.
to be continued at due time  ;)
 
Leuke aanschaf Geert

RedFox zei:
Dominique zei:
Grappig, ik ben benieuwd. Als je er dus aan tafel op kookt, is het dan een soort steengrillen ?
Tini (maatje bloemenboer die je je nog wel zult herinneren van de Nootdorp Meating) kwam er mee op de proppen. Hij had 3 setjes en ik heb eentje blind overgenomen.
Hoe verrassend ;D
 
alvon zei:
ze verzinnen ook iedere keer weer iets nieuws.. veel plezier en ik ben benieuwd naar je ervaringen.. ook benieuwd hoelang zoiets mee gaat

::Dit honderden miljoenen jaren oude stukje zout plaat, afkomstig uit het Himalaya gebergte::

Zo nieuw is dit niet!! :P :P :P :P
 
altijd leuk om uit te proberen  :)
 
Leuk om te proberen.
 
Ik vind alleen de kleur al schitterend, mooie grill "plaat" Geert
 
Boldeagle zei:
Ik vind alleen de kleur al schitterend, mooie grill "plaat" Geert
+1 alleen voor het show effect is dit al veel leuker dan een gewone steen.
Koken op een brok Haliet. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!
 
Ik zag ze al liggen bij oil en vinegar, ben zeer benieuwd naar je ervaringen!
 
Mooie plank alleen het woord Hymalaya is al mooi om te horen ben daar geweest met een trektocht.Ben benieuwd naar de werking ervan het is altijd leuk om nieuwe dingen te proberen we horen het wel een keer.Succes.
 
Ik zal de plaat vandaag ook inderdaad liggen bij oil & vinegar. De verkoper gaf aan dat het BBQen 3.0 was  =))


Verder dan dan komt er een smaakje aan kwam hij niet.


Zijn er hier ondertussen al ervaringen mee?
 
Redfox heeft er al een tijdje een volgens mij
 
Terug
Bovenaan Onderaan