- Berichten
- 20.447
Foto door Spiffs.
Dit is ??n van de recepten van de winter bbq cursus bij Reitse Spanninga 2009, restaurant 't Plein te Joure, Weber Grill Academy.
Kibbeling is het lekkerst van verse kabeljauw!
Koop bij de visboer de verse visen vraag naar het staartstuk.
Je kan de visboer vragen of hij het in reepjes wil snijden, maar dat kun je zelf ook doen.
Ingredi?nten voor 6 personen:
Kabeljauw:
o 300 gram kabeljauw
o Bloem om de vis door te halen
o Peper en zout
o 3 liter zonnebloem olie om in te frituren (57cm) Voor 47 cm 2 liter
Bierbeslag:
o 250 gram gezeefde bloem
o 3 dl bier
o 1 dl zonnebloem olie
o 1 eidooiers
o 4 eiwitten
o zout
Werkwijze:
o Maak van de gezeefde bloem en bier een glad papje, voeg de eidooier, olie en zout toe.
o Maak een beslagkom en de garde vetvrij met een ? citroen en zout. Met heet water afspoelen en uit laten lekken, niet afdrogen met een doek!
o Sla de eiwitten met een mixer stijf
o Spatel de eiwitten door het beslaf (niet met een garde) en het beslag is klaar voor gebruik.
o Je kan dit beslag rustig 3 a 4 uur laten staan. Na een dag is het niet luchtig meer.
Remoulade saus:
De lekkerste remoulade saus maak je van eigen gemaakte mayonaise!
Kopen kan altijd nog!
Mayonaise:
- 0.5 liter zonnebloemolie of goedkope gewone olijf olie (kamertemperatuur)
- 4 eidooiers
- 1 volle grote eetlepel mosterd
- 4 druppels Worcestersaus
- 4 volle grote eetlepel azijn
- Witte peper poeder (anders krijg je pitjes in de mayonaise)
- en zout uit de molen naar smaak
Bereidingswijze mayonaise:
o Doe eerst de eidooiers, mosterd, azijn, peper, zout en worcestersaus in een hoge mengbeker van de staafmixer.
o Giet de olie op de eidooiers en andere smaakmakers.
o Meng met de staafmixer de ingredi?nten als volgt door elkaar.
o Zet de staafmixer er in en haal de mixer langzaam omhoog. Meng alle ingredi?nten goed door elkaar.
o 15 seconden en je hebt fantastische mayonaise! Je koopt nooit weer een pot!!!
Ingredi?nten Remoulade saus:
- 0.75 liter mayonaise (bovenste recept
- 1 fijn gesnipperde ui (nooit in de keuken machine hakken dan wordt de ui bitter)
- 200 gram fijn gehakte augurk
- 200 gram kappertjes (bewaar ook voor garnering van de borden)
- 1 bosje fijn gehakte peterselie (bewaar ook voor de garnering van de borden)
- ? bosje fijngehakte kervel
- Peper en zout uit de molen
Werkwijze:
Meng alle ingredi?nten door de mayonaise en maak het op smak met peper en zout
Laat de remoulade saus minimaal 1 dag staan om alle smaken goed in te laten werken.
Tip: Bewaar een paar peterselie steeltjes om de aardappel peertjes te garneren.
Frituren in de wok:
Frituren in de Wok op 180?C in plantaardige olie.
Vul de briketten BBQ met 1 starters voor de 57 cm
of ? starter voor de 47 cm hete briketten.
Leg de briketten op een 'bult' in de BBQ. Zet de schuiven open.
Verwarm de zonnebloem olie op het vuur tot 150?C (gebruik de thermometer van de BBQ)
Doe de wok in de bbq en giet daarna gelijk voorzichtig de olie in de wok met een pollepel.
Laat de olie heet worden tot 180C
Klaar voor het frituren en blijven checken met de thermometer! (180?C)
Pas op!!Olie is altijd gevaarlijk met brandwonden e.d. pas op voor de kleintjes en na de frituur sessie de schuiven dicht en af laten koelen en de volgende dag pas de olie uit de wok halen.
Of gelijk olie uit de wok scheppen maar gelijk de schuiven onder de BBQ dicht.
Je kan er nooit voorzichtig genoeg mee omgaan!
Het is waarschijnlijk overbodig om te aan te geven maar toch!
Frituren in een wok kan niet in de regen!
Werkwijze:
o Haal de kabeljauw door de bloem en leg ze los van elkaar op een schaal.
o Maak de borden op in de keuken, het hart van de kropsla op het bord en besprenkelen met basisdressing. Strooi er nog wat kappertjes over en doe er een schep remoulade saus bij.
o Voor de garnering kan je gehakte peterselie op de randen strooien.
o Ga met de kabeljauw en het beslag naar buiten, check de temperatuur (180?C) en haal de vis door het luchtige beslag.
o Frituur de kibbeling in de wok goud bruin
o Uit laten lekken op een theedoek of keukenpapier
o Zouten en op de sla leggen.
Gelijk serveren
Lekker Ite!!