BasBQ
Beef en Steak

Kip op 165 gr.C

 
 
 

Hans

BBQ Junkie
Berichten
5.554
Hallo mede Q ers.

Vanmiddag weer eens een kippetje gegrild.
Wat warmer dan dat ik het normaal altijd doe.
Meest hou ik de temperatuur op ?125 gr C maar nu wat warmer gedaan.
Netjes volgens de regels der kunst, injecteren en in de rub en olijf olie op z'n velletje.
Geen bierblikje o.i.d. in de houder.
Ik moet zeggen dat de smaak prima was maar het borstvlees was toch wat aan de droge kant, wel goed te eten hoor maar iets droger dan ik gewend ben.
Wellicht omdat er geen blikje in de houder zat dus een open gat aan de onderkant, mogelijk? ik weet het niet.
Ook is niet iedere kip hetzelfde natuurlijk.
Volgende keer nog eens anders proberen. :D

Oja, de plaatjes.

Rfrz8aNl.jpg


EQTDqBAl.jpg


0XJRMQ9l.jpg


Leuk dat jullie meekeken.
Grts
Hans.
 
Lekker hoor
 
Hoi Hans

Een blikje voegt niets meer toe aan je kip, dan alleen maar dat je hem redelijk goed rechtop kan houden.
(ja, het staat wel stoer natuurlijk, en daar is natuurlijk verder niets mis mee, dus gewoon doen als je dat fijn vind)

Ik leg mijn chickies al weer een tijdje inmiddels gewoon op het rooster op de rug, en gaar deze op om en nabij de 190?C, tot deze een kern heeft van zo'n 68?C-70?C in het diepste punt tussen de dij en de romp.(en dus niet op tijdsduur) (en ja, dit lijkt laag, echter gaart de kip na het van de barbecue afhalen nog altijd enige tijd door, en dat kan dan uiteindelijk best wel eens rond de 71?C-73?C eindigen.
Voor voedselveiligheid wordt naar mijn beleving voor kip 75?C aangehouden (en soms wordt zelfs 85?C genoemd), maar dat is leuk (en zeker dat laatste)................ voor als je in een bejaardenhuis woont, en dan is je kip niet meer te vr....n.

De hoge dome temperatuur heb je nodig wil je dat het velletje (lekkerste deel van de kip) lekker crispy wordt.
Ik nodig met enige regelmaal wel eens een collega uit (om mijn Foodporn chicken te proeven), en die zijn allen ontzettend verbaasd dat er zo'n sappig kippetje van een barbecue af kan komen.
Ik injecteer helemaal niks, en ook doe ik ze niet in een pekelbad trouwens.

37698931512_742b1faf70_n.jpg
37021525754_3881b86c30_n.jpg


Nu maak ik deze op een kamado, en daarbij komt er warmte rondom naar boven (en niet maar van 1 kant), en heeft naar mijn beleving een betere luchtcirculatie , dus ik weet niet welk effect dat heeft t.o.v. een Weber.
Maar goed, het is het proberen waard natuurlijk.  ;)

Ik zou zeggen, gewoon lekker verder blijven oefenen, en proberen hans  =P~

Mac
 
Dank voor je uitleg en tips, volgende keer eens wat proberen.
M.U.V. de kamado want die bezit ik niet. :D
 
Hallo Hans,

Ik heb de Weber Grill Academy gedaan bij Reitse Spanninga en daar werd de de kip gedaan op 220C en gaar in ruim een half uur. Doe ik nu thuis ook op hoge temperatuur en altijd prima. Theorie is hoe langer je grilled des te droger wordt het.

Ruud
 
RvdB zei:
Hallo Hans,

Ik heb de Weber Grill Academy gedaan bij Reitse Spanninga en daar werd de de kip gedaan op 220C en gaar in ruim een half uur. Doe ik nu thuis ook op hoge temperatuur en altijd prima. Theorie is hoe langer je grilled des te droger wordt het.

Ruud

Hoi Ruud.

Bedankt voor je reactie.
Ik ga hem zeker eens zo proberen.
Zo zie je maar weer dat iedereen zo'n beetje zijn eigen manier heeft om de lekkerste kip te grillen.
De een zegt L&S en de ander H&F en in alle bij de manieren zit een grond van waarheid.
Genoeg rede om eens lekker te gaan experimenteren.
Bij L&S krijg je waarschijnlijk niet zo'n mooi krokant velletje maar daar zijn we toch niet zo dol op.(als een van de weinigen denk ik  :D)

Misschien vind je dit wel een leuke tegenhanger van je snelle manier.

https://bbq-helden.nl/recepten/polo-cinquecento/

Grts,

Hans.
 
Steek eens een paar stukjes room- of kruidenboter van onderen onder het vel tot bovenaan de borst.
Bierblikje gebruik ik al jaren voor wat het gemaakt is; mijn biertje vasthouden.
Maak of spatchcock(tot 1500g). Openen en nacht in zip lock met citroensap, olijfolie, ui, knoflook, paprika poeder, gember en peper/chili. Minimaal zout!
Smeer ook goed onder vel. Deze op indirect voorgaren. En op hoog afwerken.
Of een grotere kip(>1500g) op mijn gietijzeren houder. Deze verwarmd ook van binnenuit. Bierblikje is een kroegstory. Meer niet.
Zit zelf ook liefst rond de 200C.
Op mijn volgende Q komt ook een rotisserie. Dat is eigenlijk de beste manier mijns inziens.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 
henri.wolbrink zei:
Steek eens een paar stukjes room- of kruidenboter van onderen onder het vel tot bovenaan de borst.
Bierblikje gebruik ik al jaren voor wat het gemaakt is; mijn biertje vasthouden.
Maak of spatchcock(tot 1500g). Openen en nacht in zip lock met citroensap, olijfolie, ui, knoflook, paprika poeder, gember en peper/chili. Minimaal zout!
Smeer ook goed onder vel. Deze op indirect voorgaren. En op hoog afwerken.
Of een grotere kip(>1500g) op mijn gietijzeren houder. Deze verwarmd ook van binnenuit. Bierblikje is een kroegstory. Meer niet.
Zit zelf ook liefst rond de 200C.
Op mijn volgende Q komt ook een rotisserie. Dat is eigenlijk de beste manier mijns inziens.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Weer een boel tips, dankjewel. :)
Even een vraagje, welke bbq gebruik je en als je de gietijzeren gevogelte standaard gebruikt doe je dat dan ook op  indirect vuur?
Ik ben ook van mening dat je met een draaispit de lekkerste kippen grilt, per slot doet de poelier dat ook en dat is toch de vakman. ;) denk ik dan maar.
Misschien komt het er nog eens van. ;)

Grts,  Hans.
 
Heel mooie standaard, gaat zo op m'n 47 cm helaas niet passen, jammer het lijkt me een prima oplossing.
Wil je nog even aangeven wat de dwars diameter en de hoogte van de steun met kip er op is ? ?
B.v.d.
 
Alle kippen hebben verschillende maten. En deze is ondertussen gesneuveld. Kip staat wel lager doordat houder in de GBS uitsparing valt. Heb even geen rolmaat bij de hand. Maar staat denk ik ook wel op Petromax site. CF30.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 
Hier trouwens resultaat van hogere temperaturen bij vleugels. Kip low&slow is goed voor pulled chicken. Maar skin wordt leer.
20b92fdd2d0f1a10a511c869b67f43f9.jpg


Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 
Ik gebruik altijd deze methode
https://www.bbq-nl.com/2007/05/beer-can-chicken.html
Zo past je kip altijd op de bbq en heb je je hitte rondom, en niet van 1 kant.
Dan heb je geen/ minder last van het feit dat de kip aan 1 kant warmer Is.

Ipv een blik stop ik er een citroen in die vooraf flink geprikt Is met een vork zodat het sap eruit kan.
 
henri.wolbrink zei:
Alle kippen hebben verschillende maten. En deze is ondertussen gesneuveld. Kip staat wel lager doordat houder in de GBS uitsparing valt. Heb even geen rolmaat bij de hand. Maar staat denk ik ook wel op Petromax site. CF30.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

O.K. kijk daar wel even.
 
Inderdaad een citroen er in... en wat vocht in de houder. Verder doe ik de kip altijd indirect op ongeveer 220 graden. Afhankelijk van de grootte (vaak net onder 1kg) is het in 35 minuten gaar en prima te doen. Volgens mij heeft iedereen wel zo zijn eigen techniek en ervaringen.
Grz.
 
Terug
Bovenaan Onderaan