- Berichten
- 162
Het bbq jaar van Cheflustikniet is hiermee afgesloten. Een mooie laatste run om eens te ontdekken hoe je zo'n kippetje op het spit bereidt. Mals van binnen, krokant van buiten, dat is het plan... En zowaar erg goed gelukt! Ik heb wat recepten zitten bekijken en uiteindelijk alles gecombineerd tot dit:
Ik heb ervoor gekozen er een waar feestje van te maken en op meerdere manieren smaak toe te voegen.
1. Onder de huid en in de buikholte. Met je vingers kun je voorzichtig de huid losmaken van het vlees en er allerlei lekkers tussen stoppen. (Voorzichtig! Bij mijn kippetje is de huid gescheurd). Ik heb wat knoflook, tijm, limoenrasp en limoensap door roomboter geslagen en die onderhuids ingesmeerd. De uitgeperste limoenstukjes en wat extra tijm heb ik in de buikholte gestopt.
2. Rub. Ik heb de kip ingerubd met een all purpose rub van Duketown Smokers. Deze had ik nog staan en bevatte eigenlijk alles wel waar ik naar op zoek was (paprika, grof zout, zoetje en een pepertje).
3. Glaze. Na drie kwartier draaien aan het spit, heb ik de kip ingesmeerd met een gestaafmixerd mengsel van mango, limoensap, honing en sciracca.
Ik heb een halve mand kolen gebruikt om een soort semi-directe hitte te creëren. Als je dat doet, zorg dan dat de kolen aan de voorkant liggen. Dan trekt de lucht er goed doorheen via je luchtroosters. Temperatuur rond de 180 graden gehouden en een chunk appelhout toegevoegd. Uiteindelijk heeft dat kippetje ruim anderhalf uur rondgedraaid om de kern op 72 graden te krijgen.
Vandaag de lekkerste stukjes uitgekozen en opgegeten met een salade. De rest geplukt (laatste foto) voor morgen.
Ik heb ervoor gekozen er een waar feestje van te maken en op meerdere manieren smaak toe te voegen.
1. Onder de huid en in de buikholte. Met je vingers kun je voorzichtig de huid losmaken van het vlees en er allerlei lekkers tussen stoppen. (Voorzichtig! Bij mijn kippetje is de huid gescheurd). Ik heb wat knoflook, tijm, limoenrasp en limoensap door roomboter geslagen en die onderhuids ingesmeerd. De uitgeperste limoenstukjes en wat extra tijm heb ik in de buikholte gestopt.
2. Rub. Ik heb de kip ingerubd met een all purpose rub van Duketown Smokers. Deze had ik nog staan en bevatte eigenlijk alles wel waar ik naar op zoek was (paprika, grof zout, zoetje en een pepertje).
3. Glaze. Na drie kwartier draaien aan het spit, heb ik de kip ingesmeerd met een gestaafmixerd mengsel van mango, limoensap, honing en sciracca.
Ik heb een halve mand kolen gebruikt om een soort semi-directe hitte te creëren. Als je dat doet, zorg dan dat de kolen aan de voorkant liggen. Dan trekt de lucht er goed doorheen via je luchtroosters. Temperatuur rond de 180 graden gehouden en een chunk appelhout toegevoegd. Uiteindelijk heeft dat kippetje ruim anderhalf uur rondgedraaid om de kern op 72 graden te krijgen.
Vandaag de lekkerste stukjes uitgekozen en opgegeten met een salade. De rest geplukt (laatste foto) voor morgen.