BasBQ
Beef en Steak

Konijn uit de DO

 
 
 

Holkers

Pitmaster
Berichten
660
Als je denkt aan BBQ, dan denk je aan varken, koe en kip. Er zijn zoveel lekkere dingen te maken met vlees van die beesten, maar als je me in de midden van de nacht wakker wilt maken voor vlees, moet je konijn meenemen. Niets gaat boven het eten van een goed bereid konijn. Elk jaar met kerst maak ik konijn klaar in een mooie grote La Creuset ovalen pan en elk jaar tweek ik het recept een beetje bij. Het originele recept komt van mijn oma die het al decennia deed en, omdat ze onlangs is overleden en ik deze traditie voort zet, maakt het bereiden van een konijn net iets meer voor me.

Konijn op de Q is lastig. Het is droog, zuur vlees wat gewoon zachte en "natte" bereiding nodig heeft. Even snel aanzetten en dan verdrinken in drank en sudderen voor een uur of 3, 4. Maar omdat ik pas geleden een DO gekregen heb, leek het me tijd om een konijn op deze wijze te maken en dit met jullie te delen. Het topic is opgezet als recept, met jullie goedkeuren kan ik hem cross-posten in het DO recepten deel.


Genoeg gepraat, foto's!
2s9zjuq.jpg


Ingredi?nten:
1 konijn, in stukken (zonder organen, ik laat het hoofd altijd achterwege vanwege m'n kinderen). Kan ook met 2 grote poten als je niet graag een konijn ontleedt..
5 wortels
5, 6 plakken gerookt bacon (dik) gesneden in lardons of een grote hand vol lardons
1 teen knoflook
3 kruidnagel tenen
3 blaadjes laurier
een bosje tijm
2 takjes rozemarijn
Runderbouillon (1 tablet per liter. Dat is de helft van normaal, maar anders wordt het te zout)
2 flessen Westmalle Dubbel (1 voor het gerecht, 1 voor het wachten)
Azijn
5 aardappelen, normaal formaat
PEZO

Hak het konijn in stukken en laat deze minimaal een uur weken in water met 10% azijn. Daarna kort afspoelen en droog deppen.
In de tussentijd de lardons snijden, wortels schoonmaken en in stukken snijden en een teen knoflook fijn snijden.

10ekaxg.jpg

hv5lxy.jpg


Dan wat kolen aansteken (15) en neerleggen met koude kolen ernaast (dambord) en de DO erop zetten.
Dan eerst de bacon erin met de fijngesneden knoflook. Het spek gaat vet afgeven voor het konijn.
5yhmx0.jpg


Dan het spek eruit halen en het konijn (even zout en peper erop) erin
sxkboh.jpg


Even snel aanbraden en als er een bruine kleur op zit het spek er weer bij in doen gevolgd door een fles Westmalle dubbel
2cgkeog.jpg

vmsqc5.jpg


Gevolgd door de kruiden, wortels en runderbouillon totdat het vlees net onder staat (is ongeveer 600 mL in mijn geval)
25gx935.jpg


Deksel erop en pruttelen!
Even roeren om het uur, niet te hard aan het einde omdat het vlees dan aardig los komt te zitten
In het laatste uur nog de aardappelen in stukken erbij
21o0xhy.jpg


En dan, na 3 uur sudderen, het resultaat:
10wqfc1.jpg


Nu heb je 2 opties; vlees eruit, wat aangemaakte bloem erbij en indikken zodat je wortel/aardappel/spek mengsel los bij je konijn kan of alleen de wortel/aardappelen/spek eruit scheppen en ernaast of erop scheppen. Vandaag voor het laatste gekozen, maar optie 1 is ook heerlijk, meer voor de winter. Wat patatten erbij en je hebt een bord waarvoor ik toch dik 50 euro voor zou neerleggen bij een restaurant
2qdzds2.jpg


Bedankt voor het kijken en hopelijk heb ik mensen ge?nspireerd om ook eens een konijn op de Q te maken

 
Dat ziet er erg lekker uit. :)!
Denk je dat je dit recept ook voor een haasje kan gebruiken?

Grtz,  Hans.
 
Lekker. Dat ziet er heerlijk uit
 
Hmm, ziet er smakelijk uit!
Heb konijn eigenlijk nooit anders klaargemaakt dan een avond van te voren het vlees insmeren met mosterd, en dan gewoon bakken, en vond meer eigenlijk ook niet nodig. Maar deze wil ik toch wel eens proberen!
 
Heb weleens konijn gegeten en vond het niet speciaal genoeg.
Maar Deze bereiding klink lekker en ziet er ook heerlijk uit. 
 
Ik ben ook nog niet onder de indruk van konijnenvlees maar misschien kan dit recept het veranderen. Ik ga het proberen!
 
Top verslag komt op mijn to DO lijst.
 
Heerlijk recept , hier ook vaak gemaakt zowel in de pan als op de Q en de Crockpot.
Wat ook erg lekker is , een paar sneetjes ontbijtkoek verkruimelen in de saus.
 
dat ziet er heerlijk uit Maarten.

Zou hem graag terug zien bij de DO recepten  :)
 
@Hans, ik heb eigenlijk geen idee. Haas heeft een hele sterke smaak en ik weet niet zeker of dat met deze bereiding lekker is. Heb wel een poot in de vriezer liggen...

@Leo, gedaan ;)

@Allen, Dank!
 
Terug
Bovenaan Onderaan