BasBQ
Beef en Steak

Kamado Joe classic III vs BGE Large

Hoi Sander, bedankt voor je uitgebreide reactie. Je haalt goede punten naar voren. Ik hou van goed materiaal als het aankomt op eten bereiden. Dus je verhaal over de betere eigenschappen van het BGE keramiek spreken me erg aan.

Zowel KJ als BGE zijn meer dan goed materiaal. Een Primo of een Monolith zijn dat natuurlijk ook.

Vraagje; heb je ook specifiek ervaring tussen KJ en BGE? Je ervaring spat ervan af, maar je laat in het midden of je vergelijking gaat tussen je BGE en de ‘goedkope Chinees’...

Een Bastard of Masterbuild kan ook al uitstekend genoeg zijn voor je. Toch zijn er ook verschillen.

Die vergelijking met auto's zie ik ook wel vaker. En dat is best een goede. Het gaat op een bepaald moment ook gewoon om smaak. Ik fotografeer graag met Nikon. In diezelfde prijsklasse kun je ook voor Canon gaan. Ook top kwaliteit maar met een net iets andere interface. Bij Canon verstel je het diafragma door met een duimwieltje te draaien achterop de camera, met Nikon doe je dat met je wijsvinger aan de voorkant. Bij Canon maakt linksom het diafragma kleiner bij Nikon rechtsom. Niet goed of fout, de fotograaf raakt eraan gewend en dat geeft een voorkeur.

Zo ook bij Kamado's in een bepaald prijs-segment. Ik heb denk ik alleen met oudere versies van Kamado Joe gewerkt (I en II) dus ik weet niet precies wat de onderstaande verschillen nog waard zijn en hoeveel belang jij daar aan hecht, maar toch een rijtje dan. Mijn BGE werd geleverd door een fijne kookwinkel hier in Leiden (die helaas niet meer bestaat) en kwam in een doos op een pallet. De man van de eigenaresse kwam op de fiets langs en heeft samen met mij het apparaat in elkaar gezet. Met name het monteren van het oude scharnier (mijn ei is 6 jaar oud) vond ik erg spannend en had ik alleen niet gedurfd toen. De BGE kwam destijds met vilt dat niet van top kwaliteit was, ik heb het na anderhalf jaar zelf vervangen door hi-heat nomex en dat is me prima vergaan, dat vilt wordt nu standaard meegeleverd en kun je langer mooi houden. Met het oude scharnier kun je de BGE verder open doen maar voelt dat veel zwaarder. Lichter openen maar minder ver vind ik nu goed te doen maar moest ik erg aan wennen. Ik ben weg van mijn oude margrietschijf op de BGE, tegenwoordig zit daar de duurdere regulator op en die vind ik niet zo fijn in gebruik, anderen juist wel. Dat is gewoon persoonlijke voorkeur. Ik vind het heerlijk om mijn ei bovenop af te sluiten met een mooie groene keramieke dop, die werd destijds standaard meegeleverd.

Kamado Joe kwam met een hard kunststof composiet topvent die ik niet zo fijn vind en waar ook bruine smurrie aan de achterkant uit ging lekken. Er zaten toen ook witte merktekentjes op de topvent die natuurlijk met het eerste de beste rookzweempje bruiniger kleurden, dat vind ik zelf niet zo mooi. Dan maar liever zwart. Oh ja, ik zie ook wel van die RVS schoorsteentjes van Smokeware als alternatief tegen in regenen, maar die vind ik echt niet mooi. De kamado van KJ is bij levering al veel completer gemonteerd en die laatste stapjes zijn een fluitje van een cent. Dat meegeleverde scharnier geeft een heerlijke lichte actie. Het infinty-casket werkt heel mooi maar ik vraag mij af hoe oneindig die levensduur daarvan is. Ik heb al gebruikers gehoord waarbij dat 'vilt' los ging. Bij het handvat zit een sluiting die enerzijds de kamado mooi dicht houdt maar ook zorgt dat het openen iets meer handigheid / ervaring vraagt. Ik vermoed iets waar je heel makkelijk aan went als dat jouw apparaat is. Het handvat en de plankjes zijn van een harde kunststof soort en dat voelt anders aan dan hout. In de onderstellen is volgens mij een hoop veranderd, destijds was het een constructie van draadstaal dat als een soort pittoreske poortjes was gebogen en onderling gelast en dat vond ik veel minder mooi dan de strakke plat stalen BGE-constructie. De KJ's worden standaard met meer accessoires geleverd en de BGE is kaal. Zelfs de echt wel 'noodzakelijke' platesetter (conveggtor) wordt niet standaard meegeleverd. Alles is aanvullend los aan te schaffen. Ik zie dat niet als een tekortkoming maar juist een zegen. Je kunt zelf bepalen waar je mee wil starten. Het maakt alleen de prijsvergelijking niet makkelijker, als je beide even compleet geleverd wil hebben dan zal de BGE duurder uitvallen.

Ik ben destijds gestart met een platesetter, het standaard rvs-rooster en het gietijzeren grillrooster, een pizzasteen en een halve maan verhoogd roostertje (half moon raised grid). Dat was al behoorlijk uitgebreid en daar kon ik toen alles mee maken naar tevredenheid. Afgelopen zomer heb ik voor mijn verjaardag een eggspander kit gekregen (vergelijkbaar met het divide en conquer systeem van KJ) en ik heb daar nu 3 keer mee gekookt. Ik vind het in mijn Large best een gedoe om verschillende zones en hoogtes te gebruiken. Ik maak vaak grote stukken vlees voor meerdere dagen en dan kan ik met die 'oude' platesetter en RVS-rooster en een reverse-sear ook prima uit de voeten. Hell, met mijn Weber 57 kan ik dat ook!

Meer kan ik je volgens mij niet meegeven, ik gun het je van harte ze beide naast elkaar te zien en te voelen. Misschien (ik weet niet waar je woont) ook eens na 19 januari bij Bas in Uden kijken naar een mooie uitvoering van de Monolith (Le Chef) en daar eens vragen? Uiteindelijk kan het ook gewoon een persoonlijke smaak-kwestie zijn en vind je rood of zwart gewoon mooier dan groen? Dat mag toch ook best?

PS ik ben een BGE-gebruiker, mijn ervaringen kleuren mijn mening maar ik probeer je alleen maar op weg te helpen en wil benadrukken dat ieder lekker zijn eigen voorkeuren mag hebben, er is geen goed of fout hier. Ik hoop dat dit helpt.

PS 2 de winkels zijn nu dicht, maar je kunt via youtube ook veel filmpjes kijken met gebruikers op hun favoriete apparaten. Omdat die vaak gesponsord zijn zou ik niet teveel waarde hechten aan hun meningen - die zijn vast gekleurd - maar het laat wel zien hoe je bepaalde accessoires kunt gebruiken en dan kun je zelf kijken of dat het waard is voor je. Kijk bijvoorbeeld naar PitmasterX met zijn KJ's, Ralph die zowel KJ als BGE gebruikt en Michel Lambermon die voor BGE mooie livestreams heeft gemaakt waar hij veel verschillende technieken laat zien op de BGE. Die mooie technieken die hij laat zien kun je dus ook in een rode of een zwarte BBQ doen, maar kijk en leer en zie of het wat voor je is!
 
Hoi Sander, wat een enorm uitgebreide reactie. Echt top! Dit waardeer ik enorm!! Het doel van dit draadje was juist om de meningen van gebruikers te krijgen, dus dit is precies wat ik hoopte te leren: de mening jullie! En juíst omdat ik veel op YouTube heb gekeken heb ik continue twijfel omdat de video’s mogelijk gesponsord zijn. Daarom hier de open vraag gesteld.
Ik woon in Eindhoven en kom regelmatig in Uden. Hier in de buurt zit een shop met KJ en BGE. Een bezoekje aan Bas in Uden stond sowieso al op de planning 👍🏻.
 
Fijn! Dank voor je bedankje en veel succes met de voorpret!
Doe Bas de groeten uit de Foodporn Factory!
 
Foodporn, dat is nou eens een goed merknaam dat blijft hangen! Leuke website heb je!👍🏻😊
 
Zowel KJ als BGE zijn meer dan goed materiaal. Een Primo of een Monolith zijn dat natuurlijk ook.



Een Bastard of Masterbuild kan ook al uitstekend genoeg zijn voor je. Toch zijn er ook verschillen.

Die vergelijking met auto's zie ik ook wel vaker. En dat is best een goede. Het gaat op een bepaald moment ook gewoon om smaak. Ik fotografeer graag met Nikon. In diezelfde prijsklasse kun je ook voor Canon gaan. Ook top kwaliteit maar met een net iets andere interface. Bij Canon verstel je het diafragma door met een duimwieltje te draaien achterop de camera, met Nikon doe je dat met je wijsvinger aan de voorkant. Bij Canon maakt linksom het diafragma kleiner bij Nikon rechtsom. Niet goed of fout, de fotograaf raakt eraan gewend en dat geeft een voorkeur.

Zo ook bij Kamado's in een bepaald prijs-segment. Ik heb denk ik alleen met oudere versies van Kamado Joe gewerkt (I en II) dus ik weet niet precies wat de onderstaande verschillen nog waard zijn en hoeveel belang jij daar aan hecht, maar toch een rijtje dan. Mijn BGE werd geleverd door een fijne kookwinkel hier in Leiden (die helaas niet meer bestaat) en kwam in een doos op een pallet. De man van de eigenaresse kwam op de fiets langs en heeft samen met mij het apparaat in elkaar gezet. Met name het monteren van het oude scharnier (mijn ei is 6 jaar oud) vond ik erg spannend en had ik alleen niet gedurfd toen. De BGE kwam destijds met vilt dat niet van top kwaliteit was, ik heb het na anderhalf jaar zelf vervangen door hi-heat nomex en dat is me prima vergaan, dat vilt wordt nu standaard meegeleverd en kun je langer mooi houden. Met het oude scharnier kun je de BGE verder open doen maar voelt dat veel zwaarder. Lichter openen maar minder ver vind ik nu goed te doen maar moest ik erg aan wennen. Ik ben weg van mijn oude margrietschijf op de BGE, tegenwoordig zit daar de duurdere regulator op en die vind ik niet zo fijn in gebruik, anderen juist wel. Dat is gewoon persoonlijke voorkeur. Ik vind het heerlijk om mijn ei bovenop af te sluiten met een mooie groene keramieke dop, die werd destijds standaard meegeleverd.

Kamado Joe kwam met een hard kunststof composiet topvent die ik niet zo fijn vind en waar ook bruine smurrie aan de achterkant uit ging lekken. Er zaten toen ook witte merktekentjes op de topvent die natuurlijk met het eerste de beste rookzweempje bruiniger kleurden, dat vind ik zelf niet zo mooi. Dan maar liever zwart. Oh ja, ik zie ook wel van die RVS schoorsteentjes van Smokeware als alternatief tegen in regenen, maar die vind ik echt niet mooi. De kamado van KJ is bij levering al veel completer gemonteerd en die laatste stapjes zijn een fluitje van een cent. Dat meegeleverde scharnier geeft een heerlijke lichte actie. Het infinty-casket werkt heel mooi maar ik vraag mij af hoe oneindig die levensduur daarvan is. Ik heb al gebruikers gehoord waarbij dat 'vilt' los ging. Bij het handvat zit een sluiting die enerzijds de kamado mooi dicht houdt maar ook zorgt dat het openen iets meer handigheid / ervaring vraagt. Ik vermoed iets waar je heel makkelijk aan went als dat jouw apparaat is. Het handvat en de plankjes zijn van een harde kunststof soort en dat voelt anders aan dan hout. In de onderstellen is volgens mij een hoop veranderd, destijds was het een constructie van draadstaal dat als een soort pittoreske poortjes was gebogen en onderling gelast en dat vond ik veel minder mooi dan de strakke plat stalen BGE-constructie. De KJ's worden standaard met meer accessoires geleverd en de BGE is kaal. Zelfs de echt wel 'noodzakelijke' platesetter (conveggtor) wordt niet standaard meegeleverd. Alles is aanvullend los aan te schaffen. Ik zie dat niet als een tekortkoming maar juist een zegen. Je kunt zelf bepalen waar je mee wil starten. Het maakt alleen de prijsvergelijking niet makkelijker, als je beide even compleet geleverd wil hebben dan zal de BGE duurder uitvallen.

Ik ben destijds gestart met een platesetter, het standaard rvs-rooster en het gietijzeren grillrooster, een pizzasteen en een halve maan verhoogd roostertje (half moon raised grid). Dat was al behoorlijk uitgebreid en daar kon ik toen alles mee maken naar tevredenheid. Afgelopen zomer heb ik voor mijn verjaardag een eggspander kit gekregen (vergelijkbaar met het divide en conquer systeem van KJ) en ik heb daar nu 3 keer mee gekookt. Ik vind het in mijn Large best een gedoe om verschillende zones en hoogtes te gebruiken. Ik maak vaak grote stukken vlees voor meerdere dagen en dan kan ik met die 'oude' platesetter en RVS-rooster en een reverse-sear ook prima uit de voeten. Hell, met mijn Weber 57 kan ik dat ook!

Meer kan ik je volgens mij niet meegeven, ik gun het je van harte ze beide naast elkaar te zien en te voelen. Misschien (ik weet niet waar je woont) ook eens na 19 januari bij Bas in Uden kijken naar een mooie uitvoering van de Monolith (Le Chef) en daar eens vragen? Uiteindelijk kan het ook gewoon een persoonlijke smaak-kwestie zijn en vind je rood of zwart gewoon mooier dan groen? Dat mag toch ook best?

PS ik ben een BGE-gebruiker, mijn ervaringen kleuren mijn mening maar ik probeer je alleen maar op weg te helpen en wil benadrukken dat ieder lekker zijn eigen voorkeuren mag hebben, er is geen goed of fout hier. Ik hoop dat dit helpt.

PS 2 de winkels zijn nu dicht, maar je kunt via youtube ook veel filmpjes kijken met gebruikers op hun favoriete apparaten. Omdat die vaak gesponsord zijn zou ik niet teveel waarde hechten aan hun meningen - die zijn vast gekleurd - maar het laat wel zien hoe je bepaalde accessoires kunt gebruiken en dan kun je zelf kijken of dat het waard is voor je. Kijk bijvoorbeeld naar PitmasterX met zijn KJ's, Ralph die zowel KJ als BGE gebruikt en Michel Lambermon die voor BGE mooie livestreams heeft gemaakt waar hij veel verschillende technieken laat zien op de BGE. Die mooie technieken die hij laat zien kun je dus ook in een rode of een zwarte BBQ doen, maar kijk en leer en zie of het wat voor je is!
Wauw wat een uitgebreid verhaal! Ik heb wel een paar kleine correcties/toevoegingen: de topvent is van aluminium ipv kunststof, de infinity gasket laat inderdaad wel eens los (heb ik ook gehad) maar mij is verteld dat dat alleen bij oudere modellen is omdat die een harde lijmsoort hebben waar het vilt mee is vastgeplakt, de nieuwere hebben een lijmsoort die enigzins rekbaar blijft waardoor het vilt wel vast blijft zitten. De tafeltjes van de classic 3 zijn van aluminium, je kan daar dus hete materialen op zetten wat wel een voordeel is.
 
Dank voor je aanvulling @NonSens ik meende dat het om een kunststof topvent ging maar blijkbaar is dat dan een coating rond het aluminium. Wat ik zelf een voordeel vind van die oudere margrietschijven van de BGE is dat je die mooi kan onderhouden door opnieuw te seasonen net als je grillroosters. Alu zijtafeltjes is een prima verbetering ik vind het zelf reuze praktisch om zo nu en dan even een hete skillet weg te kunnen zetten!
 
eerlijk toegegeven ik heb niet alles gelezen maar hier mijn ervaringen:

In Belgie heb ik een BGE L staan met de EggSpander.
In Frankrijk heb ik de KJ C 1 staan met het D&C

Aangezien ik nog een KJ C1 heb laat ik de scharnier in het midden.

Een subjectief gevoel is dat de BGE minder houtskool gebruikt dan de KJ.
Waar we zitten in Frankrijk is geen deftige houtskool te vinden dus ik neem de zakken uit Belgie mee. Identieke houtskool dus, en toch lijk ik met 1 zak in de BGE langer te kunnen doen als in de KJ. => nogmaals, is een gevoel dat mij telkens opnieuw overkomt, heb geen cijfers hierover.

Voor mij is in gebruik de EggSpander makkelijker, heeft handvaten, voelt ook iets solider aan.
D&C doet wat het moet doen maar is iets lastiger er uit te halen, de halve manen moeten je zorgvuldig correct leggen of ze vallen er in.

Ben ik daarom ontevreden van de KJ, nee hoor, totaal niet, heb die aan een schappelijk prijs kunnen kopen en doet zeker wat hij moet doen.

Als ik nieuw zou moeten kopen, dan ga ik toch eerder geneigd zijn naar BGE dan naar KJ (mede doordat ik het groen mooie vind als het rood, dat is nogal opzichtig).

Aangezien jij toch al een rode hebt, denk ik dat de keuze al gemaakt is, ik zou voor harmonie gaan.
 
Laatst bewerkt:
Lockdown ondertussen weer wat langer geworden, en ik ben gewoon ongeduldig.
Resultaat: zojuist KJC3 online besteld zonder ‘real life’ qte bekijken 😅
Nu bedenken wat ik als eerste run ga maken😇
 
wow ! dat is dus best spannend. Maar zal vast niet tegenvallen. Eerste run meteen goed doen met pulled pork, ben je er meteen lekker lang mee bezig !!
Wanneer verwacht je `m ?
 
Wanneer verwacht je `m ?
Moeten nog een bezorg afspraak maken. Ik verwacht aankomende week, of uiterlijk de week erop.

ik dacht aan spare ribs 3-2-1. Is ook lekker lang, en tussendoor wat meer te doen. Ik denk er nog even over na. Suggesties zijn welkom😌
 
  • Leuk
Waarderingen: Reem
Hahahaha, heel herkenbaar. Gefeliciteerd met je aankoop. Krijg je ongetwijfeld geen spijt van. We wachten de foto's af!
 
Gefeli! Prachtig ding! Lekker maken waar je zin in hebt. Kippetje, pp, ribs maakt allemaal niks uit. Allen niet zo lastig.
 
😎😍

3EDA2A26-334D-46B9-8C6D-74CFDA4C128C.jpeg
 
De afwerking van deze KJ. Wat een mooi ding zeg! Gefeliciteerd
 
wow ! gefeliciteerd ! wat een mooi topic was dit en wat een geweldige keuze heb je gemaakt.
ik kijk uit naar de vele gerechten die je met ons gaat delen, gemaakt op deze mooie bbq !
 
Terug
Bovenaan Onderaan