BasBQ
Beef en Steak

Ketjap manis, maar welke moet je kiezen?

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.775
20210728_133145.jpg

Er zijn heel veel merken ketjap manis of ook wel sweet soy sauce genoemd.
Als kind ben ik opgegroeid met de Indonesische keuken. Niet vreemd als je in den Haag bent geboren en boven Toko Toet op de Beeklaan aldaar hebt gewoond.
De 2 grootste merken ketjap manis in Indonesië zijn ABC (van Heinz) en Bango (van Unilever)
Andere goede merken zijn Kentel A en ketjap medja van kaki tiga. Voorheen voornamelijk kentel A of medja in huis. Een aantal jaar geleden na een stukje te hebben gelezen op Aziatische ingredienten.nl nieuwsgierig gemaakt door Robin, de beheerder daar, naar de ABC ketjap.
ABC is niet moeiljik te verkrijgen toko's en supermarkten verkopen het, Bango is wat lastiger die ben ik alleen in toko's tegengekomen.
Kentel A en Medja zijn vrijwel overal te koop.
Grappig dat smaken verschillen, een Indonesisch dametje die ik tegenkwam in de toko vond Bango lekkerder dan ABC en ik omgekeerd. Maar ik ben een Blanda en niet geboren en getogen in Indonesië;)
Robin van Aziatische ingredienten.nl omschrijft de ABC als een zoutige appelstroop en deze heeft haar voorkeur, niet dat de anderen slecht zijn ze hebben een net iets andere smaak.
Voor mij heeft ABC een mooie balans van zoet met een tikkeltje zout, romig bijna, heel subtiel, Ketjap Medja lijkt er het meest op.
Bango is iets zouter dan ABC met een licht wrang zuurtje krijgt daardoor een hint van drop, en lijkt het meest op Kentel A.
Let wel dat ketjap manis typisch Indonesisch is
Als er ergens in een Engelstalig recept soy sauce staat wordt altijd de zoute bedoeld anders staat er expliciet sweet soy sauce in het recept. Zo moet je ook oppassen met vertalingen van recepten vanuit het engels naar nederlands heel vaak wordt soy sauce verkeerd vertaald met ketjap manis, oa de Weber boeken vertalers hebben daar een houtje van. Totaal verschillende smaken.

Doe er je voordeel mee.
 
Laatst bewerkt:

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
370
ABC staat hier ook standaard in de kast. Het lijkt wel stroop, heerlijk!
 

Peter64

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.198
Niets mis met die ABC ketjap manis.

Ben wel al een tijdje aan het experimenteren met minder ketjap manis en deze deels te vervangen door Pearl River Bridge Dark Soy.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.775
Niets mis met die ABC ketjap manis.

Ben wel al een tijdje aan het experimenteren met minder ketjap manis en deze deels te vervangen door Pearl River Bridge Dark Soy.
Sommige recepten vragen om Ketjap Manis, vooral Indonesische recepten.
Zelf gebruik ik bij voorkeur Sojasaus en voeg naar behoeven suiker of honing of maple syrup toe.
Pearl River Bridge is een favoriet van mij die maken mooie producten.
Zelf ben ik geen echte aanhanger van donkere soyasaus, de lichte sojasaus van en zeker die van PRB is echt een topper, die kan zo concureren met de japanse kikkoman sojasaus.
Let wel dat de Chinezen de donkere sojasaus alleen gebruiken voor het koken, de lichte is daar een allrounder.
Donkere sojasaus heeft een veel grovere smaak dan de verfijndere lichte sojasaus.
 

miesder

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
176
Ik gebruik ook de ABC ketjap. Aangezien er wel aardig wat doorheen gaat koop ik de grote jerrycans bij de Hanos en vul ik mijn glazen Ikea fles. Voor Surinaamse marinade de blikken Yellow Label en Sur. nasi/bami de flessen soy saus met blauw.
 
Bovenaan Onderaan