Beef en Steak

Kibbeling met krop sla en remoulade saus (wintercursus Reitse 2009).

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Frits
  • Startdatum Startdatum
 
 
 
 

Frits

Administrator
Forumleiding
Berichten
20.447
att5fbf0.jpg


Foto door Spiffs.

Dit is ??n van de recepten van de winter bbq cursus bij Reitse Spanninga 2009, restaurant 't Plein te Joure, Weber Grill Academy.


Kibbeling is het lekkerst van verse kabeljauw!
Koop bij de visboer de verse visen vraag naar het staartstuk.
Je kan de visboer vragen of hij het in reepjes wil snijden, maar dat kun je zelf ook doen.

Ingredi?nten voor 6 personen:

Kabeljauw:

o 300 gram kabeljauw
o Bloem om de vis door te halen
o Peper en zout
o 3 liter zonnebloem olie om in te frituren (57cm) Voor 47 cm 2 liter

Bierbeslag:

o 250 gram gezeefde bloem
o 3 dl bier
o 1 dl zonnebloem olie
o 1 eidooiers
o 4 eiwitten
o zout

Werkwijze:

o Maak van de gezeefde bloem en bier een glad papje, voeg de eidooier, olie en zout toe.
o Maak een beslagkom en de garde vetvrij met een ? citroen en zout. Met heet water afspoelen en uit laten lekken, niet afdrogen met een doek!
o Sla de eiwitten met een mixer stijf
o Spatel de eiwitten door het beslaf (niet met een garde) en het beslag is klaar voor gebruik.
o Je kan dit beslag rustig 3 a 4 uur laten staan. Na een dag is het niet luchtig meer.

Remoulade saus:

De lekkerste remoulade saus maak je van eigen gemaakte mayonaise!
Kopen kan altijd nog!

Mayonaise:

- 0.5 liter zonnebloemolie of goedkope gewone olijf olie (kamertemperatuur)
- 4 eidooiers
- 1 volle grote eetlepel mosterd
- 4 druppels Worcestersaus
- 4 volle grote eetlepel azijn
- Witte peper poeder (anders krijg je pitjes in de mayonaise)
- en zout uit de molen naar smaak

Bereidingswijze mayonaise:

o Doe eerst de eidooiers, mosterd, azijn, peper, zout en worcestersaus in een hoge mengbeker van de staafmixer.
o Giet de olie op de eidooiers en andere smaakmakers.
o Meng met de staafmixer de ingredi?nten als volgt door elkaar.
o Zet de staafmixer er in en haal de mixer langzaam omhoog. Meng alle ingredi?nten goed door elkaar.
o 15 seconden en je hebt fantastische mayonaise! Je koopt nooit weer een pot!!!

Ingredi?nten Remoulade saus:

- 0.75 liter mayonaise (bovenste recept
- 1 fijn gesnipperde ui (nooit in de keuken machine hakken dan wordt de ui bitter)
- 200 gram fijn gehakte augurk
- 200 gram kappertjes (bewaar ook voor garnering van de borden)
- 1 bosje fijn gehakte peterselie (bewaar ook voor de garnering van de borden)
- ? bosje fijngehakte kervel
- Peper en zout uit de molen

Werkwijze:

Meng alle ingredi?nten door de mayonaise en maak het op smak met peper en zout
Laat de remoulade saus minimaal 1 dag staan om alle smaken goed in te laten werken.

Tip: Bewaar een paar peterselie steeltjes om de aardappel peertjes te garneren.

Frituren in de wok:

Frituren in de Wok op 180?C in plantaardige olie.
Vul de briketten BBQ met 1 starters voor de 57 cm
of ? starter voor de  47 cm hete briketten.
Leg de briketten op een 'bult' in de BBQ. Zet de schuiven open.
Verwarm de zonnebloem olie op het vuur tot 150?C (gebruik de thermometer van de BBQ)
Doe de wok in de bbq en giet daarna gelijk voorzichtig de olie in de wok met een pollepel.
Laat de olie heet worden tot 180C
Klaar voor het frituren en blijven checken met de thermometer! (180?C)
Pas op!!Olie is altijd gevaarlijk met brandwonden e.d. pas op voor de kleintjes en na de frituur sessie de schuiven dicht en af laten koelen en de volgende dag pas de olie uit de wok halen.
Of gelijk olie uit de wok scheppen maar gelijk de schuiven onder de BBQ dicht.
Je kan er nooit voorzichtig genoeg mee omgaan!
Het is waarschijnlijk overbodig om te aan te geven maar toch!

Frituren in een wok kan niet in de regen!

Werkwijze:

o Haal de kabeljauw door de bloem en leg ze los van elkaar op een schaal.
o Maak de borden op in de keuken, het hart van de kropsla op het bord en besprenkelen met basisdressing. Strooi er nog wat kappertjes over en doe er een schep remoulade saus bij.
o Voor de garnering kan je gehakte peterselie op de randen strooien.
o Ga met de kabeljauw en het beslag naar buiten, check de temperatuur (180?C) en haal de vis door het luchtige beslag.
o Frituur de kibbeling in de wok goud bruin
o Uit laten lekken op een theedoek of keukenpapier
o Zouten en op de sla leggen.

Gelijk serveren

Lekker Ite!!
 
Kibbeling, heerlijk
Koop ik meestal kant en klaar maar ga dit zeker een keer proberen
Bedankt voor het recept Frits
 
officieel is kibbeling van kabeljauw. nu wordt het gemaakt van wijting  :( in huizen zeggen ze wijting is kattenvoer) :P  ja huizen is ook een vissersdorp vanouds he

ps Ben daar getogen en opgegroeid  :P
 
Waren kibbelingen officieel niet zelfs gemaakt van de wangetjes van de kabeljauw?!?
 
Ja Kibeling is van Kabeljauw wangen echt uit de kop vandaan gesneden
en vroeger had je ook kelen en lippen van de kabeljauw maar het uur loon is te duur daar om wordt er niet meer zo gesneden.
Maar de smaak van echte kabeljauw wangen is de aller lekerste kibbeling.
Wordt nog wel eens verkocht in IJmuiden als je maar weet waar.
En het wordt iedere beginende fileerder nog steeds geleerd.
Hier is een link naar het snijden van wangen.
http://www.visfileren.nl/index.php?Itemid=113
 
Geweldige link, Riona !
En waar in IJmuiden kan je nog kibbeling halen van de wang ? ? ?
 
De vishandel die het nog wel eens verkoopt heet de "Volendammer"en  iedereen in IJmuiden weet waar die is en als je er vaker komt en je vraagt er naar wordt er verteld die en die dag is het er en dan moet je er vroeg zijn en kan je een paar kilo kopen maar is meestal zo uit verkocht.
Maar wat een hoop mensen niet weten dat er ook wangen zijn van wolf en dat is ook een lekkere vis.
En dit is de winkel.
http://www.devolendammer.nl/
 
Terug
Bovenaan Onderaan