- Berichten
- 1.840
In het najaar een Bastard aangeschaft dus dit jaar kon het niet anders dat ik samen met mijn vriendin het kerstdiner zou verzorgen voor de familie.
Een prachtige dag om het gezelschap te laten genieten van enkele gerechten van de BBQ met als klap op de vuurpijl Beef Wellington.
De weergoden zijn ons welgezind want het zonnetje kwam heerlijk door. B-)
Dus wat stond er allemaal op de planning vraag
Een heerlijk aperitiefje met een amuse van geitenkaas en vijg.
Vervolgens als voorgerecht Zalm op cederhout planken.
En uiteindelijk als klap op de vuurpijl het hoofdgerecht, de Beef Wellington.
Een toetje kan niet ontbreken dus ook nog een heerlijk zelfgemaakte taart door mijn vriendin.
Maar foto's zeggen meer dus bij deze het fotoverslag
De voorbereidingen:
De gehele ossenhaas schoonmaken en verdelen in 2 mooie stukken vanwege de dikte van de chateaubriand. Proberen netjes op te knopen zodat de porties even rond zijn.
Dat was nog wel even wennen maar uiteindelijk zaten de meeste knopen goed vast en was de ossenhaas mooi rond
Vervolgens 2 kilo zalm in 4 porties gesneden volgens het recept uit het boek 'Let's make BBQ great again'.
Vervolgens het vlees weer in de koelkast gestopt om af te koelen.
Tijd om de haricoverts in bacon te wikkelen, bladerdeeg te laten ontdooien en duxelles te maken (ja wat ziet dat er eigenlijk onsmakelijk uit, maar wat een smaak explosie is dat).
Zelf gekozen tussen een mix van kastanjechampignons, oesterzwam en shiitakes.
Duxelles moet even pruttelen want vocht moet eruit dus daarnaast even snel de twee ossenhaas stukken afgebakken en weer direct terug in de koelkast zodat ze niet door garen.
Nu beginnen aan het lastige gedeelte van de Beef Wellington.
Folie op het aanrecht en vervolgens voor de ene ossenhaas parmaham gebruikt en voor de andere serranoham.
De Duxelles evenredig aanbrengen op de ham wat waardeloos ging met een lepeltje. Met mijn handen ging het veel beter!
Goed strak oprollen en de koelkast weer in.
Ok tijd om het vlees in het bladerdeeg te wikkelen. Gelukkig heb ik de week voor kerst al een keer proefgedraaid met een rosbief.
De handigheidjes die je oppikt met de hoeveelheden en het voorkomen van het geklooi met het kneden en omwikkelen van bladerdeeg was ik zeer blij mee.
Op 1e kerstdag wil je echt geen tegenslag hebben hiermee.
De Bereiding:
Laat ze maar komen! Alles staat klaar! de BBQ is aangestoken.
De restanten van het bladerdeeg in verschillende vormpjes uitgesneden en op de Beef Wellington geplakt om deze vervolgens in te smeren met eigeel.
De mensen komen binnen en nemen een drankje waarbij mijn vriendin als gastvrouw optreed, terwijl ik na iedereen begroet te hebben snel de zalm op de BBQ leg.
Nadat de zalm klaar was, konden de twee stukken Beef Wellington op de Bastard.
Het moment van de waarheid. Komt de Beef Wellington er mooi uit, is het bladerdeeg goed bruin en knapperig, is het vlees niet te rauw of te doorbakken?
De temperatuur is zo enorm belangrijk. Zelfs nu was het vlees 2 graden warmer dan wat ik wilde maar anders werd het bladerdeeg niet knapperig en bruin genoeg.
in mijn testversie zat ik net 10-15 graden te laag wat betekende dat mijn vlees iets te doorbakken was want niemand zit te wachten op een zompig ongaar stuk bladerdeeg.
Maar het eindresultaat was in mijn optiek fantastisch! ik ben nog steeds erg blij dat het gelukt is en dat ik dit kon presenteren aan de gasten.
De Presentatie:
Het voorgerecht: De Zalm op Cederhout
Het hoofdgerecht: De Beef Wellington
Het aperitiefje met Amuse: Geitenkaas met Vijg en Het Dessert: De Taart wil ik jullie ook niet ontnemen
Daar heeft mijn vriendin ook veel tijd ingestoken
Oh en hoe zag mijn bord er uit? Nou zo! heerlijk al zeg ik het zelf.
Bedankt voor het volgen van dit fotoverslag van mijn kerstdiner.
Het was veel werk maar bracht ook veel voldoening met zich mee. Ik heb enorm genoten maar vooral de gasten waren echt onder de indruk.
En bij deze gun ik iedereen een goed uiteinde en ik hoop dat jullie genoten hebben met vrienden en/of familie tijdens de kerst.
Blijf allemaal gezond en blijf lekker barbecue?n! <
Met vriendelijke groet,
Bram
Een prachtige dag om het gezelschap te laten genieten van enkele gerechten van de BBQ met als klap op de vuurpijl Beef Wellington.
De weergoden zijn ons welgezind want het zonnetje kwam heerlijk door. B-)
Dus wat stond er allemaal op de planning vraag
Een heerlijk aperitiefje met een amuse van geitenkaas en vijg.
Vervolgens als voorgerecht Zalm op cederhout planken.
En uiteindelijk als klap op de vuurpijl het hoofdgerecht, de Beef Wellington.
Een toetje kan niet ontbreken dus ook nog een heerlijk zelfgemaakte taart door mijn vriendin.
Maar foto's zeggen meer dus bij deze het fotoverslag

De voorbereidingen:
De gehele ossenhaas schoonmaken en verdelen in 2 mooie stukken vanwege de dikte van de chateaubriand. Proberen netjes op te knopen zodat de porties even rond zijn.
Dat was nog wel even wennen maar uiteindelijk zaten de meeste knopen goed vast en was de ossenhaas mooi rond
Vervolgens 2 kilo zalm in 4 porties gesneden volgens het recept uit het boek 'Let's make BBQ great again'.



Vervolgens het vlees weer in de koelkast gestopt om af te koelen.
Tijd om de haricoverts in bacon te wikkelen, bladerdeeg te laten ontdooien en duxelles te maken (ja wat ziet dat er eigenlijk onsmakelijk uit, maar wat een smaak explosie is dat).
Zelf gekozen tussen een mix van kastanjechampignons, oesterzwam en shiitakes.
Duxelles moet even pruttelen want vocht moet eruit dus daarnaast even snel de twee ossenhaas stukken afgebakken en weer direct terug in de koelkast zodat ze niet door garen.




Nu beginnen aan het lastige gedeelte van de Beef Wellington.
Folie op het aanrecht en vervolgens voor de ene ossenhaas parmaham gebruikt en voor de andere serranoham.
De Duxelles evenredig aanbrengen op de ham wat waardeloos ging met een lepeltje. Met mijn handen ging het veel beter!
Goed strak oprollen en de koelkast weer in.




Ok tijd om het vlees in het bladerdeeg te wikkelen. Gelukkig heb ik de week voor kerst al een keer proefgedraaid met een rosbief.
De handigheidjes die je oppikt met de hoeveelheden en het voorkomen van het geklooi met het kneden en omwikkelen van bladerdeeg was ik zeer blij mee.
Op 1e kerstdag wil je echt geen tegenslag hebben hiermee.



De Bereiding:
Laat ze maar komen! Alles staat klaar! de BBQ is aangestoken.
De restanten van het bladerdeeg in verschillende vormpjes uitgesneden en op de Beef Wellington geplakt om deze vervolgens in te smeren met eigeel.
De mensen komen binnen en nemen een drankje waarbij mijn vriendin als gastvrouw optreed, terwijl ik na iedereen begroet te hebben snel de zalm op de BBQ leg.
Nadat de zalm klaar was, konden de twee stukken Beef Wellington op de Bastard.




Het moment van de waarheid. Komt de Beef Wellington er mooi uit, is het bladerdeeg goed bruin en knapperig, is het vlees niet te rauw of te doorbakken?
De temperatuur is zo enorm belangrijk. Zelfs nu was het vlees 2 graden warmer dan wat ik wilde maar anders werd het bladerdeeg niet knapperig en bruin genoeg.
in mijn testversie zat ik net 10-15 graden te laag wat betekende dat mijn vlees iets te doorbakken was want niemand zit te wachten op een zompig ongaar stuk bladerdeeg.
Maar het eindresultaat was in mijn optiek fantastisch! ik ben nog steeds erg blij dat het gelukt is en dat ik dit kon presenteren aan de gasten.


De Presentatie:
Het voorgerecht: De Zalm op Cederhout

Het hoofdgerecht: De Beef Wellington

Het aperitiefje met Amuse: Geitenkaas met Vijg en Het Dessert: De Taart wil ik jullie ook niet ontnemen
Daar heeft mijn vriendin ook veel tijd ingestoken



Oh en hoe zag mijn bord er uit? Nou zo! heerlijk al zeg ik het zelf.

Bedankt voor het volgen van dit fotoverslag van mijn kerstdiner.
Het was veel werk maar bracht ook veel voldoening met zich mee. Ik heb enorm genoten maar vooral de gasten waren echt onder de indruk.
En bij deze gun ik iedereen een goed uiteinde en ik hoop dat jullie genoten hebben met vrienden en/of familie tijdens de kerst.
Blijf allemaal gezond en blijf lekker barbecue?n! <

Met vriendelijke groet,
Bram